26 Ιουν 2012

Συστημική Αναπαράσταση και Διακοπές - Ο Μίτος της Ψυχής μου


Φίλοι και φίλες
 
Στο όμορφο Γαλαξείδι, στον "Μίτο της Αριάδνης"- ένα υπέροχο κτήμα είκοσι στρεμμάτων με ελιές, αμυγδαλιές και αυτοφυή λουλούδια, http://www.zofokida.gr/ariadni/, θα περάσουμε ένα τετραήμερο (6-7-8 και 9 Ιουλίου) ακολουθώντας τον μίτο στον λαβύρινθο της δικής μας ψυχής. 
 
Γνωρίζουμε ότι ο Λαβύρινθος ήταν η φυλακή του φοβερού Μινώταυρου δηλώνοντας με αλληγορικό τρόπο, σ' ένα κλειδί ερμηνείας, τα ζωώδη ένστικτα που παραμονεύουν μέσα στην προσωπικότητα.  Ο λαβύρινθος είναι το ταξίδι στο κέντρο του εαυτού μας, μια δύσκολη πορεία αυτογνωσίας. Ο άνθρωπος που θέλει να γνωρίσει τον εαυτό του, που θέλει να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί, θα βιώσει έντονα τη δαιδαλώδη πορεία στο λαβύρινθο της δικής του ύπαρξης.      

Εκεί θα συναντήσει τις άγνωστες και σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητας που κατά καιρούς και σε διαφορετικές παραδόσεις έχει κι άλλα ονόματα εκτός του γνωστού Μινώταυρου. Θα πρέπει να δώσει τη μάχη με το «δαίμονα» των ενστίκτων του ή το «δράκο» των καθημερινών παρορμήσεών του.

Ο άνθρωπος -ήρωας Θησέας- βοηθούμενος από την ίδια την αντανάκλαση της ψυχής του -την Αριάδνη- με τον μίτο που του δίνει, τον οδηγεί στον λαβύρινθο της Μάγια και του επιτρέπει όχι μόνο να βγει έξω, αλλά να φτάσει, μέχρι τον άξονα του μυστηρίου, να κυριεύσει το τέρας, στο κέντρο του λαβύρινθου, να αποκαλύψει δηλαδή το μυστικό της Μάγια, να κατανοήσει αυτό τον μηχανισμό των ψευδαισθήσεων και να γυρίσει νικητής μέσα από τους πολλαπλούς δρόμους του λαβυρίνθου οδηγώντας και άλλους ανθρώπους. 

Η κάθοδος του Θησέα μέσα στο λαβύρινθο είναι λυτρωτική κι εξαγνιστική στην ανθρώπινη πορεία και την αναζήτηση της  πνευματικής εξέλιξης. 
Ο Θησέας στο μύθο είναι ενωμένος με την αγνότητα και την καθαρότητα της ψυχής του κρατώντας το μίτο της Αριάδνης. 

Και όπως γράφει κάπου ο B.Hellinger: "Οι ελιγμοί της ψυχής είναι παράξενοι. Η ψυχή είναι ένας λαβύρινθος, στον οποίο εύκολα μπορείς να χαθείς. Σ' αυτόν τον λαβύρινθο προσανατολιζόμαστε με μια κόκκινη κλωστή. Την κρατάμε συνεχώς στο χέρι. Έτσι βρίσκουμε τον δρόμο μας. Ο λαβύρινθος είναι βέβαια σκοτεινός. Εκεί δεν μας βοηθάει καθόλου να έχουμε τα μάτια ανοικτά. Μένουμε αλληλένδετοι με την κόκκινη κλωστή. Προχωράμε ψηλαφώντας την κόκκινη κλωστή, εκατοστό προς εκατοστό. Κάθε χτύπος της καρδιάς είναι ένα εκατοστό παραπέρα......Ψάχνω να βρω εικόνες για την ψυχή, προς τις οποίες εκείνη μπορεί να προσανατολιστεί μέσα στον λαβύρινθο της αγάπης" 


Ο μίτος μπορεί κάλλιστα να είναι η αντακαράνα,  ο αέναος δρόμος της ψυχής και  αυτό το νήμα τον οδηγεί μέσα από τους ελιγμούς ξανά στο φως, περισσότερο επιβεβαιωμένο και δυνατό. Γίνεται κατανοητό ότι ο λαβύρινθος ως σύμβολο είναι ο δρόμος  προς το κέντρο και η πορεία μέσα στο λαβύρινθο είναι μια αρχετυπική πράξη. Μια πράξη που καλείται ο καθένας μας να βιώσει και να συνειδητοποιήσει βαδίζοντας στο μονοπάτι όπως ο ήρωας, διότι δεν υπάρχει πιο μεγάλο και πιο δημιουργικό ταξίδι από το να πορευτούμε προς το κέντρο της δικής μας ύπαρξης, ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό.

Θα συνδυάσουμε λοιπόν, την βαθιά εσωτερική εργασία με την κάθαρση στη θάλασσα και την χαλάρωση.


Πρόγραμμα


Πέμπτη         5/7 Απόγευμα  5μμ-6μμ Άφιξη, Γνωριμία της Ομάδας, 8μμ Δείπνο.
Παρασκευή   6/7 8.30πμ-9.30πμ Πρωινό, 10πμ-2μμ Συστημική Αναπαραστάση, 2μμ-3μμ ελαφρύ γεύμα, 3μμ-6μμ Συστημική Αναπαραστάση, 8μμ Δείπνο.
Σάββατο       7/7 8.30πμ-9.30πμ Πρωινό, 10πμ-2μμ Συστημική Αναπαραστάση, 2μμ-3μμ ελαφρύ γεύμα, 3μμ-6μμ Συστημική Αναπαραστάση, 8μμ Δείπνο.
Κυριακή        8/7 8.30πμ-9.30πμ Πρωινό, 10πμ-2μμ Συστημική Αναπαραστάση, 2μμ-3μμ ελαφρύ γεύμα3μμ-6μμ Συστημική Αναπαραστάση, 8μμ Δείπνο.
Δευτέρα       9/7  8.30πμ-9.30πμ Πρωινό, 10πμ-3μμ Συστημική Αναπαραστάση, 3μμ-4μμ ελαφρύ γεύμα  - Αναχώρηση

Τα απογεύματα, μετά το τέλος των αναπαραστάσεων, το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερο - ξεκούραση, μπάνιο στις κοντινές παραλίες και βόλτες στο όμορφο Γαλαξείδι.


Όποιος μπορεί και θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλέφωνα:
Όλγα Μπασιούδη  2103456433 6982555034
Ελένη Τσεφαλά      6973650515


Η Μέθοδος
Η Συστημική Αναπαράσταση πραγματεύεται την εμπλοκή και την συμφιλίωση τόσο στο οικογενειακό σύστημα όσο και σε άλλα μεγαλύτερα συστήματα . Μπορεί λοιπόν κανείς  να δει και να περιγράψει τις αόρατες δυναμικές που κρύβονται σ’ ένα σύστημα και στις οποίες εγκλωβίζονται τα μέλη του, μ’ έναν όχι υγιή τρόπο. Μόνον αφού κάποιος πρώτα αποκαλύψει αυτές τις δυναμικές, μπορεί έπειτα να ψάξει και να βρει τον δρόμο προς την λύση. Σύμφωνα με τον Bert Hellinger, για να ευοδωθούν οι ανθρώπινες σχέσεις , προϋπόθεση είναι να δει κανείς και να αποδεχτεί την πραγματικότητα ως έχει, και όχι όπως θα ήθελε να είναι.
 Με την βοήθεια της Συστημικής Αναπαράστασης μπορεί κάποιος να βρει λύσεις σε υπαρξιακά προβλήματα και σε συγκρούσεις  που αφορούν τις σχέσεις των ανθρώπων.   Έχει αποδειχθεί επίσης, ότι πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται σε τέτοιες συγκρούσεις και η λύση τους, μπορεί να ενεργοποιήσει τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις της ψυχής.
 Ο Bert Hellinger  αποκαλεί συνήθως  την μέθοδο πνευματική, φαινομενολογικά φιλοσοφική αντί για ψυχοθεραπευτική, και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως φροντιστή της ψυχής αντί για ψυχοθεραπευτή.

Όλγα Μπασιούδη


 Ο ΧΩΡΟΣ "ΜΙΤΟΣ της ΑΡΙΑΔΝΗΣ"


Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ