9 Μαΐ 2012

Ο Σωκράτης δικάζεται ξανά 2.500 χρόνια μετά

Με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών από την Ευρώπη και την Αμερική, ο Σωκράτης θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, την Παρασκευή 25 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. 

 Ο Σωκράτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της φιλοσοφίας, με πλήθος μαθητών, φίλων αλλά και εχθρών. Το αποτύπωμά του στην Ιστορία είναι πολύ ισχυρό. Μπορούμε, 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του να επανεξετάσουμε την υπόθεση της αθώωσης ή ενοχοποίησής του, υπό το πρίσμα των αιώνων που ακολούθησαν και σύμφωνα με τη σύγχρονη επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη; 

Με συναρπαστικές αγορεύσεις και έναν ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, επαναπροσεγγίζεται σήμερα η συμβολή του Σωκράτη, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας αλλά και στη δημόσια ζωή της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ.. 

 Καταδίκη Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και τις 220 ψήφους των πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητά του. 

 Αθώωση Το Μάιο του 2011, σχεδόν 2.500 χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο και τον αθώωσε. Επανάληψη Η διαδικασία θα επαναληφθεί στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τη γνώση των ιστορικών πηγών να φωτίζει τη σημερινή δικαστική διαμάχη. 

Οι συμμετέχοντες νομικοί διερευνούν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης, και τα εξακοντίζουν στο σήμερα. Το κοινό, που θα παρακολουθήσει τη δίκη και θα μπορέσει να αποφασίσει για την τύχη του Σωκράτη, θα διχαστεί και θα προβληματιστεί μπροστά στα πλείστα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. 

Η δίκη, θα παρουσιαστεί και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati

Δικαστές 
Λόρδος Richard Aikens: Δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία) 
Sophie-Caroline De Margerie: Δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία) 
 Pierre Delvolvé: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία) 
 Stephan Gass: Αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας (Ελβετία) 
 Δρ. Giusep Nay: πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας (Ελβετία) 
 Loretta Preska: Πρόεδρος του Αμερικανικού Δικαστηρίου Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ’ννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου Βασίλειος Ρήγας: πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα) 
 Σερ Stephen Sedley: Μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία)
 François Terré: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία) 
 Καθηγητής Harm Peter Westermann: Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία) 

 Υπέρ Σωκράτους Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία) Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία) 
 Υπέρ Αθηναίων Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (Ελλάδα) 
 Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα) 

Πληροφορίες Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107-109, εισιτήρια 10 & 5 ευρώ (μειωμένα), τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: 210 900 5 800. 

Παρασκευή 25 Μαΐου, ώρα έναρξης: 18:30. H δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ