6 Νοε 2011

Το σύνδρομο της Αθήνας


"Το σύνδρομο της Αθήνας"


Ο όρος σύνδρομο της Στοκχόλμης (Stockholm Syndrome) καθιερώθηκε από το Σουηδό ψυχίατρο και εγκληματολόγο Nils Bejerot και περιγράφει μια παράδοξη κατάσταση όπου οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια, προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωση τους.

Το 1973 τέσσερεις Σουηδοί που κρατήθηκαν όμηροι στο θησαυροφυλάκιο τράπεζας (της Sveriges Kreditbank) κατά τη διάρκεια ληστείας, συνδέθηκαν συναισθηματικά με τους ενόπλους που τους κρατούσαν. Σύμφωνα με ψυχολόγους ο παράξενος αυτός δεσμός με τους κακοποιούς ήταν ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που ανέπτυξαν τα θύματα για να αντέξουν τη βία.

Ταυτίσθηκαν κατά κάποιο τρόπο με τους θύτες, ενώ ταυτόχρονα ένοιωθαν φόβο γι' αυτούς. Η ταύτιση αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι ο εγκληματίας δεν θα βλάψει τον αιχμάλωτο, αν αυτός είναι συνεργάσιμος. Ο αιχμάλωτος προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του εγκληματία, αντιλαμβάνεται δε τις προσπάθειες όσων προσπαθούν να τον σώσουν-ελευθερώσουν ως απειλή.  • Το να υποκύπτεις στον καθημερινό βιασμό της αξιοπρέπειάς σου: μέσω της λεηλασίας του εισοδήματός σου και των εργασιακών σου δικαιωμάτων.
  • Το να ανέχεσαι τον καταλογισμό συλλογικών ευθυνών: σε οικονομικά εγκλήματα κατασπατάλησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
  • Το να καλείσαι να καλύψεις ταμειακά ελλείμματα του δημοσίου από τον οικογενειακό σου προϋπολογισμό: και συνάμα να αποδέχεσαι ότι όλα αυτά που σου επιβάλουν οι «ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ» της ψήφου σου "είναι για το καλό σου".
  • Τότε έχουμε να κάνουμε με το «Σύνδρομο της Αθήνας».


=========================================================================

Προσθεση σημειωσης

Δηλαδη, η πλειονοτητα των Ελληνων πολιτων ειναι θυματα προπαγαντας οτι εχουν φταιξιμο για εκατομμυρια και δυσεκατομμυρια λεφτα που ουσιαστικα δανειζονταν οι πολιτικοι.

  • - Οι πολιτικοι, που υπογραφαν για τα δανεικα, τοκαναν για να εξαγοραζουν ψηφους και προσωπικη δυναμη (χωρις κανενα ενδιαφερο για το μελλον της χωρας).
  • - Οι ξενοι, που τους δανειζαν τα λεφτα, τοκαναν για να οικειοποιηθουν μια μερα τον πλουτο της χωρας (χωρις κανενα ενδιαφερο - ισως και απο χαιρεκακια - για το αθλιο μελλο των κατοικων της χωρας).


Ωστε, το Οικονομικο προβλημα προερχεται απο ενα Πολιτικο προβλημα. Δηλαδη εσωτερικη ηθικη ευθυνη για το κακο εχουν οι εκαστοτε διοικουντες απο το 1974, αναλογα με τα ποσα που δεχονταν να δανειστουν.=========================================================================
Λες και ηταν χθες...

Τις ημύνθη περί πάτρης;
Αλέξανδρός Παπαδιαμάντης στην εφημερίδα «Ακρόπολις» 115 χρόνια πριν...

- Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος. Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ' εξεθέωναν οι προεστοί κ' οι 'γυφτοχαρατζήδες', τώρα σε 'αθεώνουν' οι βουλευταί κ' οι δήμαρχοι.-Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν 'φούρνους με καρβέλια', δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ' τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, όν ήθελαν παρουσιάσουν. Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού...

- Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ' επιδεξιώτερον τον κόθορνον.

-Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.=========================================================================

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ (Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα):

"...Ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι σ'αυτόν έλαχε να σώσει το Έθνος του, έτσι θα προσπαθήσουν πολλοί και θα το σώσει όποιος μπορέσει...

...Δε με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το Έθνος, και το ξέρω επειδή γι'αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μού έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό...


...Όταν ένας του Γένους δε θέλει να χαθεί το Γένος, πώς μπορεί το Γένος να χαθεί? Αφού εγώ δεν το θέλω, πώς μπορεί να χαθεί το Έθνος μου? " 


=========================================================================

Πηγή: ηλ. ταχυδρομείο

Ελλην Τοξότης- σχόλιο: στο μήνυμα υπήρχε και η σημείωση :
"Δεν φταιει ο λαος.

Ο λαος ηταν το θυμα."

Συμφωνώ... ωστόσο κάποτε θα πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίληψη εκείνη που δημιουργεί συνεχώς τις ίδιες βαρετές ιστορίες που συμπιέζουν τα πάντα μέσα σε τρεις μονάχα κατηγορίες: θύματα, θύτες και σωτήρες... Εμείς γεννηθήκαμε από γένος ηρώων! Και οι ηρωικές ιστορίες δε γνωρίζουν θύματα και θύτες, ούτε και σύνδρομα και σωτήρες...

Άς προσέχαμε λίγο παραπάνω ποιούς εμπιστευτήκαμε... 
"Το πολλάκις εξαμαρτείν ουκ Έθνους σοφού..."
Κι αν τώρα το κατανοήσαμε 
αντί να  μιζεριάζουμε και να αναζητούμε φταίχτες μόνο...
είναι ώρα να γράψουμε μια νέα, ένδοξη ηρωική ιστορία! 

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ