22 Μαΐ 2011

ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ: SERGE LATOUCHEΤην Τετάρτη το βράδυ ο Σερζ Λατούς, εμπνευστής του προτάγματος της απο-ανάπτυξης επισκέφθηκε την Αθήνα για μια ομιλία στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε να ακούσει τις απόψεις του, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες και ανατρεπτικές για τα δεδομένα όχι μόνο της συντηρητικής αλλά και της "αριστερής" ελλάδας.

Κεντρική ιδέα του προτάγματός της από-ανάπτυξης παραμένει η επανατοπικοποίηση της παραγωγής, ο περιορισμός του οικολογικού αποτυπώματος, η επαναχρησιμοποίηση, ο οικοσχεδιασμός και, σε μακρό-οικονομικό επίπεδο, η απομάκρυνση από την στοχοποίηση του ΑΕΠ ως μονάδας μέτρησης της κοινωνικής ευημερίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του επάνω στο επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης για την οποία επιχειρηματολόγησε ότι ούτε η ανάκαμψη ούτε η λιτότητα θα φέρει τις επιζητούμενες λύσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην χρήση του ποδηλάτου, στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και προέταξε την μείωση των ωρών εργασίας ως ικανό εργαλείο ενάντια στην οικονομική κρίση.

Μετά την κρίση λοιπόν, σύμφωνα με τον Latouche, η λύση δεν είναι η ανάκαμψη του ΑΕΠ, που θα μας φέρει στο ίδιο σημείο με πριν, σε μετωπική σύγκρουση με τον αφανισμό μας. Ούτε όμως και μια επιλεκτικά εφαρμοσμένη πολιτική λιτότητας που θα πλήξει τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Η αποαναπτυξη είναι μια διαδικασία γενικευμένης ελάττωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, "αποχρηματικοποίησης" των ανθρώπινων σχέσεων, και επανίδρυσης της κοινωνίας στην βάση της απλότητας (small is beautiful), της συντροφικότητας και του διαλόγου.

Αμήν.Μάθε περισσότερα για την αποανάπτυξη εδώ και εδώ.

Πηγή- μήνυμα

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ