7 Μαΐ 2011

1η Συνάντηση Δημιουργίας και έκφρασης στο Πανεπιστήμιο - BOOZE COOPERATIVA

Από το φίλο ΣυνΔημιουργό Αργύρη αναδημοσιεύω και ενημερώνω σχετικά με τη θεατρική Παράσταση και τη Συνάντηση Δημιουργίας και έκφρασης του Πανεπιστημίου...

Ο Ι Κ Ο φ ο ι τ η τ ι κ ό
Α ί Θ Ρ Ι Ο [ I ]
8 – 12 ΜAΐΟΥ 2011
BOOZE COOPERATIVA (ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 57)

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 1ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – (ΜΑΪΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ BOOZE COOPERATIVA (ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 57)


Δευτέρα 9/5, ώρα έναρξης 7μμ
- Αισθητικοί Διάλογοι (συζήτηση γύρω από τις σημερινές αναζητήσεις της τέχνης- θέατρο, εικαστικά, φωτογραφία - και της φιλοσοφίας και προβολή video) -
- ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ (Εξομολογήσεις ενός πορτραίτου από την θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Νέων – YOU.C.I)
– ΑΜΑΝ ΝΑΙ (ζωντανό πρόγραμμα με το νεανικό μουσικό γκρουπ με βάση τη σειρά τραγουδιών τους ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ)

1. ‘’Οι εξομολογήσεις ενός πορτραίτου’’, του Αργύρη Καραβούλια

Το συγκεκριμένο μονόπρακτο πραγματεύεται την σταδιακή εξιλέωση και ανύψωση της ζωής όπου αδημονεί την αλλαγή. Μια αλλαγή η οποία συγκεντρώνεται στα μάτια των ηθοποιών της που σταματάνε να υποδύονται και αρχίζουν να ζουν. Μέσα από τις ‘’εξομολογήσεις’’ ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα ταραγμένο παρελθόν όπου αδημονεί για ένα διαφορετικό μέλλον. Οδηγός μας σ’ αυτή την περιπέτεια είναι μια φιγούρα απ’ το σχετικά πρόσφατο παρελθόν.. ο Τσε Γκεβάρα. 

Η προσωπικότητα του Τσε, μας κατευθύνει μέσα από ένα σκοτεινό παρελθόν και μας θυμίζει την ουσία του ανθρώπου που πηγάζει απ’ την ελευθερία και την ευτυχία του ατόμου. Στο παρόν κείμενο φανερώνονται τρεις φιγούρες οι οποίες αποτελούν αντιπροσωπεύσεις του κόσμου μας, πραγματικού και ψυχικού. Η πρώτη είναι η φιγούρα της κοπέλας, η οποία συγκεντρώνει χαρακτηριστικά πολλών ανθρώπων, διαφορετικά μεταξύ τους αλλά με μια σχετική ομοιομορφία. Η δεύτερη είναι η ‘’φωνή’’ η οποία αντιπροσωπεύει το ψυχικό στοιχείο και υποδηλώνει τον θάνατο. Η Τρίτη είναι ο Τσε.

Μέσον παρουσίασης της φιλοσοφίας αυτής είναι το θέατρο. Η τέχνη της υποκριτικής λυτρώνει απ’ αυστηρά δεσμά τον άνθρωπο ο οποίος αναγεννιέται επί σκηνής. Στις ‘’εξομολογήσεις’’ το κύριο θέμα αποδίδεται μέσω εικαστικών παρεμβάσεων που συντροφεύονται μουσικά. Οι ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν φυσικά τους ‘’αληθινούς’’ τους ρόλους και να δραματοποιήσουν τα ποιητικά λόγια του έργου μέσα από ένα αφαιρετικό σκηνικό. Εν τέλει όμως ακόμα και οι ίδιοι γίνονται θεατές και αποδέκτες μιας ιδιαίτερης διδασκαλίας που στόχος της είναι η αφύπνιση του ανθρώπου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ – YOU. C. I. -

Η “Πολιτιστική Πρωτοβουλία Νέων - YOU.C.I.” (2007) είναι μια πολιτιστική εταιρεία, που τα μέλη της έχουν αποκτήσει στο παρελθόν ειδική εμπειρία σε πολιτιστικές δράσεις νεολαίας. Ο σκοπός της Εταιρείας είναι καθαρά καλλιτεχνικός, πολιτιστικός, μορφωτικός και κοινωφελής, επί μη κερδοσκοπικής βάσεως. Συγκεκριμενοποιείται ως η με κάθε μέσο και σε κάθε δυνατή κοινωνική μορφή ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δυνατοτήτων πολιτιστικής παρέμβασης στην κοινωνία των νέων ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και οποιωνδήποτε άλλων διακρίσεων και περιορισμών. Έμφαση και προτεραιότητα δίνονται στις παραστατικές τέχνες (θέατρο – χορός, performance), στη συνέχεια στις υπόλοιπες τέχνες, σε επιστήμες σχετικές με τον πολιτισμό και τις τέχνες και σε αθλητικές, οικολογικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες ή στο συνδυασμό δραστηριοτήτων με άξονες την τέχνη και το περιβάλλον. Αναλυτικότερα, οι σκοποί της “Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Νέων - YOU.C.I.” είναι 1. Η δημιουργία «κοινότητας γνώσης» και τράπεζας πληροφοριών για τους εθελοντές δράσης στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής μέριμνας και ποιότητας ζωής των νέων, 2. Η ανάπτυξη πολιτιστικού δικτύου νέων ερευνητών και δημιουργών στο χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάδειξη πολιτιστικού περιεχομένου των οργανώσεων της νεολαίας και η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων στη βάση της διαπολιτισμικότητας με στόχο κοινές δράσεις και κοινά προγράμματα για τους νέους. Η YOU.C.I. έχει συμμετάσχει σε θεατρικά γεγονότα και εργαστήρια σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ομιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πολλά πολιτιστικά γεγονότα Δήμων καθώς και περιοδεύσει στην επαρχία (Δωδεκάνησα 2006, Πελοπόννησος 2007, Ιόνια Νησιά 2006), και έχει διαχειρισθεί τα προγράμματα «Τέχνη για το Περιβάλλον» και «Φωνές Σωματικών Πολιτισμών» στα πλαίσια της Νέας Γενιάς και του «1001 Δράσεις για το Διάλογο».


ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – 746 – Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου 157 84

Τηλ.: 2107644039– 6983942295 - 6970437960, fax: 210 7248979

e-mail: dryos.topoi@gmail.com, www.phil.uoa.gr/~lazou/

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ