14 Νοε 2010

Ενεργοί Μικροοργανισμοί- Το θαύμα της Φύσης

Θα μπορούσατε να φανταστείτε πως μια ολόκληρη στρατιά αόρατων με γυμνό μάτι οργανισμών μπορούν και πράγματι βελτιώνουν με απόλυτα φυσικό τρόπο την υγεία τη δική μας και του περιβάλλοντος?...

Πριν αρκετά χρόνια είχα διαβάσει με έκπληξη και χαρά κάποια άρθρα στο αυστριακό περιοδικό ZeitenSchrift σχετικά με μια καταπληκτική ανακάλυψη του καθηγητή Dr. Teruo Higa, που αφορά ακριβώς στον καθοριστικό ρόλο και τη μεγάλη αξία των μικροοραγνισμών στη φύση και την ανθρώπινη υγεία. Υπήραν εκεί αναφορές από την καταπληκτική ερευνητική εργασία του, αλλά και για τον έξυπνο τρόπο που βρήκε ο καθηγητής αυτός για να χρησιμοποιεί τις οφέλημες δράσεις των μικροοργανισμών για πολλές καθημερινές χρήσεις. Μάλιστα υπήρχαν και πλήθος από ιστορίες ανθρώπων που το χρησιμοποιούν τόσο για το νοικοκοιριό όσο και για τον κήπο τους... αλλά και ιστορίες γεωργών και ανθρώπων που νοιάζονται για το περιβάλλον και την αποκατάσταση του... Είχα ενθουσιαστεί από την ιδέα! Το μόνο "εμπόδιο" ήταν πως δεν τα έβρισκα στη χώρα μας... Τα χρόνια πέρασαν, όμως εν τω μεταξύ τα ΕΜ βρήκαν το δρόμο τους για τη χώρα μας, αφού μόλις πρόσφατα έμαθα πως από το 2006 άρχισαν όλο και περισσότεροι στη χώρα μας να μαθαίνουν για τις καταπληκτικές ιδιότητες των ΕΜ και να τα χρησιμοποιούν!

Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή:

Τα προϊόντα που δημιούργησε ο καθηγητής με βάση τη γνώση των οφέλημων ιδιοτήτων των μικροοργανισμών φέρουν την ονομασία ΕΜ.

ΤΙ ΕΝΑΙ ΤΟ ΕΜ?

ΕΜ είναι τα αρχικά γράμματα των λέξεων ΕΝΕΡΓΟΙ – ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ.
Στα αγγλικά EFFECTIVE – MICROORGANISMS.
To ΕΜ είναι το μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια μεμονωμένα στα τρόφιμά μας, όπως π.χ. στο ψωμί, γιαούρτι, κρασί κτλ. Αποτελούνται από μικροοργανισμούς των κάτωθι τριών ειδών:
Βακτήρια μαγιάς, βακτήρια γαλακτικού οξέος και βακτήρια φωτοσύνθεσης. Όταν αυτοί οι ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χηλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.

Βακτήρια μαγιάς:
Προκαλουν ζύμωση οργανικών υλικών και παράγουν βιταμίνες και αμινοξέα. Η μαγιά χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, ζύθου και κρασιού.
Βακτήρια γαλακτικού οξέος:
Προκαλούν ζύμωση οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογενών ιών. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού και συντηρημένων λαχανικών (τουρσί, ξινό λάχανο).
Βακτήρια φωτοσύνθεσης:
Αποτελούν τους παράγοντες κλειδί στους ΕΜ, βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας με άλλους χρήσιμους μικροοργανισμούς και επιτρέποντας σε όλους να υπάρχουν από κοινού και να συνεργαζονται.

Tο μείγμα ΕΜ ανακαλύφθηκε το 1968 από έναν Ιάπωνα καθηγητή του πανεπιστημίου Ryukyu της Οκινάβα, τον Dr. TERUO HIGA, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία. Σήμερα οι ΕΜ παράγονται παγκοσμίως σε πάνω από 50 χώρες και δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη γεωργία αλλά και στη βιομηχανία και στην υγεία καθώς και για τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος. Οι ΕΜ δεν είναι ούτε λίπασμα ούτε απολυμαντικό ούτε αντιβιοτικό. Δεν είναι επίσης ιατρικό προϊόν ούτε γενετικά τροποποιημένο ή παθογενές.
H έρευνα ολοκληρώθηκε μέσα σε 10 χρόνια.

Η ανεπανάληπτη ανακάλυψη των ΕΜ είναι διαδεδομένη σε 150 χώρες. Οι προσπάθειες του καθηγητή Dr. Teruo Higa καθώς και της οργάνωσης EMRO (Effective Microorganisms Research Organisation), που αυτός ίδρυσε, ανταμείφθηκαν. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές που έχουν μεγάλη περιβαλλοντική επιτυχία. Οι εφαρμογές αυτές πραγματοποιούνται είτε από κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για λύσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος ή από μεμονωμένους ιδιώτες.

Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες συγγράμματα στην Ιαπωνική γλώσσα γραμμένα από τον Dr. TERUO HIGA. Το πρώτο βιβλίο του, με τον τίτλο «Μία επανάσταση που θα σώσει τη γη» έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελληνική από τις εκδόσεις Κέδρος.

To ιδιαίτερο σε αυτή την ανακάλυψη είναι ότι ενώ οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί υπάρχουν μεμονωμένοι στη φύση και η δράση τους είναι περιορισμένη, στο σκεύασμα ΕΜ, το οποίο έφτιαξε ο Dr. HIGA, είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μείγμα με αποτέλεσμα η δράση τους να είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή.

Τα ΕΜ συντάσσονται με τα όμοια βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και υπερτερούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργούν μόνο αναγέννηση, σωστή αύξηση των φυτών, μεγαλύτερη σοδειά και σταδιακά εξαφάνιση της μόλυνσης του εδάφους. Η δύναμή τους επεκτείνεται ιδιαίτερα με τους αναερόβιους μικροοργανισμούς που περιέχει αυτό το μείγμα, οι οποίοι αναερόβιοι μικροοργανισμοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και εξαφανίζουν τη σήψη, τη δυσοσμία και τη βρωμιά (Χοιρομονάδες, λύματα βόθρων, λύματα της ελιάς, σκουπιδότοποι κτλ.).

Πως δρουν?
Η δράση λοιπόν των Ενεργών Μικροοργανισμών βασίζεται σε δύο σημαντικές αρχές :

* Στην αρχή της επικράτησης
* Στην αρχή της ζύμωσης

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ
Γενικά υπάρχουν 3 είδη μικροοργανισμών:

* Οι αποσυνθετικοί / εκφυλιστικοί μικροοργανισμοί
* Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί
* Οι αναζωογονητικοί μικροοργανισμοί

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί συνοψίζονται στον αναζωογονητικό, δηλαδή τον εποικοδομητικό τύπο, την αναγέννηση. Οι ενεργοί μικροοργανισμοί έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν άμεσα και έμμεσα την αποσύνθεση και τη σήψη, να διατηρήσουν ζωηρό και υγιές το περιβάλλον και να δημιουργήσουν διάφορες βιοενεργές ουσίες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και εκπέμπουν αντιοξειδωτικά κύματα. Οι μικροοργανισμοί ΕΜ δεν παρεμποδίζουν μόνο τις βλαβερές επιδράσεις της οξείδωσης, αλλά αντιστρέφουν ακόμα και μια ήδη πραγματοποιηθείσα οξείδωση και αποκαθιστούν και πάλι την αρχική κατάσταση.

Ο αποσυνθετικός ή αποικοδομητικός τύπος των μικροοργανισμών συμπεριφέρεται ακριβώς αντίθετα από τον εποικοδομητικό. Αυτοί οι μικροοργανισμοί παράγουν άμεσα ή έμμεσα ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν τις διάφορες διαδικασίες της οξείδωσης, ή, όπως θα λέγαμε διαφορετικά, επιτρέπουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Οι ουδέτεροι Μικροοργανισμοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα. Ακολουθούν την ομάδα η οποία επικρατεί σε ένα σύστημα. Όταν επικρατούν λοιπόν οι αποσυνθετικοί οργανισμοί, ακολουθούν οι επωφελούμενοι (καιροσκόποι) αυτής της διαδικασίας και έτσι προκύπτει ένα κλίμα κατά το οποίο κυριαρχεί η αποσύνθεση και ο εκφυλισμός. Όταν επικρατούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, ακολουθούν οι επωφελούμενοι της διαδικασίας αναδόμησης και έτσι προκύπτει ένα κλίμα κατά το οποίο επικρατεί η ανάπτυξη και η αναγέννηση.

Ποιο είδος μικροοργανισμών κυριαρχεί, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Στη σημερινή γεωργία παράγεται, λόγω της υπερβολικής χρήσης τεχνικών λιπασμάτων, υγρής κοπριάς και χημικών φυτοφαρμάκων, ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι αποικοδομητικοί μικροοργανισμοί. Έτσι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν διάφορες ασθένειες.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ:

Παντού υπάρχουν βακτηριακές διαδικασίες. Έτσι τα απορρίμματα διαλύονται και μετατρέπονται συνήθως και πάλι σε χρήσιμες ύλες. Αυτή η διαδικασία όμως είναι δυνατόν να λάβει χώρα μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με το ποιοι μικροοργανισμοί κυριαρχούν, ποια θρεπτική ουσία είναι διαθέσιμη, ανάλογα με τη θερμοκρασία κτλ.

Από αυτό εξαρτάται αν θα υπάρξει αποσύνθεση ή ανασύνθεση. Συγχρόνως παράγονται διάφορες ουσίες και η ενέργεια χάνεται. Τα υλικά τα οποία παράγονται κατ` αυτή την διαδικασία είναι δυνατόν να διαφέρουν πολύ όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία. Το είδος λοιπόν της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα είναι καθοριστικό για το έδαφος και τα φυτά.

Μπορούμε να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των οξειδωτικών (αερόβιων) και των ενζυματικών (αναερόβιων) διαδικασιών αποσύνθεσης. Στις ενζυματικές διαδικασίες μπορούμε να προβούμε επίσης σε μια ακόμη διαφοροποίηση μεταξύ χρήσιμης ζύμωσης (ωρίμανση) και βλαβερής ζύμωσης (σήψη).
Πολλές από αυτές τις διαδικασίες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν συγχρόνως.

Οξείδωση

Η οξείδωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν οργανικά μόρια αεροβίων. Κατά τη διαδικασία αυτή προκύπτουν διαλυτές ανόργανες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να απορροφηθούν άμεσα από τα φυτά. Εκτός από αυτές παράγεται διοξείδιο του άνθρακα (CO²) και πολλή θερμότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποικοδόμησης χάνεται πολλή ενέργεια.

Ζύμωση

Βλαβερή ζύμωση ή σήψη

Σήψη είναι η διαδικασία κατά τη οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποικοδομούν αναεροβίως πρωτεϊνες, οπότε προκύπτουν δύσοσμα και ημιαποσυντιθεμένα προϊόντα μεταλλαγής της ύλης, τα οποία συνήθως είναι δηλητηριώδη για τα φυτά και τα ζώα (αμμωνία, ιντόλ, σκατόλ, μερκαπτάν, υδρόθειο, μεθάνιο).

Επιπλέον αυτά τα προϊόντα μετατρέπονται και πάλι σε άλλες βλαβερές και σχετικά αδιάλυτες ανόργανες ουσίες. Όταν όμως είναι παρόντες φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν αυτά, υπό αναερόβιες καταστάσεις, να χρησιμοποιήσουν τα παραχθέντα προϊόντα σήψης για να παραγάγουν πολύτιμες ουσίες.Η διαδικασία της σήψης είναι δυνατόν να μετατραπεί σε μια ώριμη διαδικασία.

Χρήσιμη ζύμωση ή ωριμότης

Η ωριμότης είναι μια αναερόβια διαδικασία, κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν σύνθετα οργανικά μόρια σε απλές οργανικές και ανόργανες ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να αφομοιωθούν άμεσα από τα φυτά. Συγχρόνως παράγονται διά των μικροοργανισμών προϊόντα μεταλλαγής της ύλης, όπως χηλικές ουσίες, αντιβιοτικά, φυσικές ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ., οι οποίες είναι δυνατόν επίσης να απορροφηθούν άμεσα από τα φυτά.
Αυτά τα προϊόντα είναι σε θέση να διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και να αυξήσουν τη φυσική αντίσταση του εδάφους των φυτών και των ζώων, αναστέλλοντας έτσι τις ασθένειες.

Τα αντιοξειδωτικά φροντίζουν ώστε με την ενεργοποίηση της διαδικασίας της ζύμωσης να παρουσιάζεται λιγότερη οξείδωση. Αυτή η ζύμωση χρειάζεται μόνο λίγη ενέργεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι παραμένει περισσότερη ενέργεια στο προϊόν. Μια παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης παρουσιάζεται κατά την παρασκευή τουρσιών λάχανου. Το ωμό λάχανο έχει μικρότερη θρεπτική αξία από το ώριμο λάχανο τουρσί.

ΣΥΝΟΨΗ

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί επηρεάζουν το βακτηριακό περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να επικρατούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί. Έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο οι  μικροοργανισμοί παίζουν θετικό ρόλο μέσω της ζύμωσης, όσον αφορά την ανάπτυξη των φυτών, την ποιότητα και την ευφορία του εδάφους. Η ενζυματική αποσύνθεση διεγείρεται και η σήψη  εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να χάνεται λιγότερη ενέργεια.

Ένα έδαφος στο οποίο κυριαρχούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άριστο επίπεδο παραγωγής, να αναστείλει τις ασθένειες και να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Ποιές είναι οι πρακτικές τους χρήσεις?

Είναι πολυμορφικά χρήσιμοι:
 • στο Σπίτι,
 • στην καθαριότητα
 • στον κήπο
 • στις καλλιέργειες,
 • στην κτηνοτροφία,
 • στους βιότοπους
 • στην "καταπολέμιση" λυμάτων ή δυσοσμίας κ.λ.π.
Συγκεκριμένα οι ΕΜ έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία:

στο Περιβάλλον

- Επεξεργασία οργανικών υπολειμμάτων π.χ. η μεταλλαγή των υπολειμμάτων της κουζίνας σε οργανικό λίπασμα.

-Επεξεργασία υγρών αποβλήτων για την επαναφορά τους στο σύστημα για τη χρήση γενικού καθαρισμού.

-Επεξεργασία μολυσμένων υδάτων όπως λίμνες και μικρές λιμνούλες, αναζωογονώντας τη χλωρίδα και την πανίδα.

στη Γεωργία

-Η παραγωγικότητα έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σοδειάς, που θεωρείται απρόσιτο με τη συμβατική μέθοδο καλλιέργειας.

-Απαιτείται λιγότερη χειρονακτική εργασία, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη παραγωγικότητα ιδιαίτερα γι’ αυτούς που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη βιολογική καλλιέργεια.

-Μακροπρόθεσμα δε χρειάζεται όργωμα ή ξεχορτάριασμα κάνοντας δυνατόν την απευθείας σπορά στην καλλιέργεια ρυζιού.

-Στην παραγωγή φρούτων, μεγαλύτερη περιεκτικότητα ζαχάρων και ταυτόχρονα μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

-Χαμηλότερο κόστος στη γεωργία - ένα πέμπτο του τωρινού συμβατικού κόστους.

-Υγιεινότερη τροφή- απαλλαγμένη από χημικά γεωργικά φάρμακα

στην Κτηνοτροφία

-Μείωση της δυσοσμίας που συνεπάγεται με την κτηνοτροφία.

-Μείωση του άγχους, των λοιμώξεων και ασθενειών των ζώων.

-Βελτίωση της ποιότητας του κρέατος.

-Μεγαλύτερη γονιμότητα στην τεχνιτή γονιμοποίηση.

-Μείωση θνησιμότητας νεογνών ζώων.

-Η κοπριά περιέχει ΕΜ και είναι από μόνη της ποιοτικό λίπασμα χωρίς δυσοσμία.

-Εύκολη επεξεργασία των ζωικών αφοδεύσεων σύμφωνα με τα κριτήρια αποβλήτων.

Υγεία

Βιομηχανική χρήση

-Μείωση εκπομπής τοξικών καυσαερίων(fumes)

-Βελτιωμένη ποιότητα

  Παράδειγμα εφαρμογής:

  Η επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων με ΕΜ

  Σε μια δημόσια βιβλιοθήκη στην πόλη Γκουικάβα, στη Νομαρχία της Οκινάβας, εγκαταστάθηκε ένα επιτυχημένο σύστημα βιολογικού καθαρισμού με τη χρήση ΕΜ. Τα υγρά απόβλητα αφοδευτηρίων που είχαν επεξεργαστεί με ΕΜ μετατράπηκαν σε καθαρό νερό, μέσα στο οποίο δεν μπορούσε να εντοπιστεί κανένα κολοβακτηρίδιο! Μερικές από τις θετικές συνέπειες αυτού του συστήματος ανακύκλωσης είναι η ευκολία στον καθαρισμό της λεκάνης της τουαλέτας, η μείωση της κατανάλωσης του πόσιμου νερού καθώς και η εξοικονόμηση ρεύματος για τον εξαερισμό, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις δαπάνες νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό το σύστημα ανακύκλωσης έχει τώρα τοποθετηθεί και σε άλλα δημόσια κτήρια, νοσοκομεία και ξενοδοχεία.

  Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της πόλης Κάνι, στη Νομαρχία του Γκίφου. Οι κάτοικοι της πόλης Κάνι, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, εφάρμοσαν τους ΕΜ στην επεξεργασία οργανικών υπολειμμάτων (απορρίμματα κουζίνας). Σαν αποτέλεσμα, το κόστος της συμβατικής επεξεργασίας, το οποίο αυξανόταν κατά 15% το χρόνο, μειώθηκε για πρώτη φορά κατά 15%. Η πόλη Κάνι λειτουργεί τώρα ως βάση απ’ όπου μεταφέρονται πληροφορίες για την εφαρμογή των ΕΜ στην επεξεργασία απορριμμάτων προς τα διακυβερνητικά σώματα της Ιαπωνίας. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνεργασία μεταξύ κατοίκων και των δημοτικών αρχών.


   Τα δε προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί πάνω σε αυτή τη γνώση είναι αρκετά και πιο γνωστό είναι το διάλυμα ΕΜ και τα κεραμικά ΕΜ...

   ...όλα τους πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα για χρήση στην οικολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία , σύμφωνα με τον κανονισμό ( EOK) 2092/91 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 24ης Ιουνίου 1991, σχετικά με την οικολογική γεωργική παραγωγή και την επισήμανσή του στα αγροτικά και διατροφικά προϊόντα.

   Όποιος θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτή την καταπληκτική σειρά προϊόντων που μας γλιτώνουν με φυσικό τρόπο από τη χρήση πολλών χημικών σκευασμάτων και "καθαριστικών", που ομολογουμένως απαιτούν μεγάλο μέρος των χρημάτων ενός νοικοκυριού... αλλά και επαναφέρουν τη φύση και το έδαφος στην υγειή τους κατάσταση, γλιτώνοντας μας από μυριάδες σκευάσματα, λιπάσματα, εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα... 
   δεν έχει παρά να επισκευτεί την επίσημη σελίδα της EM Hellas  ή 
   τη σελίδα του Συλλόγου ΟΙΚΟ_ΕΜ που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της χρήσης των ενεργών μικοροργανισμών http://www.oiko-em.gr/

   Επίσης στις 17.11.10 στις 7 μμ υπάρχει Ομιλία στο ιατρείο του Dr Gerhard Koschik 
   Με θέμα 
   Πως οι μικροοργανισμοί βοηθούν στην πρόληψη ιώσεων και γρίπης
   (Το Ιατρείο του είναι στην οδό Λ. Βουλιαγμένης 249 στον πρώτο όροφο.  ) Αξίζει να διαβάσει κανείς και την ιστορία του Dr Koschik σχετικά με το πως  γνώρισε τα προϊόντα αυτά, ΕΔΩ
   _____________
   Prof Dr Teruo Higa
   Κολλέγιο Γεωργίας, Πανεπιστήμιο του Ρίουκους, Οκινάβα, Ιαπωνία

   Ο Teruo Higa είναι καθηγητής φυτοκομίας στο κολλέγιο Γεωργίας, Πανεπιστήμιο του Ρίουκιους. Γεννήθηκε το 1941 στην Οκινάβα της Ιαπωνίας. Αποφοίτησε από το κολλέγιο Γεωργίας, Πανεπιστήμιο του Ρίουκιους και από το Πανεπιστήμιο του Κιούσου Σχολή Αποφοίτων της Γεωργίας, στο Διδακτωρικό Τμήμα Έρευνας. Το 1970 έγινε Λέκτωρας στο Πανεπιστήμιο του Ρίουκιους, το 1972 έγινε βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου και από το 1982 δραστηριοποιείται σ’ αυτή τη θέση. Είναι πολύ γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη των ΕΜ (Ενεργοί Μικροοργανισμοί) και αφιερώνει σχεδόν το μισό από τον χρόνο του διευθύνοντας με επιτυχία τις προσπάθειες για την εξάπλωση της χρήσης της τεχνολογίας ΕΜ στη γεωργία σε διάφορες χώρες. Οι κύριες συγγραφικές του εργασίες περιλαμβάνουν τα βιβλία: «Μικροοργανισμοί στη Γεωργία και στην Προστασία του Περιβάλλοντος» (1990 Νομπουνκύο), «Μια Επανάσταση για τη Σωτηρία της Γης» (1993 Σάνμαρκ), «Μια επανάσταση για τη Σωτηρία της Γης 2» (1994 Σάνμαρκ). Επιμελήθηκε επίσης την έκδοση του βιβλίου «ΕΜ Περιβαλλοντική Επανάσταση, η πλήρης εγκυκλοπαίδεια στοιχείων των ΕΜ» (1994 Σόγκο Γιούνικορν). Ο καθηγητής Higa είναι επίσης πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής για την Εξάπλωση Διεθνώς της Καλλιέργειας με φυσικούς τρόπους, πρόεδρος της επιτροπής Φυσικής Καλλιέργειας Ασίας και Ειρηνικού, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για το Περιβάλλον της Γης, σύμβουλος τεχνολογίας του Συνδέσμου Ανθοκόμων της Ιαπωνίας, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Γεωργίας, επιστημονικός σύμβουλος της Οργάνωσης Καθαρισμού Υδάτων της Ιαπωνίας, και σύμβουλος της Ιατρικής Ομοσπονδίας της Ιαπωνίας για τη Θεραπεία με Λέιζερ. Επίσης κατέχει μεγάλο αριθμό θέσεων σε εθνικές και νομαρχιακές επιτροπές της Ιαπωνίας.

   Διαφημίσεις


   Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

   Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

   που αποφασίζει την πραγματικότητα....

   Σε προσκαλώ στην κοινωνία

   των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

   Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


   Olymbia MaTerra HelleNica

   μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ