25 Αυγ 2010

Αυτάρκη Χωριά και "πιάτα αγάπης"...

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι -όσοι τουλάχιστον ενημερωνόμαστε διαδικτυακά- βλέπουμε πως στο άμεσο μέλλον μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες. Όχι δεν με έχουν πιάσει οι "απαισιόδοξες" στιγμές μου, το αντίθετο συμβαίνει. Έχοντας τα μάτια ανοιχτά στο τι συμβαίνει εδώ και χρόνια και βλέποντας την κορύφωση κάποιων τάσεων, επιλέγω να βλέπω τα πράγματα κατάματα, ώστε με ψυχραιμία να μπορώ να επιλέγω αυτά που προτιμώ.

Θα μου πείτε "εύκολο να το λες, αλλά στην πράξη τι γίνεται"...

Όταν όλα γύρω μας μοιάζουν να οδεύουν σε αδιέξοδο, όταν οικονομικά τα πράγματα στενεύουν ασφικτικά, όταν η χώρα σχεδόν δεν υπάρχει, όταν η φύση υφίσταται στραγγαλισμό, όταν πλέον το σκέφτεται κανείς να ταξιδέψει, όταν η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι... -κι ακόμη δεν ήρθε ο χειμώνας...- πως μπορείς να είσαι ψύχραιμος και να πιστεύεις πως ΔΕΝ χάθηκε τίποτε και πως Όλα θα πάνε καλά?

Μμμμ... "εδώ σε θέλω κάβουρα"...

Εσκεμμένα έχω επιλέξει εδώ και καιρό να αλλάξω την αναλογία των θεμάτων που αναρτώ και υπάρχει σοβαρότατος λόγος που αναρτώνται τα "μαθήματα ψυχής" και άλλες ανάλογες "ειδήσεις". Ο πόλεμος ανάμεσα σε αρνητικές και θετικές δυνάμεις οξύνεται και οι "αντίπαλες παρατάξεις" έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις. Όλα όσα εκδηλώνονται δεν είναι τίποτε άλλο από την αύξηση της ορμής των αρνητικών δυνάμεων και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το που εστιάζουμε, -το που εστιάζει ο κάθε ένας από εμάς. 

Όχι δεν κλείνουμε τα μάτια στα όσα σημβαίνουν γύρω μας. Το αντίθετο: επειδή ακριβώς βλέπουμε τι εκδηλώνεται εστιάζουμε με ένταση και αποφασηστικότητα στα όσα πλέον εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ να Συν-δημιουργήσουμε. Καλώς ή κακώς συμμετέχουμε στα όσα μέχρι σήμερα κακώς κείμενα έχουν εκδηλωθεί. Είναι και δική μας ευθήνη όλα όσα δεν μας αρέσουν, όμως έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Έχουμε τη δύναμη να αντιστρέψουμε τα πράγματα και να δημιουργήσουμε αφθονία, εκεί που σημερα επικρατεί ανέχεια και στέρηση. Έχουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε χαρά και αλληλεγγύη, εκεί που μέχρι σήμερα επικρατούσε πόνος και αντιπαλότητα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συλλογική αυτάρκεια εκεί που μέχρι σήμερα μετρούσε η εγωιστική συσσώρευση πλούτου...

Ειδικά σήμερα, ειδικά στις μέρες που έρχονται, είναι απαραίτητο να γίνει συνείδηση όλο και περισσότερων ανθρώπων η ομαδική συν-δημιουργία και η ενότητα. 
Ειδικά τώρα είναι που πρέπει να παραμείνουμε θετικοί και αισιόδοξοι. Τώρα είναι που πρέπει συνειδητά να εκπέμποθυμε στη συχνότητα της ανθρωπιάς.

Δύο τέτοια παραδείγματα έχουμε ήδη:

Από τη μία πλευρά έχουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε από την Ένωση Συντακτών Διαδυκτίου με σύνθημα "κανείς πια πεινασμένος", όπου οικοδέσποινες προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό που τους περισσεύει σε ένα διπλανό τους που το έχει ανάγκη, πράγμα που στα χωριά είναι ακόμη αυτονόητο, αλλά όμορφο να το ξαναθυμηθούν οι ζώντας σε πόλεις...

Όμως το προνοείν ξεκινά ένα βήμα πιο πίσω, γιατί με όσα μεσολάβησαν, με τις διαρροές πετρελαίου και τις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρωσία, πολύ πιθανό θα είναι να μην υπάρχει επάρκεια αγαθών στις πόλεις...

Οπότε περνάμε στο επόμενο παράδειγμα που αφορά την -πολυαναφερόμενη στον Τοξότη- επιστροφή στα αυτάρκη αγροκτήματα και αυτάρκη χωριά.

Ειδικά τούτες τις ώρες είναι απαραίτητο να βλέπουμε το φως στον ορίζοντα. Ναι, μοιάζουν άσχημα τα πράγματα, όμως μέσα σε όλη αυτή την ασχήμια, υπάρχουν πολύ όμορφες ευκαιρίες για αλλαγή, για πλησίασμα ανθρώπων, για κοινές, συλλογικές πρωτοβουλίες, για μοίρασμα, ανθρωπιά και αγάπη...

Στη σειρά των βιβλίων της Αναστασίας γνωρίσαμε την ιδέα, το όραμα, που επιτρέπει να περάσει η ανθρωπότητα διαμέσου  της εποχής των αρνητικών δυνάμεων. Η εποχή αυτή είναι οι μέρες που διανύουμε. Το παράθυρο για να περάσει η ανθρωπότητα αλώβητη διαμέσου αυτής της εποχής, είναι η επιστροφή στη φύση και τα αυτάρκη αγροκτήματα. Ο "χώρος της αγάπης" είναι αυτά τα υπέροχα κτήματα που θα ανθίσουν στην ελληνική γη, προσφέροντας τροφή όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το πνεύμα.

Πολλοί αντιδρούν ακόμη στη σκέψη αυτή θεωρώντας μια τέτοια επιστροφή ως "υποχώρηση", ως "αντι-προοδευτική" κίνηση, "αντίθετη της ροής του πολιτισμού"... όμως φίλοι μου πιστέψτε με, αυτό που εδώ και δεκαετίες θεωρούμε ως πολιτισμό και εξέλιξη είναι η παρακμή και η αληθινή οπισθοδρόμηση... 

Όταν χάνεται η ανθρωπιά και η επαφή του ανθρώπου με τη φύση, τότε είναι που κυριαρχεί η παρακμή. Το να χρειάζομαι χιλιάδες τεχνολογικά μέσα δεν με κάνει "εξελιγμένο", με κάνει παθητικό καταναλωτή σαβούρας που υπνωτίζει τον εγκέφαλο και με φυλακίζει σε μια φρικτή πραγματικότητα που στην πραγματικότητα δεν επιθυμώ.

Η ίδια η εξέλιξη των καταστάσεων δείχνει να μας ωθεί πλέον στην κατεύθυνση αυτής της επιστροφής στη φύση. Αυτό είναι το πιο όμορφο δώρο που θα μπορούσαμε να λάβουμε. Ώρα λοιπόν να ξανα-ζωντανέψουμε την ύπαιθρο, ώρα να επιστρέψουμε στη γη μας, ώρα να χτίσουμε τα νέα χωριά που θα βασίζονται σε πραγματικά ανθρώπινες σχέσεις.

Ας απελευθερωθούμε από κάθε μορφή φοβίας και στέρησης. Στην απλότητα είναι η αρχοντιά και στο μοίρασμα η πολυτέλεια. Στο χαμόγελο και την αγκαλιά είναι η μαγεία της ανθρώπινης επαφής και στην αλληλοβοήθεια η πρόοδος μας.

Στο παράδειγμα της αλληλοβοήθειας εστιάζει και η προσπάθεια του "τρελού φίλου από το χωριό", που έφτιαξε τη σελίδα "Ανθρώπινο δυναμικό" όπου ο κάθε ένας μπορεί να βρει ή να προσφέρει θέση εργασίας ή ευκαιρία απασχόλησης. 

Με ανάλογη διάθεση προσφοράς δημιουργήθηκε και το "Όνειρο", "Ένα όνειρο για την Ελλάδα, για μια Ελλάδα όνειρο"... γιατί κακά τα ψέματα, δίχως όνειρα και βάσιμα οράματα για το μέλλον κανείς μας δεν μπορεί να δημιουργήσει μια νέα, πιο όμορφη πραγματικότητα...

Ας γίνει ο κάθε ένας μας λοιπόν με τον τρόπο του το παράδειγμα για τις γενιές που ακολουθούν. Ας επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ζήσουν σε πραγματικά χωριά αγάπης και αυτάρκειας. 

_________

Δείτε και  εδώ για την αφοβία και τα αυτάρκη χωριά της συμφιλίωσης.

ΥΓ: κάθε ανάλογη με τα παρουσιαζόμενα παραδείγματα πρόταση ή πρωτοβουλία μπορεί να αποσταλεί για ανάρτηση στον Τοξότη στο vickytoxotis παπάκι hotmail.comΔιαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ