14 Ιουν 2010

Εκωφαντική σιωπή για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία που προκάλεσε η ΒΡ


Η κυβέρνηση Obama και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της BP δεν εργάζονται για να σταματήσουν τη χειρότερη καταστροφή πετρελαίου που εμφανίστηκε ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά για να κρύψουν την πραγματική έκταση της οικολογικής καταστροφής. Οι οικολογικές οργανώσεις σιωπούν...

Γράφει ο William Engdahl
απόδοση Βίκυ Χρυσού

Ερευνητές μας λένε ότι η γεώτρηση της BP χτύπησε τον έναν από τους διαύλους διέλευσης πετρελαίου και ότι οι διαρροές θα μπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια εκτός αν γίνουν αποφασιστικά βήματα, κάτι που φαίνεται να απέχει πολύ από την παρούσα στρατηγική.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση, ο Vladimir Kutcherov,  Καθηγητής στο Royal Institute of Technology στη Σουηδία και το ρωσικό κρατικό πανεπιστήμιο πετρελαίου και φυσικού αερίου, προέβλεψαν ότι η παρούσα πετρελαιοκηλίδα που πλημμυρίζει τις ακτές του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών "θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια και χρόνια ... πολλά χρόνια." [1 ]

Σύμφωνα με τον Kutcherov, κορυφαίος ειδικός στη θεωρία της αβιοτικής (abiogenic)  βαθιάς προέλευσης του πετρελαίου, "αυτό που διέτρησε η BP ήταν αυτό που λέμε ένα "κανάλι διέλευσης" , «μια βαθιά κοιλότητα στην οποία υδρογονάνθρακες που παράγονται στο βάθος του πλανήτη μας μεταναστεύουν στην κρούστα και βρίσκονται συσσωρευμένοι σε βράχους, κάτι σαν το Ghawar στη Σαουδική Αραβία. "[2] Το Ghawar, το πιο παραγωγικό κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο παράγει εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στον ορίζοντα. Σύμφωνα με την αβιοτική επιστήμη, το Ghawar όπως όλα τα μεγάλα και γιγάντια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται σε ένα κανάλι διέλευσης παρόμοιο με εκείνο στον πλούσιο σε πετρέλαιο Κόλπο του Μεξικού.

Όπως πως έγραψα τον Ιανουάριο του 2010 σχετικά με την καταστροφή από τον σεισμό στην Αϊτή [3], εκεί, στην Αϊτή είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δυνητικά τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, όπως και στη γειτονική Κούβα. Ο Kutcherov εκτιμά ότι το σύνολο του Κόλπου του Μεξικού είναι ένα από τα πιο προασβάσιμα μέρη του πλανήτη, όπου υπάρχει άφθονο προς εξαγωγή πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τουλάχιστον πριν από την εκδήλωση του συμβάντος φέτος τον Απρίλιο.

"Κατά την άποψή μου, οι επικεφαλής της BP αντέδρασαν με πανικό στην κλίμακα της διαρροής πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή," προσθέτει ο Kutcherov. "Αυτό που είναι ανεξήγητο στο σημείο αυτό, είναι ο λόγος του γιατί προσπαθούν στην αρχή ένα πράγμα, που αποτυγχάνει, στη συνέχεια, δοκιμάζουν κάτι άλλο, που επίσης αποτυγχάνει και στη συνέχεια, ένα τρίτο. Given the scale of the disaster they should try every conceivable option, even if it is ten, all at once in hope one works. Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής θα πρέπει να προσπαθήσουν κάθε δυνατή επιλογή, ακόμη και αν είναι δέκα, όλες μαζί με την ελπίδα κάποια να δουλέψει. Σε αντίθετη περίπτωση, η πηγή αυτή πετρελαίου θα μπορούσε να αφήνει το πετρέλαιο για χρόνια να διαρρέει αν κρίνουμε από τον όγκο πετρελαίου που ήδη έρχεται στην επιφάνεια . "[4]

Τονίζει επίσης πως, "Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος αυτής της διαρροής. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές διαθέσιμες πληροφορίες." Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες σχετικά με την τελευταία 'γιαγαντιαία' ανακάλυψη της BP στον Κόλπο του Μεξικού, 'το πεδίο του Τίβερη', περίπου έξι μίλια βαθιά, ο Kutcherov συμφωνεί με τον Ira Leifer, (εικόνα αριστερά) ερευνητή  του Marine Science Institute στο Πανεπιστήμιο της California, Santa Barbara, που λέει ότι το πετρέλαιο που διαρρέει μπορεί να φτάνει σε ποσοστό πάνω από 100.000 βαρέλια ημερησίως. [5]

Αυτό που επιπλέον προκαλεί το μέγεθος της διαρροής της πετρελαιοκηλίδας είναι να επιφέρει περαιτέρω δυσφήμιση του μύθου των εταιριών εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου περί "peak oil", που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος βρίσκεται στο επίπεδο ή κοντά στο "κορυφή" της ασύμφορης  οικονομικά εξόρυξης πετρελαίου. (Αυτό δεν σημαίνει πως επικροτούμε τη συνέχιση εξόρυξης και χρήσης αυτού, του πετρελαίου, ενώ υπάρχουν άλλες ανεξάντλητες και φυσικές πηγές ενέργειας. Εδώ καταθέτουμε απλά την άποψη του Ενγκνταλ και ίσως πριν απορρίψουμε την αβιοτική θεωρία δημιουργίας του πετρελαίου να έπρεπε πρώτα να την ελέγξουμε δίχως δόγματα και επιστημονικά κολλήματα- σημ. τοξότισσας.) Ο μύθος αυτός, που έχει αναπαραχθεί τα τελευταία χρόνια από κύκλους κοντά στον πρώην 'πετρελαιά' και αντιπρόεδρος του Μπους, Ντικ Τσένι, έχει πράγματι χρησιμοποιηθεί από το γιγαντιαίες εταιρείες πετρελαίου για να δικαιολογήσει σήμερα υψηλότερες τιμές πετρελαίου από ό, τι θα ήταν πολιτικά εφικτές, υποστηρίζοντας μια ανύπαρκτη 'κρίση', έλλειψης πετρελαίου.


Ο Ομπάμα και η ΒΡ προσπαθούν να κρύψουν

Σύμφωνα με έκθεση  του ερευνητή δημοσιογράφου Wayne Madsen από την Ουάσινγκτον, "ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα και η British Petroleum συγκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού -που μοιάζει σε μέγεθος με καταστροφή από έκρηξη ηφαιστείου- και εργάζονται από κοινού για τον περιορισμό της ευθύνης της BP για τις ζημίες που προκαλούνται από αυτό που κάλλιστα μπορεί να ονομαστεί "μέγα-καταστροφή." [6] Ο Madsen για τον ισχυρισμό του επικαλείται πηγές εντός του σώματος αξιωματούχων τεχνολόγων/μηχανικών του αμερικανικού στρατου (US Army Corps of Engineers), της FEMA, και από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Φλόριντα.

Ο Obama και το Σώμα του ανώτερου προσωπικού του Λευκού Οίκου, καθώς και ο Γραμματέας Εσωτερικών Salazar, συνεργάζονται με το διευθυντικό στέλεχός της ΒΡ, Tony Hayward, σχετικά με νομοθετική ρύθμιση ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο όσον αφορά την ευθύνη για ζημίες -όσων αφορά αξιώσεις εκείνων που επλήγησαν από την καταστροφή του πετρελαίου- από 75 εκατομμύρια δολλάρια έως το πολύ 10 δις δολλάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρατίθενται στην έκθεση του Madsen όμως, η καταστροφή έχει πραγματικό δυναμικό κόστος ύψους τουλάχιστον 1.000 δισ. δολλάρια ( δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο). Αυτή η εκτίμηση μπορεί να υποστηρίξει την απαισιόδοξη εκτίμηση του Kutcherov ότι η διαρροή, αν δεν ελέγχθεί γρήγορα, «θα καταστρέψει ολόκληρη την ακτογραμμή της Ηνωμένων Πολιτειών."

Σύμφωνα με την έκθεση του Madsen, οι δηλώσεις της BP ότι συγκρατήθηκε μία από τις διαρροές, είναι "καθαρά δημόσια επικοινωνιακή παραπληροφόρηση που αποσκοπεί στην αποφυγή πανικού και την αύξηση των απαιτήσεων για μεγαλύτερη δράση από την κυβέρνηση Obama, με βάση πληροφορίες από τη FEMA και το Σώμα μηχανικών." [7]

Ο Λευκός Οίκος αντιστέκεται στην ελεύθερη πληροφόριση σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής από τη διαρροή πετρελαίου. Ειδικοί από το Λιμενικό Σώμα και το Σώμα Μηχανικών εκτιμούν ότι αν η διαρροή δεν σταματήσει μέσα σε 90 ημέρες, θα υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημία στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Κόλπου του Μεξικού, του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, και πέρα από αυτόν. Στην καλύτερη περίπτωση λένε ειδικοί του Σώματος Μηχανικών ότι θα χρειαστεί έως και δύο χρόνια για να κλείσουν με τσιμέντο το χάσμα στο βυθό του Κόλπου του Μεξικού. [8]

Μόνο μετά το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής έγινε σαφές γιατί ο Obama κάλεσε τον Napolitano, γραμματέα εθνικής ασφάλειας (Homeland Security Secretary) να κηρύξει την καταστροφή από το πετρελαίο "θέμα εθνικής ασφάλειας." Παρά το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα και η FEMA είναι μέρος της, η πραγματική αιτία για να επικαλεστεί ο Napolitano θέμα εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με τον Madsen, ήταν να εμποδίσει απλώς τη δημοσιογραφική κάλυψη της απεραντοσύνης της καταστροφής που εκτυλίσσεται στον Κόλπο του Μεξικού και τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η διοίκηση Obama συνωμότησε επίσης με την BP για να κρύψει την έκταση της διαρροής πετρελαίου, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες ομοσπονδιακές και πολιτειακές πηγές. Αμέσως μετά την έκκρηξη και βύθιση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι 42.000 γαλόνια πετρέλαιο ανά ημέρα διέρρεαν από το χάσμα στο βυθό της θάλασσας. Πέντε ημέρες αργότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε το μέγεθος διαρροής σε 210.000 γαλόνια την ημέρα. Ωστόσο, τα υποβρυχία μέσα παρακολούθησης διαρροής πετρελαίου από τον βυθό του κόλπου, δείχνουν τηλεοπτικές εικόνες από αυτό που περιγράφουν ως «ηφαιστειακού τύπου" εκτοξεύσεις πετρελαίου.

Όταν το Στρατιωτικό Σώμα Μηχανικών επιχείρησε αρχικά να αποσπάσει εικόνες της NASA σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης, η απάντηση σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν άρνηση της πρόσβασης. Με την ευκαιρία, το National Geographic κατάφερε να αποκτήσει πλάνα από δορυφορικές φωτογραφίες της έκτασης της καταστροφής, τις οποίες δημοσίευσe στην ιστοσελίδα του. Άλλες δορυφορικές εικόνες  που παρακρατούνται από την κυβέρνηση Ομπάμα, δείχνουν ότι αυτό που βρίσκεται κάτω από το ανοιχτό χάσμα απ' όπου διαρρέει το πετρέλαιο σε ολοένα και πιο ανησυχητικό ποσοστό, είναι ένα σπήλαιο που εκτιμάται ότι έχει το μέγεθος του Έβερεστ. Στην πληροφορία αυτή έχει δοθεί διαβάθμιση σε επίπεδο σχεδόν  εθνικής  ασφαλείας ώστε να κρατηθεί μακρυά από τη γνώση του κοινού, σύμφωνα με πηγές του Madsen.

Το Σώμα Μηχανικών και η FEMA αναφέρεται ότι είναι εξαιρετικά επικριτικοί για την έλλειψη υποστήριξης μιας ταχείας ανάληψης δράσης μετά την καταστροφή από το Λευκό Οίκο και την Αμερικανική Ακτοφυλακή. Μόνο τώρα έχει κατανοήσει το Λιμενικό Σώμα το μέγεθος της καταστροφής, στέλνοντας περίπου 70 πλοία στην πληγείσα περιοχή. Υπό το καθεστώς χαλαρών ρυθμιστικών μέτρων που καθιερώθηκαν από τη Διοίκηση Μπους-Τσέϊνι, η Υπηρεσία διχείρησης ορυκτών του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ κατήντησε μια απλή «σφραγίδα»,που περιορίζεται στην έγκριση όσων ήθελαν οι εταιρίες πετρελαίου όσων αφορά τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει μια τέτοια καταστροφή. 

Ο Madsen περιγράφει μια κατάσταση «εγκληματικής συμπαιγνίας» μεταξύ της πρώην εταιρείας του Τσένι, Halliburton, καθώς και του MMS του υπουργείου Εσωτερικών  και επισημαίνει πως υπάρχει δυναμικό για παρόμοιες καταστροφές με τις άλλες 30.000 off-shore εξέδρες που χρησιμοποιούν την ίδια υποβάθμιση και διακοπή αξιών [9].

Σιωπή από τις Οικολογικές ομάδες; ...  Ακολουθήστε τα χρήματα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό το σημείο ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός γεγονότος που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία. Η έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου πραγματοποιήθηκε σχεδόν στο ύψος προέλευσης του Ρεύματος του Κόλπου. Αυτό έχει τεράστιες οικολογικές και κλιματολογικές επιπτώσεις. (Να ήθελαν να υποστηρίξουν τα κλιματολογικά σενάρια κατάρρευσης του Ρεύματος του Κόλπου?... όλα μπορούμε να τα περιμένουμε από διεστραμμένες διάνοιες, που και στο παρελθόν δεν δίστασαν να σκοτώσουν ή να καταστρέψουν για να δώσουν σημεία "επαλήθευσης" των προγνωστικών/προφητειών τους- βλ. δίδοιμοι πύργοι, φθορίωση νερού κ.α.- σημ. τοξότισσας)

Μια βιαστική ματιά σε ένα χάρτη του ρεύματος του Κόλπου δείχνει ότι το πετρέλαιο δεν πρόκειται περιοριστεί στο να καλύψει τις παραλίες εντός του Κόλπου, αλλά θα εξαπλωθεί σε ακτές του Ατλαντικού περνώντας από τη Βόρεια Καρολίνα, στη συνέχεια, στη Βόρεια Θάλασσα και την Ισλανδία. Και πέρα από τις ζημιές στις παραλίες, τη θαλάσσια ζωή και στην υδροδότηση, το Ρεύμα του Κόλπου έχει μια πολύ ξεχωριστή χημεία, σύνθεση (θαλάσσιοι οργανισμοί), πυκνότητα και θερμοκρασία.  Τι θα συμβεί αν το πετρέλαιο και τοξικές ενώσεις που δημιουργεί αλλάξουν πραγματικά τη φύση του ρεύματος του Κόλπου; Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενες αλλαγές συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στη διαδρομή του Ρεύματος του Κόλπου, και η αλήθεια είναι πως ακόμη και μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις. Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, δεν είναι παγωμένες ερημιές, λόγω της θερμότητας από το Ρεύμα του Κόλπου.

Ωστόσο, υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή από τις ίδιες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που θα έπρεπε να είναι στα οδοφράγματα κατακρίνοντας τη BP, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλους, ώστε να τους πιέσουν να δράσουν αποφασιστικά.

Αυτή η εκκωφαντική σιωπή των ηγετικών πράσινων ή οικολογικών οργανώσεων όπως η Greenpeace, η Nature Conservancy, το Sierra Club και άλλων, μπορεί να συνδεθεί και με ένα μονοπάτι που τους "στέλνει χρήματα" και οδηγεί πίσω στην πετρελαϊκή βιομηχανία, κυρίως στην BP. Οι σημαντικότερες αμερικανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν πάρει σημαντικές χορηγίες κατά τα τελευταία έτη από την ΒΡ, ώστε η πετρελαϊκή εταιρεία να είναι σε θέση να ξαναδημιουργήσει ένα "φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ», όπως φαίνεται και από το νέο λόγκο της εταιρείας που γράφει "πέρα από το πετρελαίο"(“beyond petroleum”) .

Η Nature Conservancy, που περιγράφεται ως "η ισχυρότερη περιβαλλοντική ομάδα του κόσμου ," [10], έχει επιβραβεύσει την BP με μια έδρα στο Διεθνές Συμβουλίο της ηγεσίας της, αφού πρώτα η οργάνωση έλαβε από την πετρελαϊκή εταιρεία τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια  [11].

Μέχρι πρόσφατα, η Conservancy και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες συνεργάστηκαν με τη BP σε έναν συνασπισμό που πίεσε το Κογκρέσο για θέματα που αφορούν την αλλαγή του κλίματος. (να που δεν είναι τόσο απίθανο το σενάριο που υπογράμμισα παραπάνω... οι ίδιοι λομπίστες... συνεργάζονται για τα ίδια τρομοάγνα σενάρια...-σημ. τοξότισσας )  Ένας υπάλληλος της BP χρησιμεύει ως "άνευ πληρωμής" διαχειριστής της Conservancy στην Αλάσκα.  Επιπλέον, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post, η Conservation International, μια άλλη περιβαλλοντική ομάδα, δέχθηκε 2 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές από την ΒΡ και συνεργάστηκε με την εταιρεία σε μια σειρά σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας εξέτασης μεθόδων εξόρυξης πετρελαίου. Από το 2000 έως το 2006, ο John Browne, ο μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, καθόταν στο διοικητικό της συμβούλιο της CI .

Περαιτέρω μια άλλη οικολογική οργάνωση με επιρροή , η " The Environmental Defense Fund" εντάχθηκε με την BP, τη Shell και άλλες μεγάλες εταιρείες για να σχηματίσει μια "εταιρική συνεργασία για την Δράση για το κλίμα" (Partnership for Climate Action), για την προώθηση «μηχανισμών βασισμένων στην αγορά» (sic) για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. (Δίχως αμφιβολία μεγάλο "μαγαζάκι" η κλιματική αλλαγή και παραμάγαζα αυτού οι δήθεν περιβαλλοντικές που μας είχαν απασχολήσει εδώ και στο παρελθόν-σημ. τοξότισσας)


Στις περιβαλλοντικές μη-κερδοσκοπικές ομάδες που έχουν αποδεχθεί δωρεές ή έχουν προσχρήσει σε συνεργασία με την BP περιλαμβάνονται οι: Nature Conservancy, Conservation International, Environmental Defense Fund, Sierra Club και Audubon. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί η πολιτική κατακραυγή  για την έλλειψη αποφασιστικής δράσης στις χώρες του Κόλπου ήταν τόσο υποτονική μέχρι σήμερα. [12]

Φυσικά αυτές οι οργανώσεις δεν πρόκειται να αυτές που θα λύσουν το πρόβλημα αυτής της καταστροφής. Το κεντρικό σημείο αυτή τη στιγμή είναι ποιος είναι έτοιμος να θέσει τους επειγόντως ζητούμενους ομοσπονδιακούς και διεθνείς επιστημονικούς πόρους για να την επίλυση αυτής της κρίσης. Περαιτέρω δράσεις σαν αυτές  που είδαμε μέχρι σήμερα από τον Λευκό Οίκο-Obama ή από την ΒΡ μπορούν μόνο να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι πολύ ισχυροί άνθρωποι θέλουν να συνεχιστεί αυτή η παταγώδης αποτυχία. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την εκτίμηση αυτή.

F. William Engdahl

___________
Σημειώσεις

[1] Vladimir Kutcherov, τηλεφωνική συζήτηση με τον συγγραφέα, 9 Ιουνίου 2010.

[2] Στο ίδιο.

[3] F. William Engdahl, The Fateful Geological Prize Called Haiti, Global Research.ca, January 30, 2010, accessed in http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=17287 William Engdahl,

[4] Vladimir Kutcherov, op.cit.

[5] Ira Leifer, Scientist: BP Well Could Be Leaking 100,000 Barrels of Oil a Day, June 9, 2010, accessed in http://www.democracynow.org/2010/6/9/scientist_bp_well_could_be_leaking

[6] Wayne Madsen, Wayne Madsen, The Coverup: BPs Crude Politics and the Looming Environmental Mega Disaster, May 6, 2010, accessed in http://oilprice.com/Environment/Oil-Spills/The-Cover-up-BP-s-Crude-Politics-and-the-Looming-Environmental-Mega-Disaster.html

[7] - [9] Στο ίδιο.

[10] Tim Findley, Natures' Landlord, Range Magazine, Spring 2003.

[11] Joe Stephens, Nature Conservancy faces potential backlash from ties with BP , Washington Post, May 24, 2010, accessed in http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/05/23/AR2010052302164.html

[12] όπως επάνω


Σημείωση τοξότισσας: σε άμεση σχέση με την προηγούμενη τοποθέτηση σχετικά με το πως κάποιες αρρωστημένες διάνοιες μέσα από τα ΜΜΕ και επιλεγμένες "σκηνές" πρωοθούν την απελπησία και το φόβο... ή υποβαθμίζουν και παραπληροφορούν σε σχέση με πραγματικά προβλήματα, το βλέπουμε και σε αυτό το παράδειγμα. Παράλληλα γνωρίζουμε πώς ακριβώς επιλέγουν και προβάλλουν συστηματικά καταστροφές και εικόνες καταστροφών στα καθημερινά δελτία ειδήσεων, είτε αυτό αφορά προγνώσεις, είτε πραγματικά άσχημα συμβάντα. 

Οι φορείς που υποτίθεται πως δίνουν "φωνή" σε όσους δε συμφωνούν με την ασέβια και την υπερεκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη βρίσκεται επίσης στα χέρια αυτών των λίγων διαστραμμένων που με το "χρήμα" αγοράζουν τα πάντα, αρκεί το σενάριο "καταστροφής" του πλανήτη να παίζεται ανελειπώς και σε πολλαπλά επίπεδα. 

Η νοερή αντίσταση μας είναι απαραίτητη, όπως και η αφθόρμιτη ανιδιοτελής συμμετοχή μας στην εύρεση λύσεων σε τοπικά ή πλανητικά οικολογικά προβλήματα που μας αφορούν όλους. Η ειληκρινής δράση απλών πολιτών έξω από μεγάλες οικολογικές ομάδες και κεντρικά κατευθηνόμενες "λύσεις", όπως  έγινε στην περίπτωση της "γρίπης των χοίρων", αποτελεί βασικό εργαλείο της προσέγγυσης και εφαρμογής ουσιαστικών και αποτελεσματικών λύσεων. 

Το ίδιο παράδειγμα είδαμε στην πράξη και στον καθαρισμό της παρόχθιας περιοχής του Αξιού από τους κατοίκους της Κ. Γέφυρας πριν μερικά χρόνια. Κανένας φορέας και καμία κρατική υπηρεσία δεν είχαν νοιαστεί, αλλά ούτε και εργάστηκαν ή υποστήριξαν τον καθαρισμό... Φυσικά δεν προβλήθηκε πουθενά-πέρα από τη γνωστοποίηση στο σχετικό μπλογκ της Περιβαλλοντικής Ομάδας Κάτω Γέφυρας, όμως το αποτέλεσμα είναι ορατό: το μέρος -που σημειωτέων ανήκει στις "προστατευόμενες περιοχές" RAMSAR- καθαρήστικε αποκλειστικά και μόνο με τη δράση των κατοίκων...
Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ