6 Ιουν 2010

Περιβάλλον και διατροφή

Στα πλαίσια της ημέρας περιβάλλοντος δραστηριότητες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της σύγχρονης κτηνοτροφίας, αλλά και της διατροφής.

Αν και προσωπικά διαφωνώ με την τοποθέτηση του προβλήματος της σύγχρονης κτηνοτροφίας στα πλαίσια της κακώς εννοούμενης "σωτηρίας του κλίματος", καθώς θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και πολύ πιο βάσιμοι λόγοι για την αποφυγή της κρεοφαγίας, αναδημοσιεύω ένα απόσπασμα της τοποθέτησης του ΠΟΦΥΖΩ:

«Είναι γνωστό ότι η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη κοινωνία, αποτελεί απειλή για το φυσικό περιβάλλον με πολλούς τρόπους. Για αυτές τις απειλές και για την αναζήτηση λύσεων, υπάρχουν εδώ και χρόνια αρκετές διαμάχες σε διαφορετικούς χώρους. Ένα πράγμα όμως που σταθερά παραβλέπεται είναι και το βασικό: η κατανάλωση ζωικών προϊόντων[...] Το WorldWatch Institute σε πρόσφατη έκθεσή του με τίτλο Livestock and Climate αναφέρει, ότι η εκτροφή ζώων ευθύνεται για τουλάχιστον 32,564 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ή το 51% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Νέα έκθεση των ΗΕ, διαπιστώνει για μία ακόμη φορά, ότι τα ζωικά προϊόντα (κρέας και γαλακτοκομικά) απαιτούν περισσότερους πόρους και προκαλούν υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ότι οι φυτικές εναλλακτικές, και καλεί για μία παγκόσμια στροφή προς μια φυτική (vegan) διατροφή, καθώς κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας για να σώσουμε τον κόσμο από την πείνα και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΟΦΥΖΩ.
Λίγο πολύ είναι γνωστές οι έρευνες και οι απόψεις μου στο ζήτημα του CO2, της κλιματικής αλλαγής γενικότερα, αλλά και της ποιότητας του ΟΗΕ, που εντέχνως προωθεί αυτή την Παγκόσμια Δικατορία... οπότε δεν θεωρώ αξιόλογα και τα επιχειρήματα που αναφέρονται στις "εκπομπές του CO2" που εσφαλμένα κατηγορείται για τις κλιματολογικές συνθήκες, αντί να "υμνείται" για τον καθοριστικό του ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ύπαρξη... Ωστόσο συμφωνώ πως οι υπερβολές τις σύγχρονης κοινωνίας με την ακατάσχετη κρεοφαγία και την βιομηχανική κτηνοτροφία απαιτούν περισσότερους πόρους. Είναι γνωστό άλλωστε πως η σημερινή γεωργική παραγωγή, είναι υπέραρκετή για να καλύψει τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες όλων των ανθρώπων της Γης. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής παραγωγής απορροφάται στην εκτροφή τεράστιου αριθμού ζώων, που απαιτούν οι διατροφικές συνήθειες της σημερινής Δύσης... Οι Βραζιλιάνοι για παράδειγμα δεν πεινούν επειδή η Γη τους δεν παράγει, αλλά επειδή τα καλαμπόκια που παράγονται πηγαίνουν για να θρέψουν τα βωοειδή των ΗΠΑ...

Εκεί όμως που ελλοχεύει ο πραγματικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, είναι η κατανάλωση κρεάτων από τις βιομηχανοποιμένες συνθήκες παραγωγής, όπου πλέον δεν μετρά η ποιότητα, αλλά η ποσότητα... Εκεί υπάρχουν τα τεράστια ποσά αυξητικών ορμονών και φαρμάκων που δίνονται στα ζώα της σύγχρονης-αφύσικης κτηνοτροφίας, (και που καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό που τα καταναλώνει) όπως και στο e-coli, που απειλεί την ανθρώπινη υγεία και εμφανίστηκε εξαιτίας του εξαναγκασμού των καθαρά χορτοφάγων βωοειδών σε διατροφή με καλαμπόκι... (που από τη φύση τους ποτέ δεν έτρωγαν...)

Η δε γεωργία σήμερα επίσης χρίζει προσεκτικής μελέτης και αλλαγής προς το δρόμο που άνοιξε η φυσική γεωργία (masanobu fukuoka -όχι απλά βιολογική καλλιέργεια...), καθώς επί χρόνια εφαρμόστηκαν μέθοδοι που επέφεραν αλλοίωση και υποβάθμηση της γονιμότητας των εδαφών... -για να μην περάσουμε και στην περιοχή των γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και υβριδίων... με πρόσχημα την "ανεπάρκεια τροφής"...
«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του περιβάλλοντος, είναι ώρα να δούμε την παραγωγή του κρέατος σαν προβληματική περιοχή και όχι σαν έναν τομέα για ανάπτυξη», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση του ΠΟΦΥΖΩ.
 Εγώ θα έλεγα πως είναι πιο βασικό να δούμε την παραγωγή του κρέατος σαν προβληματική περιοχή στη διαστρέβλωση του φυσικού τρόπου ζωής και της ανθρώπινης υγείας... Το περιβάλλον υποφέρει από την αλλόγιστη υπερεκμετάλλευση και αδιαφορία μας, όπως και από την υπερκατανάλωση και τις καθημερινές μας συνήθειες...

Η δε διατροφή μας είναι συχνά αποτέλεσμα έλλειψης γνώσης και ασυνείδητης επανάληψης όσων μας έμαθαν ως "σωστά" δίχως να τα έχουμε ποτέ ελέγξει. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η διατροφή πολύ συχνά συμπορεύεται και με την πνευματική μας ανάπτυξη... Ο άνθρωπος είναι ικανός να ζήσει ακόμη και χωρίς τροφή... είναι ικανός να επιβιώσει αντικαθιστώντας τη βαριά υλική τροφή με πιο λεπτοφυείς ενέργειες... όταν βέβαια το πνεύμα παίζει πλέον το βασικό και καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου.

Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις με άσχημα παραδείγματα συμπεριφοράς φανατικών "χορτοφάγων" που αντιμετωπίζουν με απαράδεκτο τρόπο όσους συνανθρώπους μας επιμένουν στην κατανάλωση κρέατος... Ας έχουμε κατα νου το "Παν μέτρον Άριστον" , ώστε να μην γινόμαστε φανατικοί με οποιαδήποτε ιδέα μας σερβίρουν στα πλαίσια της "σωτηρίας του περιβάλλοντος", γιατί ο οικολογικός φασισμός έχει περάσει ύπουλα σε πολλές συνειδήσεις. Πρώτα μετρά η συμπεριφορά μας απέναντι στους συνανθρώπους μας και ύστερα οι διατροφικές μας συνήθειες και το περιβαλλοντικό μας προφίλ...

Σχετικά άρθρα:

 

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ