14 Απρ 2010

COB- μοντέρνα σπίτια από άχυρο και πηλό

Ποιός είπε πως τα σπίτια πρέπει να είναι τετράγωνα σαν κουτιά?
  •  Ποιός είπε πως δεν μπορούμε να χρίσουμε μόνοι μας το σπιτάκι μας?
Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω λίγα λόγια για τον φυσικό τρόπο δόμησης από χώμα και άχυρο που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε όλη την Ευρώπη στα πλαίσια της "οικολογίας". Όμως πλέον δεν μπορεί να περιμένει άλλο μιας και στα τέλη του Απρίλη θα λάβει χώρα το επόμενο εργαστήριο και ίσως να μη θέλετε να το χάσετε...

Βέβαια η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούργια. Ανέκαθεν σε όλες τις γωνιές της Γης οι άνθρωποι έχτιζαν τα σίτια τους με υλικά που έβρισκαν γύρω τους: Πέτρες, ξύλα, πληθιά κτλ. ενώ σε άλλες περιοχές δεν έπαψαν οι άνθρωποι ποτέ να χτίζουν με αυτά τα φυσικά υλικά ή το συνδιασμό αυτών.

Αυτό που μας έκανε να ξαναθυμηθούμε αυτές τις φυσικές μεθόδους δόμησης είναι κυρίως η πραγματική αγάπη για το "φυσικό", αλλά και το μεγάλο ρεύμα ανθρώπων που όχι απλά ανησυχούν για τη σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά είναι έτοιμοι να ζήσουν με πιο απλό και πιο φυσικό τρόπο σε αρμονία με τη Φύση, ζώντας την αγάπη για τη Φύση στη πράξη. Παράλληλα με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες όμως, οι φυσικές μέθοδοι δόμησης σπιτιών έρχοντε να καλύψουν και άλλες πιο σύγχρονες ανάγκες: είναι πιο υγειηνά, είναι λιγότερο ενεργοβόρα και απείρως πιο οικονομικά στην κατασκευή τους, αφού μάλιστα πολλά από αυτά χτίζονται από παρέες φίλων.

Το ακόμη πιο ωραίο στην όλη ιστορία είναι πως τα σπίτια αυτά είναι με φυσικό τρόπο αντισεισμικά και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα σώζονται ή και κατοικούνται "αχυρόσπιτα" στην Ευρώπη που χτίστηκαν κατά το 19ο αιώνα, μας δίνει άλλο ένα στοιχείο για την ανθεκτικότητα τους. Παράλληλα έχουμε και σύγχρονα δείγματα τέτοιων σπιτιών που ποικίλουν σε μέγεθος τεχνική χτήσίματος και εμφάνιση, όμως όλα τους επιτρέπουν στη φαντασία μας να γίνει πραγματικότητα ειδικά για το χώρο που θέλουμε να στεγάζει τη ζωή μας. 

Εδώ σας παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες από cob, αλλά και σπίτια καμωμένα από αχυρόμπαλες... Και οι δύο τεχνικές βασίζοντε στο άχυρο και τον πηλό, απλά αλλάζει η τεχνική κατασκευής ή προστίθεται και ξύλο ή πέτρα...

 Ναι... σωστά καταλάβατε! Συχνά δεν μπορεί να δει κανείς εξωτερικά τη διαφορά! Δεν υπάρχουν όρια στα σχήματα και το ύφος ενός cob ή ενός σπιτιού από αχυρόμπαλες, αφού όλες οι φόρμες είναι δυνατές, ενώ ακόμη και η αλλαγές και ανακαινήσεις είναι εύκολη υπόθεση... η δε τεχνική του cob είναι απλή σαν παιχνίδι και ιδανική για κάθε κατασκευή μέσα στο σπίτι ή στο χώρο της αυλής από βιβλιοθήκες και παγκάκια μέχρι πέργκολες και φούρνους... Τι πιο όμορφο από το να χτίζεις με τα χεράκια σου το ίδιο σου το σπίτι;  Δεν ξέρω για σας... εγώ πάντως τα ερωτεύτηκα!

Στην Ελλάδα έχουμε ήδη μια παρέα ατόμων που όχι μόνο δραστηριοποιούντε στην κατασκευή τέτοιων σπιτιών, αλλά δίνουν τη δυνατότητα να πάρει κανείς μέρος στα εργαστήρια -με όλη του την οικογένεια- ώστε να είναι σε θέση να χτίσει ακόμη και μόνος του το δικό του σπιτικό.

Πανέμορφες εικόνες από τα εργαστήρια, αλλά και άλλες πολύτιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα τους cob.gr/
Δείτε επίσης πόσο απλή είναι η κατασκευή με άχυρο και σκελετό ξύλου

Και πυρασφαλή!
Δείτε πλεονεκτήματα των σπιτιών από αχυρόμπαλες...Περισσότερα λινκ

Για όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος στο εργαστήρι 23-25 Απριλίου: πληροφορίες

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ