5 Μαρ 2010

Ο ρόλος του Ύπνου- μια υποτιμημένη πηγή ανανέωσης και θεραπείας

Σε παλαιότερη αναφορά μου στο θέμα των βλαβών που προκαλούν οι λάμπες φθορισμού-τάχα εξοικονόμησης ενέργειας- είχα αναφερθεί εκτενώς στις διαπιστώσεις γιατρών και φωτο-βιολόγων, οι οποίοι τόνιζαν μεταξύ άλλων το πολύ σημαντικό ρόλο του επαρκούς ύπνου σε απόλυτο σκοτάδι, λόγω της δράσης της μελατονίνης, της ορμόνης που παράγει το σώμα μας στο σκοτάδι, που είναι το Νο1 αντικαρκινικό.

Δυστυχώς στην κουλτούρα μας υποτιμάτε ιδιαίτερα ο ρόλος του ύπνου. Αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσω της δραστηριότητας, μεγαλώνουμε τη μέρα με τεχνητό φως και γινόμαστε κύριοι του ρυθμού, των διαλειμμάτων ηρεμίας μας, δίχως όμως να προσέχουμε ιδιαίτερα τον ύπνο μας.

Αντί για χαλάρωση αναζητάμε μονίμως νέες ευκαιρίες για ένταση. Θεωρούμε πως θα βρούμε την υγειά μας με διάφορα χόμπυ και κατανάλωση μέσων ψυχαγωγίας και όταν μιλάμε για χαλάρωση εννοούμε συνήθως να "ξεχαστούμε" και να "ξεδώσουμε" με την τηλεόραση, τα ταξίδια και τα σπορ. Αλλά ο ύπνος; Μάλλον τον βρίσκουμε μη θεαματικό και τον υποτιμούμε. Ποιός θα ήθελε στο φινάλε να τον χαρακτηρίσουν “υπνοσάκουλο”.

Οι έρευνες του ύπνου ωστόσο ανήκουν στους πιο ενδιαφέροντες τομείς της ιατρικής και της ψυχολογίας. Ήδη έχουν γίνει για παράδειγμα πολλές μελέτες σχετικά με τις διάφορες φάσεις του ύπνου, με τη λειτουργία των ονείρων, με το βιορυθμό (κυρκαδικό ρυθμό), που ελέγχει την ανάγκη για ύπνο. Ως βιοφυσικός Ο Μπροερς έχει επίσης αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ύπνο και από τότε που ασχολείται με την όψη του 2012 που αφορά τη διεύρυνση της συνείδησης, ο ύπνος μετατοπιζόταν ολοένα και πιο κοντά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του. Όπως αναφέρει:
Ο ύπνος είναι η αρχέγονη πηγή της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Μας γεμίζει με ενέργειες. Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο θεραπεύουν και αναζωογονούν, αλλά μας επιτρέπουν να ανθίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά.
Θεωρητικά όλοι γνωρίζουμε τα ευεργετήματα του ύπνου, όμως συνεχίζουμε να τον υποτιμούμε, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τα παιδιά μας -δυστυχώς...

Για να θυμηθούμε τη σημαντικότητα του, όπως και των ονείρων που τον συνοδεύουν, αρκεί να θυμηθούμε πως αποτελούσε πρακτική θεραπείας στα αρχαία ελληνικά Ασκληπιεία με τις λεγόμενες "εγκοιμίσεις" των ασθενών. 

"Εγκοίμηση ήταν όλη η διαδικασία του να κοιμηθεί κανείς σ' έναν ιερό χώρο, ώστε να δεχτεί ένα αποκαλυπτικό όνειρο είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, είτε για να μάθει για το μέλλον του." μας λέει ο ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος. Και συνεχίζει

" Όμως παρά τις ιδιαιτερότητες, όπου υπήρχαν ιερά θεραπείας με εγκοίμηση, ο άξονας ήταν ο ίδιος: ύπνος με στόχο ένα αποκαλυπτικό όνειρο. Ο ύπνος λοιπόν και το όνειρο ήταν το μέσον για τη θεραπεία. Πολλές φορές στα αρχαία μυστήρια ο ύπνος ήταν μέσα στο τυπικό και αποτελούσε ένα είδος συμβολικού προσωρινού θανάτου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο μυούμενος περνούσε σημαντικές εμπειρίες και μετά επέστρεφε ανανεωμένος, ξαναγεννημένος. Μάλιστα ο μυητικός ύπνος λάβαινε χώρα δίπλα σε πηγές, ποτάμια και γενικά τρεχούμενα νερά, κάτι που το συναντούμε και στα εγκοιμητήρια. Οι εγκοιμήσεις λοιπόν δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ένα τμήμα της μυστηριακής γνώσης που χρησιμοποιούνταν προς όφελος του λαού, ο οποίος ενδιαφερόταν να γίνει καλά από τις αρρώστιες.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι μυστηριακές γνώσεις - και εδώ συγκεκριμένα όσες είχαν σχέση με την απόκρυφη τότε επιστήμη της Θεραπευτικής- δεν ήταν τόσο αποκομμένες από τον απλό κόσμο, αλλά ήταν στη διάθεση όσων ζητούσαν θεραπεία. Για όσους ήθελαν να προχωρήσουν πιο πέρα, πίσω από τα κατά τόπους ιερά υπήρχαν τα Μυστήρια, τα οποία πρόσφεραν σ' έναν πυρήνα ανθρώπων τη δυνατότητα της Μύησης, δηλαδή του περάσματος σ' ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης, όπως αυτό στο οποίο είχαν φτάσει οι μεγάλοι φιλόσοφοι, τραγικοί ποιητές, πολιτικοί και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι της προ-κλασσικής και κλασσικής αρχαιότητας. Η εγκοίμηση λοιπόν ήταν ένας μυητικός τρόπος θεραπείας που εφαρμοζόταν με αρκετή επιτυχία στα αρχαία θεραπευτήρια.

Η σύγχρονη ψυχοθεραπεία βέβαια, μπορεί να αξιολογεί το ονειρικό υλικό σε τελείως διαφορετικά πλαίσια (πχ. ασυνείδητες – υποσυνείδητες ενδοψυχικές συγκρούσεις εγώ – υπερεγώ), δεν παύει ωστόσο να προεκτείνει τους ορίζοντες που άνοιξαν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι. Τα όνειρα όμως παραμένουν τα ίδια, κυριαρχώντας στη ζωή μας όπως πάντοτε. " 
(Ολόκληρο το άρθρο του μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Οπότε επανερχόμαστε στη σημερινή περίοδο διακυμάνσεων που περνά ολόκληρος ο πλανήτης μας κάτω από τις επιδράσεις του ήλιου και την μείωση του μαγνητικού πεδίου  της Γης που προκαλείται εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας του ήλιου. Κάποτε επέλεγαν συγκεκριμμένες τοποθεσίες για τις αρχαίες θεραπευτικές τεχνικές όπως το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, το Αμφιαράειο του Ωρωπού και το Τροφώνιο Άντρο στη Λιβαδειά, όπου προφανώς επικρατούσαν ιδιαίτερες ηλεκτρομαγνητικές συνθήκες. Σήμερα αυτή η θεραπευτική διαδικασία μοιάζει να εξαπλώνετε πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη προς όφελος όλων μας.


Η συνειδησιακή εξέλιξη της ανθρωπότητας που ήδη λαμβάνει χώρα και αναμένεται να περάσει στην κορύφωση της το 2012, περνά αναπόφευκτα μέσα από μια θεραπευτική διαδικασία που περνά απαραίτητα μέσα από την θεραπεία του πνεύματος, της ψυχής και εν τέλει του σώματος. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε αυτό το δώρο, αρχίζοντας να εκτιμούμε περισσότερο το ρόλο και τη σημαντικότητα του ύπνου. Αρχίστε δοκιμάζοντας αρχικά να πάτε νωρίτερα για ύπνο απ' ότι συνήθως μόνο για μια εβδομάδα. Θα εκπλαγείτε από την αναζωογόνηση που θα απολαύσετε και το καθαρότερο μυαλό.

Ίσως μάλιστα την επόμενη φορά να σκεφτείτε αρχικά να αλλάξετε τις συνήθειες του ύπνου σας πριν πάτε στο γιατρό ή πριν πάρετε φάρμακα για κάποιες ενοχλήσεις...

Η αρχαίες γνώσεις θεραπείας -που αναγνώριζαν την άμεση σχέση ψυχής-πνεύματος και σώματος- επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά από τις σύγχρονες επιστήμες.

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ