21 Φεβ 2010

H Mίνι-παγετώδης είχε έρθει απροσδόκητα γρήγορα στην Ευρώπη...


Οι πιο ακριβείς μετρήσεις που έγιναν ποτέ σχετικά με το κλίμα περασμένων περιόδων δείχνουν ξεκάθαρα, πως η εξάπλωση της παγετώδους εποχής στην Ευρώπη δεν είχε διαρκέσει μερικές δεκαετίες -όπως πιστεύεται- αλλά μόλις μερικούς μήνες!

Πριν από 12.800 χρόνια το βόρειο ημισφαίριο χτυπήθηκε από μία μίνι παγετώδη περίοδο: την νεώτερη δρυάς ή αλλιώς “big freeze”. Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας προκλήθηκε από ανωμαλίες στο ρεύμα του κόλπου και διήρκεσε 1300 χρόνια περίπου.

Μέχρι πρόσφατα πίστευαν οι ειδικοί, βασισμένοι σε στοιχεία από πυρήνες πάγου από τη Γριλανδία, πως η εξάπλωση των παγετώνων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο θα είχε διαρκέσει τουλάχιστον μία δεκαετία.

Όμως, όπως διαπίστωσαν ο William Paterson και οι συνάδελφοι του από το πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ένα πυρήνα λάσπης από το βυθό της παμπάλαιας λίμνης Lough Monreagh της δυτικής Ιρλανδίας. Από τον πυρήνα αυτό κοβόταν με ακρίβεια φέτες μισού εώς ενός χιλιοστού, οι οποίες αντιπροσώπευαν μία χρονική περίοδο τριών μηνών περίπου. Ποτέ πριν δεν είχαν αξιολογηθεί στοιχεία εκείνης της γεωλογικής περιόδου με τόση ακρίβεια. Τα ισότοπα άνθρακα (Kohlenstoff)
στις λεπτές αυτές φέτες, φανερώνουν πόσο παραγωγική υπήρξε η λίμνη εκείνη την περίοδο, ενώ τα ισότοπα οξυγόνου απεικονίζουν τη θερμοκρασία και την ποσότητα βροχο- και χιονοπτώσεων. Και οι δύο τιμές δείχνουν πως οι θερμοκρασίες είχαν πέσει τότε πολύ ξαφνικά -στην αρχή της νεότερης δρυάς- και πως η παραγωγικότητα της λίμνης είχε πέσει στο μηδέν μέσα σε λίγους μήνες, έως το πολύ ένα έτος...

Πηγή: New Scientist, 11.11.09- γερμανικό NEXUS

Mε βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις των επιστημόνων... και την παρούσα κλιματική κατάσταση...
πόσο σύντομα θα μπορούσε να επικρατήσει στις μέρες μας και πάλι μια παγετώδης περίοδος? και... πόσο προετοιμασμένοι είμαστε να βιώσουμε μια τέτοια κλιματική αλλαγή?...

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ