22 Φεβ 2010

Επιπτώσεις των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών στην υγεία

Γενετική Μετάλλαξη: η σχεδασμένη καταστροφή

μέρος 3o

της Charu Bahri

από το γερμανικό NEXUS

μετάφραση-σχόλια Βίκυ Χρυσού  

Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις των υβριδικών φυτών στη διατροφή των μελισσών και το περιβάλλον θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές σκέψεις για τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας. Υπάρχουν σήμερα για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη που περιέχεται στο κανονικό μέλι. Αρκεί να φανταστούμε τις συνέπειες που θα είχε στην υγεία η γύρη από άνθη μεταλλαγμένων φυτών που θα περιέχουν τις τοξικές πρωτεϊνες, που θα καταλήξουν φυσικά και στο μέλι. Η άποψη πως η ύπαρξη τεχνικά τροποποιημένων -η εισαγωγή δηλαδή ξένων - γονιδίων σε χρηστικά φυτά οδηγεί στη δημιουργία νέων αλλεργιογόνων ή πως προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους αποκρυσταλλώνεται σταδιακά.

Για να μπορέσουμε να κατατάξουμε ορθά τον κίνδυνο, θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη πόσα π αιδιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν ήδη αναπτύξει επικίνδυνες για τη ζωή αλλεργίες  σε φιστίκια ή άλλα τρόφιμα. Σε κανονικές συνθήκες οι άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών που γνωρίζουν πως τους προκαλούν αλλεργίες. Στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα όμως δεν μπορεί να περιμένει κανείς πως θα φέρουν όλα τα προϊόντα κατάλληλη επισήμανση πως περιέχουν ακόμη και μικρές ποσότητες βιοτεχνολογικά μεταλλαγμένα συστατικά. Έτσι όμως δεν θα μπορεί να έχει ο κάθε ένας τη δυνατότητα να αναγνωρίσει εκ των προτέρων τα αλλαργιογόνα στην τροφή του.

Ήδη έχει αποσυρθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε σκοπό να βελτιώσει τις θρεπτικές δυνατότητες της σόγιας (Glycin max) με την εισαγωγή του 2S-Albumin (που περιέχει methionin) από ένα είδος καρυδιών μέσω γενετικής τεχνολογίας, από το φόβο πρόκλησης ανεπιθύμητων αλλεργικών αντιδράσεων. Μία μελετη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicin έδειξε πως άτομα που είναι αλλεργικά στο είδος αυτό των καρυδιών (paranuss), έδειξαν αλλεργικές αντιδράσεις και στη μεταλλαγμένη σόγια που περιείχε γονίδια των καρυδιών αυτών.

Στο σημείο αυτό δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε να αναφέρουμε στην περίπτωση αυτή η γενετική τεχνολογία είχε σκοπό να βελτιώσει τη θρεπτική αξία της σόγιας,θέλοντας να εξισορροπήσουν τη σχετική έλλειψη μεθιονίνης με την  εισαγωγή του στις πρωτεϊνες του σπόρου. Σε μία μελέτη του Journal of Medicin Foods διαπίστωσαν ωστόσο οι Dr. Marc Lappe et al, πως τα υβρίδια σόγιας περιέχουν λιγότερα φυτο-οιστρογόνα σε σχέση με τις φυσικές ποικιλίες. Τα φυτο-οιστρογόνα μειώνουν σοβαρά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο του στήθους.

Στη γενετικά τροποποιημένη σόγια τα φυτο-οιστρογόνα ήταν αποδεδειγμένα 12-14% λιγότερα σε σχέση με τη φυσική σόγια, γεγονός που φανερώνει μία σημαντική διατροφική διαφορά. Εδώ προστίθεται και το γεγονός πως πολλά τρόφιμα έχουν δεχτεί γενετική μετάλλαξη για να διατηρούνται για περισσότερο καιρό και να εμφανίζονται -οπτικά- ως φρέσκα. Αυτό οδηγεί φυσικά στο γεγονός πως οι καταναλωτές αγοράζουν μεν φρούτα και λαχανικά που μοιάζουν με φρέσκα, αλλά δεν έχουν την ανάλογη γεύση και θρεπτική αξία.

(Εδώ γίνεται για άλλη μια φορά σαφές, πόσο μεγάλη αξία έχει το σχέδιο της Αναστασίας της Σιβηρίας, η οποία τονίζει την ανάγκη δημιουργίας οικογενειακών σπιτικών όπου οι οικογένειες παράγουν μόνες τους τα προϊόντα που έχουν ανάγκη για τη διατροφή τους, όχι απλά δίχως τη χρήση λιπασμάτων και γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και υβριδίων, αλλά δίνοντας στα φυτά αγάπη και φροντίδα άμεσα. Αγάπη την οποία θα λάβουν πίσω μέσω των καρπών που θα λάβουν, που θα είναι όχι απλά θρεπτικοί, αλλά και απόλυτα προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του οργανισμού τους. Για πολλούς από εμάς τους "σύγχρονους-πολιτιsμένους της αστικής ζούγκλας", μια τέτοια προοπτική μπορεί να μοιάζει με ονειρική ουτοπία, αλλά είναι βέβαιο πως μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να ξαναζήσουμε με σεβασμό απέναντι στο φυτικό και ζωικό βασίλειο, θα μπορούμε να αποκαταστήσουμε και την υγεία και τη διατροφή μας. 

Η γενετική τεχνολογία κατά την άποψη μου αποτελεί άλλη μία παγίδα του ανθρώπινου εγωισμού που θέλει πάση θυσία να καλύπτει την απληστία του εις βάρος της φύσης. Το τίμημα όμως το πληρώνουμε όλοι μας- είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τις βιοτεχνολογικές εφαρμογές στη διατροφή μας, αφού ήδη εφαρμόζεται με τις "ευλογίες" των "υπευθύνων"... Η άρνηση μας να τα καταναλώσουμε ή πολύ περισσότερο μια  δραστική στάση μας που να δείχνει πως παίρνουμε την ευθύνη της διατροφής μας στα χέρια μας υποθέτω πως θα έχει πολύ πιο άμεσα αποτελέσματα στην παύση καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων από ότι οποιαδήποτε άλλη ακτιβιστική δράση... - σχόλιο Τοξότισσας)

Σε άρθρο του περιοδικού επιστημονικού Lancet γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις της υβριδικής πατάτας στο πεπτικό σύστημα των αρουραίων. Η μελέτη έγινε από τον Dr Arpad Pusztai -που είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος ειδικός στις φυτικές πρωτεΐνες (λεκτίνες)- στο σκωτσέζικό ερευνητικό Ινστιτούτο Rowett (RRI) σε συνεργασία με τον συνάδελφο του Dr Stanley Ewen, μεταξύ 1995 και 1998 για διάστημα 30 μηνών. Οι αρουραίοι το διάστημα αυτό τρέφονταν με μεταλλαγμένες πατάτες, οι οποίες περιείχαν το γονίδιο της λεκτίνη του φυτού γάλανθος (ή χιονώδης- Galanthus nivalis aggulutin ή GNA). Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η τροφή αυτή προκάλεσε βλάβες στο πεπτικό σύστημα των αρουραίων. Το αποτέλεσμα αυτό εξέπληξε τον Dr Pusztai διότι είχε προηγουμένως επί 6 χρόνια εργαστεί με τη λεκτίνη του φυτού αυτού ως συμπλήρωμα της διατροφής και δεν είχε ποτέ παρουσιαστεί τοξική επίδραση. Όταν όμως χρησιμοποιήθηκε η λεκτίνη αυτή ως μέρος γενετικής μετάλλαξης της πατάτας, τότε παρουσιάστηκαν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Η μελέτη αυτή προκάλεσε ακόμη και πριν τη δημοσίευση της σφοδρές αντιδράσεις. Οι επικριτές ισχυρίζονταν πως οι παραπάνω αναφερόμενοι επιστήμονες δεν επέδειξαν σωστή επιστημονική εργασία και πως η εργασία τους δεν θα μπορούσε να αντέξει μία εξεταστική επανάληψη (μολονότι το Lancet είχε ήδη δηλώσει πρόθεση δημοσίευσης της εργασίας). Οι επικριτές αδιαφορούσαν για τις δηλώσεις των επιστημόνων και ισχυρίζονταν πως στις πατάτες είχε εισαχθεί κάποιο γονίδιο του φυτού γάλανθος, το οποίο ήταν βλαβερό για τα ζώα, μολονότι ο Pusztai είχε προ καιρού αποδείξει το αντίθετο. 

Τελικά κατασχέθηκαν τα έγραφα και τα στοιχεία της έρευνας του επιστήμονα και ο ίδιος ο Dr Pusztai απολύθηκε από το ινστιτούτο μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας, επειδή ενημέρωνε το κοινό για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων τροφίμων. 

Η εργασία του βλέπετε και τα αποτελέσματα της ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα άποψη πως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι ασφαλή και πως οι έλεγχοι είναι επαρκής...

Σε μία συνέντευξη του το 2000 ο Dr Pusztai αναφέρει γιατί είναι τόσο βασικό να μελετηθούν σε βάθος τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφημα:

"Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν τρώμε ούτε το φυτό γάλανθο, ούτε το βάκιλλο thurigensis, δηλαδή την τοξίνη Bt.  Παρ΄όλ΄αυτά έχουμε τώρα γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι-Bt και πατάτες-Bt. Πολλά από τα συστατικά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων δεν τα λαμβάνουμε στον οργανισμό μας φυσιολογικά -άρα για το δικό μας ενδιαφέρον  πρέπει να ερευνήσουμε σε βάθος".

Όσο ο Pusztai και ο Evans προσέθεταν τη λεκτίνη άμεσα μέσα στην τροφή, ακόμη και σε υψηλές συγκεντρώσεις μέχρι και ένα χιλιοστόγραμμο ανά γραμμάριο τροφής, δεν εμφανίστηκε ποτέ βλαβερή επίδραση. όταν όμως χρησιμοποιήθηκαν τεχνητά -γενετικά τροποποιημένες πατάτες, μολονότι η ποσότητα ήταν μέχρι και εκατό φορές μικρότερη, εμφανίστηκαν τα προβλήματα. 

Ο Pusztai συμπερασματικά αναφέρει:

"Οι έρευνες μας έδειξαν ξεκάθαρα πως οι επιπτώσεις δεν εξαρτώταν από το είδος του γονιδίου αλλά από το πως αυτό το γονίδιο εισήχθη στο γονιδίωμα της πατάτας και τι ακριβώς άλλαξε εκεί μέσα. Και για ακριβώς αυτό το λόγο μου επιτέθηκαν τόσο άσχημα η βιομηχανία και οι πολιτικοί."

Ακολουθεί το τελευταίο μέρος...

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ