22 Φεβ 2010

Προβλήματα της γενετικής μετάλλαξης των ζώων

Γενετική Μετάλλαξη: η σχεδασμένη καταστροφή 

μέρος 4ο

της Charu Bahri

από το γερμανικό NEXUS

μετάφραση Βίκυ Χρυσού 

 

Στο τελευταίο μέρος του άρθρου της η Charu Bahri αναφέρεται στη γενετική τεχνολογία που "παίζει" με το γονιδίωμα διαφόρων ζώων...

 Είναι πραγματικά ανησυχητικό, πως οι ομάδες οικονομικών συμφερόντων που υποστηρίζουν και προωθούν τη γενετική τεχνολογία, είναι τόσο ισχυρές και μπορούν να συνεχίζουν ανενόχλητες να "κάνουν τη δουλειά τους". Ήδη σήμερα δεν περιορίζεται η βιοτεχνολογία στον κόσμο των φυτών. Γίνονται έρευνες στα πλαίσια των οποίων μπαίνουν γονίδια στην τροφική αλυσίδα ανθρώπων και ζώων, τα οποία δεν κατανάλωνε ποτέ πριν ο άνθρωπος. 

Το 2006 δημιούργησαν οι επιστήμονες ένα υβριδικό χοίρο, ο οποίος μπορούσε να αφομοιώνει καλύτερα το φώσφορο που περιέχουν τα φυτά, ώστε να μειωθεί το ποσοστό φωσφόρου στα εκκρίματα των χοίρων μέχρι 60%. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν να μειωθεί η μόλυνση των υδάτων από φωσφορικά και νιτρικά. Η έρευνα αυτή είχε στόχο να βοηθήσει δηλαδή το περιβάλλον.

(Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω ορισμένα πράγματα. Φυσικά μόνο ένας αφελής νους θα δεχόταν μια τέτοια έρευνα ως επιθυμητή ή χρήσιμη για το περιβάλλον. Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές τέτοιων γενετικών ερευνών έντεχνα αφήνει εκτός συζήτησης βασικούς συντελεστές του "μοντέρνου" τρόπου ζωής και των συνηθειών διατροφής στη Δύση. Μόλις πριν ένα περίπου χρόνο, με το ξέσπασμα του παραμυθιού σχετικά με τη "γρίπη των χοίρων" είχαμε γίνει μάρτυρες των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε χροιροτροφικές μονάδες πολυεθνικών εταιριών που τροφοδοτούν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Όταν ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έρχεται με κανένα τρόπο σε επαφή με την παραγωγή της τροφής του και περιμένει εγκλωβισμένος στις τσιμεντουπόλεις να του φέρουν σε "κονσέρβα" -μεταφορικά ή πραγματικά- τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιεί για να τραφεί, είναι λογικό πως κάποιοι άλλοι "εξυπνότεροι", θα κάνουν το παν για να του προσφέρουν σε χαμηλή τιμή το κρέας ή το σιτάρι για την τροφή, όχι γιατί τους ενδιαφέρει η καλής ποιότητας διατροφή των "μαντρωμένων" ανθρώπων, αλλά για να ελέγχουν και να κερδοσκοπούν με την τροφή των ανθρώπων... Και λογικό είναι να μην ενδιαφέρει η ποιότητα, αλλά η ποσότητα και το κέρδος... 

Για θετικές ενέργειες από τις εν λόγω τροφές φυσικά δεν μπορεί να γίνει κανένας λόγος. Οπότε για άλλη μία φορά επιστρέφουμε στο ολοκληρωμένο-ολιστικό σχέδιο της Αναστασίας της Σιβηρίας: εάν οι άνθρωποι θέλουν να ζουν με αυτάρκεια, ώστε να μην εξαρτώνται από άλλους για τη διατροφή τους, αλλά και να ελέγχουν την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν, θα πρέπει να επιστρέψουν σε νέες μορφές κοινωνικών δομών που θα βασίζονται σε αυτάρκη οικογενειακά αγροκτήματα. Εκεί κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτεί να έχει υπερβολικά πολλά ζώα μαζεμένα στο αγρόκτημα του, αφού ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα υποστεί τις συνέπειες από την υπερβολή αυτή- και τη μόλυνση του ίδιου του εδάφους και των υδάτων στο κτήμα του...

Οπότε γίνεται σαφές πως δεν είναι η γενετική τεχνολογία μια λύση, για το συγκεκριμένο ή για οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο πρόβλημα. Αντίθετα συμβάλει στο "πασάλειμμα" οποιουδήποτε προβλήματος, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Όταν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων συνειδητοποιηθεί και αρχίσει να ζει στην πράξη με αυτές τις αρχές της αυτάρκειας, τότε θα γίνουν περιττές κάθε μορφής έρευνες γενετικής τεχνολογίας, μιας και ο κάθε ένας θα φροντίζει για το καλό της υγείας της δικής του και της οικογένειας του...

Ήδη πολλοί άνθρωποι γεύονται τα καλά μιας τέτοιας οικογενειακής και κοινωνικής δομής που στηρίζεται σε αυτάρκη οικογενειακά σπιτικά, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ευρώπη και τον Καναδά. - Ελπίζω ειλικρινά τα μηνύματα της Αναστασίας να γίνουν γνωστά και να εφαρμοστούν και στη δική μας κατ΄εξοχήν αγρο-κτηνοτροφική χώρα. -Σχόλιο Τοξότισσας)

Τα γουρούνια λοιπόν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μόλυνση του εδάφους με φωσφορικά, αφού ο οργανισμός τους δεν μπορεί να επεξεργαστεί καθόλου το φώσφορο που περιέχουν τα φυτά, με τη μορφή phytat, με αποτέλεσμα να το αφοδεύουν αναφομοίωτο. Με την εξάπλωση μάλιστα συμπληρωμάτων χοιροτροφής που περιέχουν ιχνοστοιχεία φωσφόρου για να βοηθήσουν στη γρήγορη ανάπτυξη των ζώων, το περιβαλλοντικό πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Ακόμη και πάνω σε ένα νέο είδος σολομού πειραματίζονται οι ερευνητές. Τα ψάρια αυτά οφείλουν να μεγαλώνουν δύο φορές πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά που ζουν σε ιχθυοτροφεία, με την εισαγωγή του γονιδίου ενός άλλου είδους ψαριού, του Ocean pout.

Οι επιστήμονες της γενετικής τεχνολογίας προσπαθούν για άλλη μία φορά να συνεισφέρουν από τη μία πλευρά στη λύση περιβαλλοντικών προβλημάτων ή στην παροχή τροφίμων. Ωστόσο όσο και "καλώς" να εννοούν τις προσπάθειες τους, οι "λύσεις" που βρίσκουν είναι τουλάχιστον μονοδιάστατες και οι εν λόγω ερευνητές έχουν ένα ιδιαίτερα περιορισμένο ορίζοντα αντίληψης.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης των υδάτων με φώσφορο με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο, εάν αναπτυσσόταν νέα αγροκτηνοτροφικά συστήματα -όπως αυτό που προτείνει και η Αναστασία, σημ. Τοξότισσας- όπου τα ζώα θα αφοδεύουν τόσα ιχνοστοιχεία, όσα χρειάζονται τα φυτά που καλλιεργούνται. Έτσι δεν θα σπαταλιούνται χρήσιμα στοιχεία, αλλά θα γίνεται και κάτι καλό για την προστασία των ζώων.

Ακόμη και η παγκόσμια διάθεση τροφίμων δεν αποτελούσε πρόβλημα εάν δεν σπαταλιόταν και τα τρόφιμα διανέμονταν δίκαια σε όλες τις χώρες της Γης. Τότε θα διαπιστώναμε γρήγορα πως η Γη καλύπτει όλες τις ανάγκες της ανθρωπότητας, αλλά όχι την απληστία της.

Άσχετα από τον αν η απληστία αφορά την τροφή ή το κέρδος, είναι βέβαιο πως δεν θα μπορεί να καλύπτεται για πολύ καιρό. Και πάνω σε αυτό το γεγονός οφείλουμε να κάνουμε πολύ σοβαρές σκέψεις.

__________ 

Το άρθρο αποτελείται από 4 συνέχειες συμπεριλαμβανομένου και του παρόντος. Αναζητήστε τα προηγούμενα μέρη στις 3 αμέσως προηγούμενες αναρτήσεις

 _________

Η συγγραφέας του άρθρου Charu Bahri, είναι συγγραφέας και ελεύθερη αρθρογράφος. Ζει στην Ινδία και περνά μέρος του χρόνου της εργαζόμενη στον τομέα υγείας σε ένα οργανισμό κοινής ωφελείας και υποστηρίζει ένα απλό υγιεινό τρόπο ζωής. Περισσότερα άρθρα της μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της http://charubahri.com

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ