5 Ιαν 2010

Αυτάρκεια & ΟικοΚοινότητες - η απλούστερη λύση που στη χώρα μας επιδεικτικά "αγνοείται"...


Το τελευταίο διάστημα έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη επιστροφής κοντά στη φύση, όχι απλά σαν μια βολτίτσα με στόχο την αναζωογόνηση μας, αλλά την ουσιαστική επαφή και αποκατάσταση της σχέσης μας μαζί της. Είχα μάλιστα περιγράψει το βασικό σκέλος του οράματος της Αναστασίας της Σηβιρίας, όπως το παρουσιάζει ο Βλαντιμιρ Μεγκρέ στη σειρά των βιβλίων του: "Αναστασία- οι Κέδροι που κουδουνίζουν", που βασίζεται στη δημιουργία "οικογενειακών σπιτικών" με τη μορφή αυτόνομων αγροκτημάτων και οικοκοινοτήτων, όπου η κάθε οικογένεια αποκτά τουλάχιστον ένα εκτάριο γης -ένα κομμάτι πατρίδας- το οποίο όχι απλά καλλιεργεί με συγκεκριμένο φυσικό τρόπο, αλλά παράλληλα δημιουργεί εκεί ένα "χώρο αγάπης" και ζει μόνιμα μέσα σε αυτό το χώρο, ο οποίος αποτελείται από ένα μέρος δάσος, ένα μέρος με βότανα και λαχανικά και φυσικά ένα κήπο με άνθη και το σπίτι το ίδιο...

Μέσα σε ένα τέτοιο χώρο, που ο ίδιος ο άνθρωπος δημιουργεί, όχι απλά αποκαθίσταται η σωματική υγεία του ανθρώπου, αλλά και το πνεύμα του, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει στην αφθονία ωφέλιμης τροφής, στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και φυσικά στην απόκτηση ενός εισοδήματος. Η δε εξέλιξη της μορφής αυτής με τρόπο που να προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων οικοκοινοτήτων, μπορεί -και πρέπει- να υποστηρίξει μία άλλη μορφή μάθησης και εκπαίδευσης τόσο των παιδιών όσο και των γονέων τους και γενικότερα των ενηλίκων.

Η παρακάτω είδηση δείχνει πως κάποιες χώρες ήδη σκέφτονται σοβαρά την εφαρμογή τέτοιων λύσεων και τις προωθούν μέσα από κυβερνητικές προτάσεις, ενώ στη μέχρι πρόσφατα καθαρά αγρο-κτηνοτροφική χώρα μας, απουσιάζει πλήρως ένας επίσημος σχεδιασμός σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα ακολουθείται ένας κεντρικά "ευρωπαϊκός" σχεδιασμός που βάζει τη χώρα σε αδυναμία παραγωγής βασικών αγαθών διατροφής και εξαρτήσεις από εισαγόμενα είδη πρώτης ανάγκης....
Επιστροφή στη φύση
Να παράγουν τα δικά τους αγροτικά προϊόντα καλεί τους πολίτες της η Βρετανία

05/01/10

Λονδίνο

Νέα πνοή στον τομέα της γεωργίας επιχειρεί να δώσει η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάζοντας ένα 20ετές σχέδιο με στόχο την παραγωγή περισσότερων τροφίμων και την μερική απαγκίστρωση της χώρας από τις εισαγωγές. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Χίλαρι Μπεν, με το σχέδιο αυτό η χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή και βοηθά στην παραγωγή περισσότερων τροφίμων για τον ταχύτατα αυξανόμενο πληθυσμό.

Η διατροφική ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ο Χίλαρι Μπεν παρουσιάζοντας την κυβερνητική πρόταση.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μισθώνει εκτάσεις σε όσους ενδιαφέρονται να στήσουν τους δικούς τους κήπους για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων είτε για μόνιμη χρήση είτε για προσωρινή. Επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει μια «τράπεζα γης» που θα διαθέτει τις εκτάσεις σε όσους ενδιαφέρονται να τις καλλιεργήσουν.

Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι με το σχέδιό της αυτό θα ενδυναμωθεί το συλλογικό πνεύμα και οι δεξιότητες των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η σωματική και πνευματική κατάσταση των πολιτών.in.gr/news/Στη δε Ρωσία, όπου είχε ξεκινήσει η ιδέα, αλλά και στον Καναδά και την Ευρώπη, όπου νωρίτερα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα των βιβλίων του Μεγκρέ και σε συνάρτηση με την υπάρχουσα ανόθευτη οικολογική σκέψη, εφαρμόζονται ήδη στην πράξη τέτοιες οικοκοινότητες. Μάλιστα στη Ρωσία έχει οργανωθεί ολόκληρο κίνημα υποστηρικτών, που μεταξύ άλλων ζητά από την κυβέρνηση τη δωρεάν παραχώρηση τουλάχιστον ενός εκταρίου σε κάθε οικογένεια, με στόχο τη χρήση και τη δυνατότητα κληρονομιάς στα παιδιά τους, δίχως την ικανότητα πώλησης, αλλά και δίχως καμία φορολογική επιβάρυνση των καλλιεργητών και των άριστης ποιότητας προϊόντων που παράγουν.

Βλέποντας λοιπόν τα παραπάνω και με βάση την υπάρχουσα κατάσταση "άπειρων διεκδικητών" εδαφών της Ελληνικής επικράτειας, με ένα πληθυσμό που έχει συρρικνωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα -που θα είναι και τα πρώτα που θα υποστούν τις όποιες αρνητικές καταστάσεις σε περίπτωση έλλειψης τροφής-και εκατοντάδες χωριά που έχουν ερημώσει, δεν είναι απορίας άξιο που οι Έλληνες ακόμη δεν εφαρμόζουν στην πράξη τέτοιες ιδέες?

Για ποιά πατρίδα μπορεί άραγε να αγωνιστεί ένας πατριώτης, όταν δεν έχει το δικό του κομμάτι γης, το οποίο να τον δένει ουσιαστικά με τη χώρο της πατρίδας?

Προσωπικά αν με ρωτάτε είμαι ήδη έτοιμη να κάνω αυτό το βήμα και θα το χαιρόμουν πολύ να ανταλλάσσαμε ιδέες και λύσεις αλληλοβοήθειας ώστε να υπάρχει μια συλλογική βάση ομοϊδεατών που επιστρέφουν σε ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής.

Με εκτίμηση
ΒΧ

___________________
Τα βιβλία του Μεγκρέ δεν διατίθενται στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, ωστόσο έχουν ήδη μεταφραστεί στην ελληνική και μπορείτε να τα παραγγείλετε από τον Ιερομόναχο Βισσαρίονα Καλογερίδη, -Αγία Μαρίνα στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ