7 Ιαν 2010

Περίεργοι αναγραμματισμοί... και Η Σοφία των αριθμών


Περίεργα παιχνίδια με τις λέξεις μας βάζουν σε διάφορα μονοπάτια και συλλογισμούς...

Λέγεται πως η "ορθή" για τον εγκέφαλο μας σειρά είναι η αντερστραμμένη ομιλία, ή τουλάχιστον ο εγκέφαλος μας σημειώνει τα "κρυμμένα" νοήματα ακούγοντας και "αντίστροφα" μολονότι δεν το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά.

Μάλιστα αν δοκιμάσει κανείς να διαβάσει καθαρά φωνητικά ελληνικές φράσεις ανάποδα, η ομοιότητα των ήχων με τη λεγόμενη γλώσσα των "ξωτικών" ή των Tuatha de Dannaan (το λαό της Ντάνα ή Δανάης) είναι απίστευτη... είναι ο μαγικός κόσμος του ήχου, της μελωδίας των λέξεων όταν προφέρονται...

Επίσης η απίστευτη δύναμη και περιεκτικότητα νοήματος των ελληνικών λέξεων, είναι γνωστό πως αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο. Το ότι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου είναι και αριθμοί που επίσης δίνουν μια απίστευτη σειρά νοημάτων είναι μια ακόμη προέκταση του ζητήματος...


Επίπλέον σε διάφορα μονοπάτια σκέψης και στοχασμού χρησιμοποιείται το παιχνίδι των συμβόλων και τον λέξεων μέσα από διαδρόμους διπολικότητας ανάμεσα στο άσπρο/μαύρο, καλό/κακό κτλ.

Ακόμη είναι γνωστό πως η λατινική μορφή γραφής δεν είναι παρά μια άλλη μορφή ελληνικών γραμμάτων που εξελίχτηκαν στη Μεγάλη Ελλάδα (της σημερινής νότιας Ιταλίας).

Συνδέοντας όλα τα παραπάνω σημεία λοιπόν, μου αρέσει κατά καιρούς να μπαίνω σε αυτό το παιχνίδι σκέψης που αποκαλύπτει πολλές φορές συνδέσεις που με την πρώτη ματιά δεν φαίνονται και που προκαλεί σειρά από συνειρμικές εικόνες και σκέψεις...


Μία τέτοια σύνδεση μου είχε εμφανιστεί στο παράδειγμα της Coca-Cola.
Coca-Cola=Κοκα-Κολα=Κακό-Καλό
Το ying-yang του πιο αμφιλεγόμενου, ανθυγιεινού όπως λέγεται και συνάμα αγαπημένου αναψυκτικού? Περίεργο και ενδιαφέρον συνάμμα...


Η αριθμολογία επίσης έχει μελετηθεί και αποδίδει σε κάθε αριθμό κάποιες ιδιότητες...
Υπάρχουν διάφοροι πίνακες, όμως θεωρώ πιο αξιόπιστο αυτό της Πιθαγόρειας αριθμοσοφίας
όπου:
A,  Ι,  Ρ = 1
B, Κ, Σ = 2
Γ, Λ, Τ = 3
Δ, Μ, Υ= 4
Ε , Ν, Φ= 5
Ξ, Χ= 6
Ζ, Ο, Ψ= 7
Η, Ω = 8
Θ =9

Άρα η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ=ΚΑΚΟ-ΚΑΛΟ=(2+1+2+7)-(2+1+3+7)=(12)-(13)=(3)-(4)με άρθροισμα το ...μαγικό 7


Οι παραπάνω αξίες των γραμμάτων δεν είναι τυχαίες αλλά προκείπτουν από τη γνώση των μονάδων, δεκάδων και εκατοντάδων, που αντιστοιχούσαν στα ελληνικά γράμματα της αλφαβήτου, -όπως δείχνει και η παρακάτω εικόνα- και την αναγωγή τους σε απόλυτη αντιστοιχία με την αξία της βάσης, ή πυθμένα των γραμμάτων*, όπως αυτά αντιστοιχούνταν στην ελληνική αρίθμηση από το 1-9 (δηλαδή Α-Θ).
(Ο Ιπόλλυτος τη βάση την ονομάζει πυθμένα.)
• Μονάδες: Α=1, Β=2, Γ=3, Δ=4, Ε=5, (το 6 αντιστοιχούσε στο ΣΤ), Ζ=7, Η=8, Θ=9
• Δεκάδες: Ι=10, Κ=20, Λ=30, Μ=40, Ν=50, Ξ=60, Ο=70, Π=80, (το 90 ήταν το δίγαμα)
• Εκατοντάδες: Ρ=100, Σ=200, Τ=300, Υ=400, Φ=500, Χ=600, Ψ=700, Ω=800 (900 ήταν το δικόπα).
Για τα γράμματα που αντιστοιχούσαν στις δεκάδες, λαμβάνονταν η βάση τους, δηλαδή ό,τι προκύπτει αν διαιρέσουμε με το 10, για τα γράμματα των εκατοντάδων, η βάση προκύπτει αν διαιρέσουμε με 100.

Ενδιαφέρον έχει να τα δούμε και ως πίνακα:
1 η εννεάδα              2 η εννεάδα          3 η εννεάδα
Α = 1
Ι = 1 0
Ρ = 1 00
Α + Ι + Ρ = 111
Β = 2
Κ = 2 0
Σ = 2 00
Β + Κ + Σ = 222
Γ = 3
Λ = 3 0
T = 3 00
Γ + Λ + Τ = 333
Δ = 4
Μ = 4 0
Y = 4 00
Δ + Μ + Υ = 444
Ε = 5
Ν = 5 0
Φ = 5 00
Ε + Ν + Φ = 555
ς = 6
Ξ = 6 0
Χ = 6 00
ς + Ξ + Χ = 666
Ζ = 7
Ο = 7 0
Ψ = 7 00
Ζ + Ο + Ψ = 777
Η = 8
Π = 8 0
Ω = 8 00
Η + Π + Ω = 888
Θ = 9
Q = 9 0
# = 9 00
Θ + Q + # = 999
+ = 45
+ = 450
+ = 4500
45 + 450 + 4500 = 4995

Οπότε όταν έχετε διάθεση μπορείτε κάλλιστα να παίξετε δημιουργικά με τις λέξεις και που ξέρετε... ίσως να ανακαλύψετε πολλές ακόμη συνδέσεις νοημάτων μέσα από τα σοκάκια των γραμμάτων και των αριθμών...

Ορίστε και ένας καλός οδηγός για την λογαριθμική αξία των ελληνικών λέξεων:Κι ας μην ξεχνάμε: ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελούντε απο γράμματα και τα γράμματα ΑΝΤΙΚΑΤΡΟΠΤΙΖΟΥΝ αριθμούς και οι αριθμοί... όπως είπε ο Πυθαγόρας
"ΤΟ ΣΟΦΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΣΤΙ"
____________


Εισαγωγικά δανείζομαι μια σύντομη ερμηνεία των αριθμών από τη Δομινίκη
  αν και υπάρχουν άφθονα γραπτά και βιβλία σχετικά που αξίζει κανείς να διαβάσει, εάν υπάρχει ενδιαφέρον. -Ωστόσο αξίζει να σημειώσω, πως επειδή ακριβώς οι αναγραμματισμοί δεν αλλάζουν την αριθμιτική αξία μιας λέξης δείχνει πως δεν είναι καθόλου "άσχετα" τα νοήματα τους...

ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑ

Αριθμολογία επιστήμη των αντιστοιχιών μεταξύ Θεών, ανθρώπων και αριθμών, όπως διδασκόνταν από τον Πυθαγόρα.Τα πάντα στη φύση είναι ομοιώματα των αριθμών.Τα στοιχεία των αριθμών είναι στοιχεία των όντων.Οι αριθμοί είναι η ουσία των πραγμάτων. Ολόκληρος ο Ουρανός είναι Αρμονία και Αριθμός.

Το σύστημα της αριθμολογίας είναι βασισμένο στην πεποίθηση του Πυθαγόρα πως το Σύμπαν είναι δομημένο με Αρχές των Μαθηματικών και ότι όλα τα δυναμικά συστήματα και καταστάσεις μπορούν να εκφραστούν με αριθμούς, οι οποίοι είναι δονηκά ενεργειακά πρότυπα. Επίσης στάθηκε ο πρώτος που συνέλαβε και διατύπωσε το συλλογισμό οτι οι αριθμοί κυβερνούν το Κόσμο, εφ’όσον μόνο μέσω αυτών αποκτά ο άνθρωπος τις γνώσεις για την κατανόηση του Απόλυτου. Οι αριθμοί δεν είναι μόνο ποσοτικοί αλλά και ειδητικοί. Εκφράζουν δηλ. Και το είδος, την ποιοότητα των όντων. Εκτός λοιπόν από τον κόσμο των φαινομένων υπάρχει και ο άυλος και αμετάβλητο, τον μεταφυσικό κόσμο των αριθμών που μπορεί να γίνει γνωστός μόνο με τη βοήθεια της νόησης και της διαίσθησης. Η μονάδα είναι η αιτία της τάξης στο Σύμπαν, έτσι και οι αριθμοί είναι η αιτία της τάξης στα πράγματα στα οποία αποδίδονται. Παρ’όλο που ο Πυθαγορισμός αναγνωρίζει πολλούς θεούς, ενδόμυχα καθένας απ’αυτούς συνδεέεται με Το ‘Ενα Καθεαυτό.

Ακόμα και οι Ινδιάνοι πιστευαν πως οι αριθμοί αντιπροσώπευαν εγγενείς δυνάμεις του Σύμπαντος και των ανθρώπινων όντων, που σαν ένα κύκλωμα παλλόμενων ενεργειακών ρευμάτων αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους. Μάλιστα εφάρμοζαν ένα αντίστοιχο σύστημα στον «Τροχό της Ιαρικής» και με τη βοήθεια του διερευνούσαν τις αμφίδρομες επιρροές μέσα στην Ολότητα της Φύσης.
(...)

Το μεγαλλύτερο μυστήριο ολόκληρης της φιλοσοφίας αναφέρεται στην αιτία που κάνει ΤΟ ΕΝΑ να γεννά τα πολλά.

Η ενότητα αποκαλύπτεται όταν υπερβούμε το τέταρτο, το φυσικό επίπεδο και τελειοποιήσουμε το νου μας μελετώντας τις θείες τριάδες ανερχόμενα προς το όραμα του λαμπρού φωτός του Όντος και κατανοώντας τον αληθινό αριθμό, την αρχή ,την πηγή και τη ρίζα της «αενάως ρεούσας φύσης».Η πεποίθηση ως προς την ιερότιτα ορισμένων αριθμών, όπως το 3 και το 7, είναι κοινή στα περισσότερα αριθμοσοφικά συστήματα και τις περισσότερες λαογραφικές παραδόσεις. Όμως η προσπάθεια να δοθούν σε ολους τους αριθμούς συμβολικές ερμηνείες καταντά συχνά βεβιασμένη, με αποτέλεσμα οι ερμηνείες αυτές να αλληλοσυγκρούονται.
(...)

Το 1 αντιπροσωπευει Τον Θεο, την πρωταρχικη αρχη και πηγη ολης Υπαρξης,
ο οποιος αν και βρισκεται περα απο ολα τα ονοματα ονομαστηκε απο τους Αρχαιους ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΘΕΑΥΤΟ.

Ας δουμε πως συνδεονται με τις ενοιες και συμβολισμος οι δεκα πρωτοι αριθμοι, συμφωνα με τη φιλοσοφικη και μαθηματικη σκεψη του Πυθαγορα.

ΑΡΙΘΜΟΣ 1 (ΕΝΑ) ΜΟΝΑΔΑ ειναι το πνευμα, ο αιθερας, η ενεργεια και η δυναμη απο την οποια γινεται το παν. Κι οπως στον ανθρωπο, το «κινουν αιτιον» ειναι η ψυχη, ετσι και στο Συμπαν το «κινουν αιτιον» ειναι ο Θεος, ο οποιος παριστανεται συμβολικα με τη Μοναδα. Διπλα στον αριθμο 1 ο Πυθαγορας τοποθετει τη μεταφυσικη Μοναδα τον Θεο. Συμβολο της ενοτητας ετσι οπως αυτο εμφανιζεται στον κυκλο, στο σχημα που περικλειεται απο μια γραμμη ηοποια αναπαριστα την ολοκληρωση και την ολοτητα.

ΑΡΙΘΜΟΣ 2 (ΔΥΟ) ΔΥΑΔΑ ειναι η υλη και αποτελειται απο Νερο και Γη. Το Αναρχο Ον, δηλ. Η Μοναδα, οταν εκδηλωθει, ενεργει ως δημιουργος δυαδα. Αρα ο Θεος ειναι διττος, ουσια αδιαιρετη και υλη διαιρετη. Δυναμη καθε δυαδικοτητας, συγκρισης και πολλαπλοτητας, π.χ αρσενικο-θηλικο, ουρανος-γη, αριστερα-δεξια.

ΑΡΙΘΜΟΣ 3 (ΤΡΙΑ) ΤΡΙΑΔΑ με τη προσθηκη μιας μοναδας στη δυαδα , σχηματιζεται ο αριθμος 3 και ο κοσμος παιρνει μορφη. Η τριαδα συμβολιζει το Χρονο, Παρελθον-Παρον-Μελλον, η Αρχη-Μεση-Τελος, η Γεννηση-Ζωη-Θανατος. Με το σχηματισμο της τριαδας θεωρειτο οτι ο κοσμος παιρνει μορφη, διοτι το τριγωνο ειναι η απλουστατη μορφη των οντων και «ο ηγεμονας των ευθυγραμμων σχηματων». Εισαγει ενα ενδιαμεσο μεταξυ των δυο ακρων, τη δυναμη που διευθετει το θνητο με το αθανατο και τα ενωνει σε μια ολοτητα.

ΑΡΙΘΜΟΣ 4 (ΤΕΣΣΕΡΑ) ΤΕΤΡΑΔΑ ειναι ο Χωρος η Ταξη του Κοσμου. Ονομαζεται και Τετρακυς. Στο ονομα της Τετρακυος εδιναν τον ορκο τους οι Πυθαγορειοι. Ιδιως Τετρακυς ονομαζοταν και το αθροισμα των τεσσαρων πρωτων αριθμων (1+2+3+4) το οποιο ισουται με το 10, δηλ. Με το Συμπαν. Συμβολιζει ενα σταδιο ολοκληρωσης αφου, οπως εχει αναφερθει παραπανω το αθροισμα των πρωτων τεσσαρων αριθμων ειναι το 10. Γεωμετρικα η Τετραδα εκφραζεται τοσο με το τετραγωνο, οσο και με τις τεσσερις πλεθρες της πυραμιδας, ενω απο τη μεταφυσικη αποψη αναπαρισα την υλη και τα τεσσερα πρωταρχικα στοιχεια.

ΑΡΙΘΜΟΣ 5 (ΠΕΝΤΕ) ΠΕΝΤΑΔΑ ο αριθμος πεντε συμβολιζει τα πεντε στοιχεια απο τα οποια συγκειται ο Κοσμος. Τη γη ,το νερο, τον αερα, τη φωτια και τον αιθερα, καθως και τα πεντε αντιστοιχα πολυεδρα , κυβο, εικοσαεδρο, οκταεδρο, τεραεδρο, δωδεκαεδρο. Το πεντε κρυβει την συμμετρια που επικρατει στη συμμετρια του κοσμου, διοτι η πλευρα ενος πενταγωνου που ειναι γραμμενο μεσα σε κυκλο ειναι ασυμμετρη, το δε πενταγωνο ειναι η εδρα του δωδεκαγωνου που γραφεται σε σφαιρα και παριστανει τον Κοσμο, ο οποιος ειναι Αρμονια. Οι αριθμοι 3,4 και 5 μαζι αποτελουν την πρωτη Πυθαγορειο Τριαδα. Ειναι δηλ. Οι πρωτοι τρεις αριθμοι που επαληθευουν το Πυθαγορειο Θεωρημα.

ΑΡΙΘΜΟΣ 6 (ΕΞΙ) ΕΞΑΔΑ Ο αριθμος 6 συμβολιζει τα εξι ειδη των εμψυχων οντων, που κατα τους Πυθαγορειους ειναι ο Θεος, δαιμονας, ο ηρωας, ο ανθρωπος, το ζωο και το φυτο. Θεωρειται αριθμος ιερος για πολλους λογους. Ενας λογος ειναι το οτι αποτελει το εμβαδον του ορθογωνιου τριγωνου, οι πλευρες του οποιου ειναι η Ιερη Τριαδα 3,4,5. Ενας δευτερος λογος ειναι, το οτι ειναι αριθμος «τελειος» αφου το αθροισμα των μερων του ισουνται προς τον ιδιο, δηλ. προς το εξι. «Τα μερη του 6 που προκυπτουν απο διαιρεσεις ειναι 6 δια του 6 = 1 , 6 δια του 3 = 2 , 6 δια του 2 = 3 , και 1+2+3 =6» Ο τριτος λογος ειναι οτι το 6 συνδεεται προς τη μεταμψυχωση και αποτελει την πλεθρα του λεγομενου «ψυχογονικου κυβου» που παρισταται με τον αριθμο 216 (ο αριθμος 216 προκυπτει αν οι αριθμοι της Ιερης Τριαδας 3,4 και 5 υψωθουν στον κυβο και προστεθουν). Η ψυχη κατα τον Πυθαγορα ειναι αθανατη και οταν αποδεσμεθτει απο το σωμα εαν μεν ειχε ζησει μαζι με το σωμα βιο αγνο, ανεβαινει στους αιθερες καθαρη και πλανιεται σε ψηλοτερους κοσμους, μεχρι να ενωθει με το Θειο. Αν δεν εζησε βιο αγνο δεσμευεται και παλι σε αλλο σωμα. Αντιπροσωπευει την δομη και την ταξη.

ΑΡΙΘΜΟΣ 7 ( ΕΠΤΑ) ΕΠΤΑΔΑ, Ο αριθμος 7 παριστανει τους επτα γνωστους «τοτε» πλανητες , Ερμη, Αφροδιτη, Αρη, Δια,Κρονο, Σεληνη, Ηλιο. Συγχρονως, εκφραζει το νομο της εξελιξεως. Οι Πυθαγορειοι θεωροθσαν τον αριθμο 7, αριθμο Παρθενο, Αμητορα, «ηγεμονα και αρχοντα απαντων». Εκτος του οτι συνδεεται με τα επταημερα των φασεων της Σεληνης, ας μην ξεχναμε επτα ηταν και τα διαστηματα της Πυθαγορειας Μουσικης Κλιμακας. Αρα , ο αριθμος 7 ειναι η ιδια η αρμονια του Κοσμου, «Η φυσις δι’επτα ετων η μηνων η ημερων πλειστα των πραγματων τελειοι η μεταβαλλει». Η συμβολικη σημασια του 7, οπως ολοι ξερουμε, διατηρειται και στην Γραφη. Αντιπροσωπευει την ολοκληρωση των κυκλων.

ΑΡΙΘΜΟΣ 8 ( ΟΚΤΩ ) ΟΓΔΟΑΔΑ, Με την αρμονια του Κοσμου συνδεεται και ο αριθμος 8, αφου της μουσικης κλιμακας ειναι οκτω. Περα απ’αυτο, ο αριθμος 8, συμβολιζει και τις οκτω ουρανιες σφαιρες. Αντιπροσωπευει την αλλαγη και την ανανεωση.

ΑΡΙΘΜΟΣ 9 ( ΕΝΝΕΑ) Ειναι ο αριθμος που παριστανει τους εννεα Κοσμικους Χωρους του Στερεωματος. Ειναι το οριο και ο οριζοντας του αριθμου που εγκυμονει τη δυνατοτητα της γεννησης.

ΑΡΙΘΜΟΣ 10 ( ΔΕΚΑ )

Με τον αριθμο 10 εκφραζεται η ενοια του Συμπαντος. Θεωρειται και αυτος «τελειος», οχι με τη παραπανω μαθηματικη εννοια, αλλα κατα πνευμα μυστηριακο. Διοτι περα απο τα μαθηματικα, οι αριθμοι ειναι και εννοιες φιλοσοφικες που περικλειουν μυστηριωδεις δυναμεις. Τελειωση και το «παραδειγμα» του Ολου.
(...)

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ