21 Νοε 2009

"Ελευθερώστε τα παιδιά"!

"Εάν θέλουμε να πετύχουμε μία αληθινή ειρήνη σ' αυτό τον κόσμο, τότε αυτή πρέπει να αρχίσει με τα παιδιά."


Σε απόλυτη αρμονία με το πνεύμα πρόσφατων αναρτήσεων, έρχεται το ακόλουθο κείμενο που έλαβα με e-mail, που έχει μεν γραφτεί δύο χρόνια πριν, αλλά παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και τουλάχιστον σε εμένα υπενθυμίζει την αγνή σοφία των παιδιών που πραγματικά έχουμε ανάγκη να αναγάγουμε στους αληθινούς δασκάλους της ζωής μας...


«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ»

"Στο κατώφλι του 2008, οι συγκρούσεις και η βία συνεχίζουν με δραματικό τρόπο να εκτυλίσσονται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τεράστιες οι προκλήσεις που αναζητούν επίλυση στη διεθνή σκηνή : βία, πόλεμος, τρομοκρατία, αρρώστιες, φτώχια, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος, ρατσισμός, μιλιταρισμός, παράνομη διακίνηση ανθρώπων και σεξουαλική εκμετάλλευση, κυρίως γυναικών και παιδιών.
Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις και τις τρομακτικές συγκρούσεις που παρεμποδίζουν κάθε ανθρώπινη σχέση, σε διαπροσωπικό αλλά και κοινωνικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, και διευρύνουν το χώρο για άσκηση βίας αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά σ’ έναν μακροχρόνιο μετασχηματισμό της κοινωνίας μας και ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα σχολεία μας και οι άλλοι εκπαιδευτικοί θεσμοί?

Οι συζητήσεις που γίνονται διεθνώς για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη επιμένουν ότι η παιδαγωγική της ειρήνης χρειάζεται επειγόντως για να επαναπροσδιορίσουμε τον κόσμο και να αναπτύξουμε εκείνες τις δεξιότητες που θα συνεισφέρουν στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ειρήνης – που αποτελεί και το σημείο κλειδί της επιβίωσή μας.Τι είναι, όμως, η Εκπαίδευση για την Ειρήνη και πως μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της προώθησης μιας παγκόσμιας Κουλτούρας Ειρήνης;

Είναι ένα παγκόσμιο όραμα που έχει στόχο να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις πραγματικές συγκρούσεις στις δικές τους ζωές. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί χωρίς μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις συγκρούσεις και «τον άλλο».


Πιστεύει στο θεμελιακό ρόλο των νέων μας για τον μετασχηματισμό ενός πολιτισμού βίας και πολέμων σε Πολιτισμό Ειρήνης σε διεθνές επίπεδο. Αναπτύσσει στα παιδιά μας τις στάσεις, αξίες και δεξιότητες που οδηγούν στη συμβίωση με άλλους μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τη μη βίαιη επίλυση συγκρούσεων και την εμπέδωση της κατανόησης και της αλληλεγγύης με όσους έχουν διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και γλώσσα – το να είναι κανείς διαφορετικός σημαίνει ότι είναι μοναδικός, σ’ έναν πλανήτη όπου η έννοια του Πολίτη του Κόσμου γιορτάζεται και τιμάται.

Η Εκπαίδευση για την Ειρήνη δεν διδάσκει τους μαθητές τι να σκέφτονται, αλλά μάλλον πώς να έχουν κριτική σκέψη. Μέσα στην τάξη χρησιμοποιούνται συνεργατικές και συμμετοχικές μέθοδοι μάθησης και δημιουργείται ένα περιβάλλον ανοχής, φροντίδας και σεβασμού. Μέσα από τον διάλογο και την εξερεύνηση δάσκαλοι και μαθητές εμπλέκονται σε ένα κοινό ταξίδι κατανόησης και μετασχηματισμού της βίας. Κοινός στόχος η καλλιέργεια στην τάξη των γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που είναι απαραίτητες για να εμποδίσουμε και να επιλύσουμε τις συγκρούσεις, αλλά και να κατακτήσουμε και να εμπεδώσουμε μια κουλτούρα ειρήνης. Οι σημερινοί μαθητές και πολίτες του αύριο διαπαιδαγωγούνται στις αρχές του σεβασμού στο διαφορετικό, στην ανοχή της αντίθετης άποψης, στην κατανόηση των αντιθέσεων. Αναλύουν τις ρίζες των διαφορών με βάσει ορθολογικά και όχι συναισθηματικά κριτήρια και αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων.


Ο Craig Kielburger ο δεκαεξάχρονος ιδρυτής της Οργάνωσης «Ελευθερώστε τα Παιδιά», που έχει προταθεί δύο φορές για το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, λέει στους συνομήλικούς του:
«Η Εκπαίδευση για την Ειρήνη δεν αφορά απλώς το τι συμβαίνει στο σχολείο. Δεν έχει σχέση με αυτά που απαιτείται να γνωρίζετε για να περάσετε τις εξετάσεις ή να αποστηθήσετε για να ικανοποιήσετε το δάσκαλό σας. Η Εκπαίδευση για την Ειρήνη έχει να κάνει με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην οικοδόμηση του μέλλοντος και να καταστήσετε τον κόσμο έναν πιο ειρηνικό τόπο για να ζεις» και τους ζητά να αναρωτηθούν:
  • «Τι είναι ειρήνη; 
  • Υπάρχει ειρήνη στη ζωή μου και πού; Στην τάξη μου; Στην οικογένειά μου; Στην κοινότητά μου; Στην πόλη μου; Στη χώρα μου; Στον κόσμο; 
  • Σε ποιους χώρους της ζωής μου θα ήθελα να δω περισσότερη ειρήνη
  • Τι είναι σημαντικό για μένα να ΜΑΘΩ; 
  • Τι μπορώ να ΚΑΝΩ με ότι έμαθα;»
Αν και όλοι εμείς αναρωτηθούμε για τα παραπάνω, αν ο καθένας από μας προσπαθήσει να προσδιορίσει, με έναν λιγότερο συγκρουσιακό τρόπο, τη στάση του σχετικά με τη διαχείριση των διαφόρων ειδών συγκρούσεων και κρίσεων, με τις οποίες καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος, τότε σίγουρα θα έχουμε κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην κατεύθυνση της εμπέδωσης μιας Κουλτούρας Ειρήνης.


--
«Προ πάντων, μην βλάπτετε»
Ιπποκράτης

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ