2 Ιουν 2009

Να ψηφίσω.. ή να μην ψηφίσω?...ιδού η απορία...

Η αποχή ως μέσο ύστατης διαμαρτυρίας...

Τόσο μέσα από τα σχόλια προηγούμενου άρθρου (Νέο Kοινωνικό Μοντέλο: από τη Σκύλα στη Χάρυβδη...), όσο και μέσα από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς διαπιστώνω πως εύλογα πλανάται ένα ΜΕΓΑ ερώτημα σχετικά με το όφελος της συμμετοχής ή της αποχής από τις επερχόμενες ευρωβουλευτικές εκλογές.

Πέρα από κάθε κομματικής φύσεως ιδεολογία, υπάρχει μία σειρά από πρωτεύοντα βασικότατα ζήτημα:
  • Είναι τελικά θετική η ένταξη μιας χώρας στις ασφυκτικές αγκάλες ενός υπερεθνικού οργανισμού σαν την Ευρωπαϊκή Ένωση?
  • Η μέχρι τώρα εμπειρία μας, με την σαφή διακυβέρνηση από τα κεντρικά όργανα της ΕΕ και όχι από την εκάστοτε κρατική κυβέρνηση, μας έπεισε, πως πράγματι ήταν θετική η ένταξη μας σε αυτή?
  • Το γεγονός πως ουσιαστικά η δημοκρατική βούληση των λαών και των κυβερνήσεων τους παρακάμπτεται τεχνηέντως από τα όργανα και τις αποφάσεις τις ΕΕ, δεν είναι κατάλυση των κυρίαρχων εθνικών κρατών, που εντάχθηκαν ως μέλη της? Δεν μετατράπηκαν μήπως σε απλές αποικίες?
Η καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, με την οικονομική της κρίση και τα "πράσινα" εξαγγέλλματα, μέχρι τώρα δείχνει να ευνοεί συστηματικά μόνο τα συμφέροντα πολυεθνικών και όχι αυτά των ανθρώπων της Ευρώπης, που σταδιακά χάνουν κάθε εθνικό πλούτο και κάθε δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις των πολιτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι σαφείς ενδείξεις μιας πανευρωπαϊκής δυσαρέσκειας.

Η αδυναμία των κυβερνήσεων των επιμέρους κρατών-μελών να διαχειριστούν τις εσωτερικές αλλά και εξωτερικές τους υποθέσεις, καθώς είναι δέσμιοι συμφωνιών εντός της ΕΕ, κάνει σαφές πως καμία από τις εν λόγω χώρες δεν είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Εάν λοιπόν κάποιος πολίτης θέλει εύλογα να διαμαρτυρηθεί για τούτη την κατάσταση και δεν συμφωνεί με τις υπερ-αρμοδιότητες που έχει αναλάβει η ΕΕ, καταπατώντας -με το "έτσι θέλω"...- βασικά δικαιώματα των πολιτών και των χωρών τους, είναι λογικό να μη θέλει καν να συμμετέχει σε εκλογικές παρωδίες όπως οι ευρωεκλογές.

Εξάλλου η δυσαρέσκεια αυτή και η αγανάκτηση των πολιτών είναι γνωστή στους κινούντες τα νήματα και έτσι εξηγείται και η μαζική προβολή και διαφήμιση των εν λόγω εκλογών. Στην ουσία θέλουν να αποσπάσουν την ψήφο μας ως ένδειξη "συνενοχής" στα ευτράπελα και αντιδημοκρατικά μέτρα τους.

Μας θέλουν συνένοχους στις προαποφασισμένες ατζέντες τους...

Και επειδή ακριβώς γνωρίζουν πως θα υπάρχουν αντιδράσεις, φροντίζουν πάντα να δημιουργούν εκλογικούς νόμους που να φαίνονται δημοκρατικοί μεν, αλλά στην ουσία να είναι καθαρά δείγματα ολιγαρχικής δημαγωγίας -για να μην πούμε πως αποτελούν τη βιτρίνα μιας ανερχόμενης "δικτατορίας"... Οι δημοσκοπήσεις δε ολοκληρώνουν την παραμόρφωση της πραγματικότητας.

Εκατομμύρια δόθηκαν και πάλι για τις προεκλογικές καμπάνιες και την αφισορύπανση των κομμάτων... Εκατομμύρια χρήματα που τα στερούνται πολίτες που τα έχουν ανάγκη ενώ κυριαρχεί η οικονομική κρίση... -παράλληλα με τα εκατομμύρια που "κλάπηκαν" από τα δημόσια ταμεία...

Εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για να μας πείσουν να πάμε στην κάλπη -ενώ εμείς θα έπρεπε να είμαστε ουσιαστικά αυτοί που παρακαλούν να ψηφίσουν - ως είθισται σε κάθε δημοκρατική πολιτεία... Δεν είναι από μόνη της οξύμωρη αυτή η κατάσταση?

Γνωρίζουν πως η αποχή αναμένεται να είναι αυτή τη φορά μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη εκλογική διαδικασία...

Κάποιοι ισχυρίζονται πως η αποχή είναι απάθεια... Ναι ίσως ως ένα σημείο και ειδικά όταν αφορά τις εγχώριες βουλευτικές εκλογές και με την προϋπόθεση πως λειτουργεί η Δημοκρατία, να μπορούσε να ερμηνευτεί και κατ' αυτό τον τρόπο...

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά: εάν θέλουν μαζικά οι πολίτες να "τραβήξουν το χαλί" από τα πόδια των κακοδιαχειρηστών και να απαξιώσουν την ΕΕ στο σύνολο της, η αποχή είναι μία καθώς πρέπει σφαλιάρα! -αφού οι άλλες επιλογές διαμαρτυρίας τους, λευκό και άκυρο, καπελώνονται τεχνηέντως...

Και αν θέλουμε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία, αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και απλή αναλογική, παντού, άσχετα του τι υποστηρίζουν με τις εκφοβιστικές καμπάνιες τους περί "κινδύνου ακυβερνησίας"...

Πιο μεγάλη "ακυβερνησία" από την υπάρχουσα και πιο μεγάλο "ξεπούλημα" δεν πρόκειται να βιώσει η Ευρώπη ούτως ή άλλως...

Αφού γνωρίζουμε λίγο πολύ πως μας δουλεύουν, έχουμε συνειδητά κάθε δικαίωμα, ίσως ακόμη και χρέος, να απέχουμε από το "κουκλοθέατρο" που έστησαν...

Η Ευρώπη, αλλά και κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, έχει ανάγκη να επιστρέψει σε απόλυτα δημοκρατικές και διάφανες διεργασίες, που σίγουρα δεν ευνοούν το κατεστημένο... Τώρα είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή επαναδιαπραγματεύσεων εφ' όλης της ύλης. Ακόμη και του πολιτεύματος μιας χώρας, όπως της Ελλάδας, όπου τα σκάνδαλα και οι άτοπες αποφάσεις μονίμως μετρούν σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Όμως ποιός και πόσοι αναζητούν την αποκατάσταση της Δημοκρατίας?
Πριν μερικά χρόνια είχα την ελπίδα πως οι πολίτες ήταν έτοιμοι για μια ουσιαστική αλλαγή. Σήμερα θεωρώ πως ίσως θέλει ακόμη χρόνο για να ωριμάσει η ιδέα...

-

Δείτε επίσης τα σχετικά κείμενα:

Γιατί να ψηφίσω;

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ευρωβουλή; Σιγά τα ... λαχανάκια (Βρυξελλών) !

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ