15 Μαΐ 2009

Ενεργοβόρες οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας!

Δεν είναι "πράσινες" οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας!

Πολιτικοί και οικολογικές οργανώσεις έχουν διαστρεβλώσει τις αλήθειες τόσο σχετικά με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, όσο και το ζήτημα της ενεργειακής κατανάλωσης των απλών λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Οι παραπάνω ισχυρίζονται πως η επί 120 χρόνια υπηρετούσα λάμπα πυρακτώσεως, σύμβολο των ανθρώπινων ιδεών, οφείλει να απαγορευτεί σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, επειδή είναι "ενεργοβόρα". Είναι όμως πράγματι έτσι?

Ακόμη κι αν πράγματι στοχεύουν στην "εξοικονόμηση ενέργειας", που αποτελεί το επίσημο 'κίνητρό΄ της παρούσας απαγόρευσης, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο προϊόν, αφού:
  • η ίδια η κατασκευή τους αποτελεί μια πολύ πιο ενεργοβόρα διαδικασία -σε σχέση με τη διαδικασία κατασκευής μιας απλής λάμπας πυρακτώσεως
  • η μεταφορά τους από τα μακρινά, κινέζικα συνήθως, εργοστάσια δαπανά επίσης ενέργεια και μολύνει πρόσθετα το περιβάλλον
Επιπλέον χρίζουν απαραιτήτως ειδικής ανακύκλωσης, ως τοξικά και άκρως επικίνδυνα απορρίμματα, καθώς περιέχουν βαρέα μέταλλα και υδράργυρο και δεν πρέπει να πετιούνται για κανένα λόγο μαζί με τα κοινά απορρίμματα, αφού υπάρχει κίνδυνος τοξικής μόλυνσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
  • Η διαδικασία αυτή της συλλογής, μεταφοράς και ειδικής ανακύκλωσης τους δαπανά επίσης ενέργεια, αλλά και μολύνει το περιβάλλον μέσω των εκπομπών των οχημάτων μεταφοράς τους.
Επιπλέον συγκεκριμένες μετρήσεις που έγιναν για το oko test στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2008, έδειξαν πως πολλές από τις λάμπες "εξοικονόμησης" δεν έχουν καν την απόδοση, την οποία αναγράφει η συσκευασία τους και κάποιες μάλιστα δαπανούν πολύ περισσότερο ρεύμα και από την αντίστοιχη κλασική λάμπα πυρακτώσεως, εξαιτίας του ηλεκτρονικού μηχανισμού τους! Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκαμπριέλα Αχστετερ του oko test στην Suddeutsche Zeitung, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας "ποτέ δεν δαπανούν 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις κλασικές φωτιστικές μονάδες", όπως ισχυρίζονται...

(-Ας σημειωθεί πως οι απλές λάμπες πυρακτώσεως ούτε επικίνδυνα υλικά περιέχουν, αλλά ούτε και χρίζουν ειδικής ανακύκλωσης...)

Αυτά τα λίγα σημεία κάνουν ήδη σαφές πως δεν είναι καν τόσο... "πράσινες", όσο τις διαφημίζουν.

αλλά το σημαντικότερο είναι πως:
  • επιβαρύνουν τα μάτια και την υγεία μας με το βλαβερό φως τους

Σε επόμενο αναλυτικότατο άρθρο θα δούμε:
  • -πως δεν υπάρχει όφελος για το "κλίμα", αφού συνολικά δεν στέκει η εξοικονόμηση ενέργειας και
  • -πως επιδρούν συγκεκριμένα επιβαρύνοντας την υγεία μας

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ