2 Φεβ 2009

Η ανακύκλωση μολύνει το περιβάλλον...

...και κοστίζει πανάκριβα στον Έλληνα πολίτη!


Photo: PA via Telegraph.co.uk

Μελέτες αναφέρουν τελευταία, πως υπάρχει κίνδυνος, η ίδια η ανακύκλωση να επιβαρύνει περισσότερο και να μολύνει το περιβάλλον.

Λογικό και επόμενο είναι θα έλεγα να βλέπουμε τέτοιες μελέτες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ειδικά στη χώρα μας, όταν η ανακύκλωση και ο σχεδιασμός της έχουν αφεθεί στη διάθεση οποιουδήποτε ιδιώτη επιχειρηματία.Όπου υπάρχει ο παράγοντας συμφέρον, η κατάληξη είναι η ίδια. Ο κάθε ιδιώτης, ως επιχειρηματίας κινείται με γνώμονα το κέρδος του και όχι από περιβαλλοντική ευαισθησία.

Λογικό είναι να βλέπουμε καμπάνιες της Greenpeace, να διαφημίζουν -στην κυριολεξία- λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, όταν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως οι χιλιάδες λαμπτήρες που αγοράστηκαν από τους πολίτες ή χαρίστηκαν σε κάποια καμπάνια, θα βρεθούν σε χωματερές, όπου θα μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα- και φυσικά δεν θα ανακυκλωθούν, αφού ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σχετική διαδικασία.

Λογικό είναι οι κάτοικοι στα νησιά μας, αλλά και σε μεγάλο μέρος της επαρχίας μας, να μην μπορούν να συμμετέχουν, όσο και να θέλουν, στην ανακύκλωση συσκευασίας και χαρτιού, αφού η μεταφορά των υλικών ανακύκλωσης ΔΕΝ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά σε μη αστικά συγκροτήματα. (Να θυμίσω πως "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα" ή να πω πως όλοι είμαστε φορολογούμενη στην ίδια αυτή χώρα, και άρα όλοι πρέπει να έχουμε ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας?) Όταν η εταιρία δεν έχει κέρδος, καθώς πρέπει να κάνει περισσότερα και πιο μακρινά δρομολόγια, λογικό είναι να μη γίνεται σωστά η αποκομιδή. Όπως επίσης είναι λογικό στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της επαρχίας να μην αρκούν οι ίδιοι κάδοι σε αριθμό, που μπορεί να καλύπτουν μία περιοχή στην πόλη.

Όταν δεν σχεδιάστηκε το βήμα μετά τη συλλογή και δεν υπάρχουν οι επιχειρήσεις που θα πάρουν το ανακυκλωμένο υλικό για να φτιάξουν ένα νέο προϊόν, λογικό είναι να καταλήγουν πάλι στα σκουπίδια τα υλικά που συλλέχθηκαν.
 • Π.χ. η ανακύκλωση πλαστικού σκοντάφτει στο κόστος. Δεν συμφέρει λένε να ανακυκλωθεί το πλαστικό συσκευασιών ή οι πλαστικές σακούλες, γιατί παραμένει οικονομικότερη η παραγωγή σακούλας από πετρέλαιο..
(Ενώ η μόνη μορφή ανακύκλωσης που μοιάζει να προχωράει κάπως σταθερά είναι αυτή του χαρτιού, μιας και υπήρχαν ήδη εργοστάσια που ασχολούνταν με το αντικείμενο, -μολονότι επιβαρύνουν συχνά το περιβάλλον, όταν δεν λειτουργεί σωστά ο βιολογικός καθαρισμός τους- και αυτή των μπαταριών.)

Όταν δεν σχεδιάστηκε σωστά και δεν υπάρχει απορρόφηση των ανακυκλωμένων υλικών, ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά στην παραγωγή αντί της αντίστοιχης πρώτης ύλης, λογικό είναι να συσσωρεύονται ανακυκλωμένα υλικά αδιάθετα στο χώρο ανακύκλωσης τους...
 • Τέτοια είναι η περίπτωση ανακύκλωσης ελαστικών π.χ., τα οποία θρυματοποιούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίστρωση σε παιδικές χαρές ή γήπεδα. Η ελληνική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει το προϊόν που παράγεται από την ανακύκλωση ελαστικών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τόνοι από ανακυκλωμένα λάστιχα.
Και ρωτάω εγώ τώρα:
 • ΓΙΑΤΙ πετιούνται τόσα χρήματα -κονδύλια κρατικά- για καμπάνιες υπέρ της ανακύκλωσης, όταν αυτή δεν σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει, αλλά για να γεμίσει τις τσέπες ιδιωτών?
 • ΓΙΑΤΙ δίνονται επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά κονδύλια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της αποκομιδής απορριμάτων και δεν υπάρχει έλεγχος, αν πράγματι οι εταιρίες αυτές μπορούν ή προσφέρουν έργο?
 • ΓΙΑΤΙ πυροβολούν τη συνείδηση του κάθε πολίτη για να τον πείσουν να συμμετέχει στην ανακύκλωση -λες και αυτός είναι ο μόνος που φταίει- όταν ακόμη ΔΕΝ είναι έτοιμοι και η προσπάθεια καταλήγει άσκοπη και τρομερά δαπανηρή?
 • ΓΙΑΤΙ βάζουν τον πολίτη να πληρώνει διπλά για την ίδια διαδικασία?
 • ΓΙΑΤΙ δεν κάνουν μία καμπάνια προς τις εταιρίες-βιομηχανίες ώστε να μειώσουν τις συσκευασίες στη γέννεση τους?
 • ΓΙΑΤΙ αναγκάζουν τους Δήμους, να γίνονται εταιρίες για να τακτοποιηθεί ως ένα βαθμό η διαδικασία ανακύκλωσης?
 • ΓΙΑΤΙ οι προβαλλόμενες μελέτες και αριθμοί "υπέρ της ανακύκλωσης" δεν αναφέρουν σχεδόν ποτέ τα πεπραγμένα, αλλά μόνο αόριστες και υποθετικές στατιστικές που αφορούν την καλύτερη περίπτωση?
 • ΓΙΑΤΙ ενώ έχουμε αρχίσει από τους τελευταίους στην Ευρώπη την προσπάθεια ανακύκλωσης, δεν προβλέπουν και δεν αποφεύγουν λάθη μελετώντας τις δοκιμασμένες επί έτη δραστηριότητες ανακύκλωσης στο εξωτερικό?
 • ΓΙΑΤΙ δεν παίρνουν έτοιμα μοντέλα ανακύκλωσης, όπως αυτό των Σκανδιναβικών χωρών να το εφαρμόσουν?
 • ΓΙΑΤΙ τέλος πάντων παίζουν με την νοημοσύνη και το φιλότιμο του Έλληνα πολίτη που νοιάζεται για το περιβάλλον?
Έλεος πια με τόση ανοργανωσιά και τόσες άσκοπες νομοθεσίες! Έλεος με το τρελό φαγοπότι των ιδιωτών, με τις πλάτες της όποιας κυβέρνησης!

Έχουμε συνείδηση περιβαλλοντική, αλλά μην παίζεται με την υπομονή μας. Δεν μπορεί να θέλετε να μας πείσετε πως αυτός είναι ο καθρέπτης της δικής μας κοινωνίας. Αυτοί είστε εσείς, μια χούφτα επιτήδειοι, που δεν έχετε ιερό και όσιο και εκμεταλλεύεστε τα πάντα, με στόχο το ΚΕΡΔΟΣ και την τσέπη σας.

Δεν φταίμε εμείς για τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας, όπως πάτε να τα πείσετε στις διάφορες εξορμήσεις σας. Ο κόσμος αυτός είναι δικό σας τερατούργημα, γιατί εσείς και οι προκάτοχοί σας σαμποτάρεται μονίμως όποιες φιλότιμες προσπάθειες. Εσείς είστε αυτοί που ενοχοποιήτε τους πάντες για να καλύψετε τη δική σας ευθύνη, αλλά και τα δικά σας συμφέροντα. Εσείς είστε που προσπαθείτε μόνιμα, ως σύστημα, να πείσετε τα παιδιά, πως το μόνο κριτήριο είναι το χρήμα και πως μόνο όπου υπάρχει συμφέρον σε χρήμα αξίζει να συμμετέχει κανείς... Εσείς είστε που πλασάρεται το τρελό ως λογικό...

Όλοι εμείς εδώ στην περιοχή ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ με δική μας πρωτοβουλία. Δεν χρειαστήκαμε καν τις ακριβές καμπάνιες και τις λουσάτες αφίσες για να αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε. Οι κάτοικοι της Κάτω Γέφυρας αγκάλιασαν θερμά την πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας εθελοντών, αλλά βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά την ασχήμια και τη βρωμιά από κάδους που δεν άδειαζαν επί μήνες... Ο Έλληνας συμμετέχει, αλλά οι πράξεις των φορέων και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε δείχνουν που σκοντάφτουν μονίμως τα πράγματα...

Τι να πεις τώρα στον αγανακτισμένο πολίτη: "please recicle" όπως γράφει το εικονίδιο? Ναι, recicle, αλλά όχι τις συσκευασίες, Recicle τους ανίκανους μακρυχέρηδες ...

Βίκυ Χρυσού-Φεβρουάριος 2009


Μολονότι δεν πιστεύω στην υστερία της κλιματικής αλλαγής και την ευθύνη του CO2 - θέση που επανειλημμένα έχω εκφράσει και εδώ- το θέμα της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος από την κατάχρηση πρώτων υλών παραμένει και είναι ζωτικής σημασίας.


Προτεινόμενα κείμενα:


Αν και μοιάζει άσχετο, όμως δεν είναι καθόλου:


Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ