13 Φεβ 2009

Τι σκέφτονται τα ζώα για τον άνθρωπο?- Μια "περίεργη" συνέντευξη... (2)"Η σταθερότητα είναι ελιξίριο ζωής" - Συνομιλία με τη χελώνα Negrita...


Η Negrita είναι μία σκουρόχρωμη χελώνα Galapagos και με τα 75 της χρόνια είναι η γηραιότερη χελώνα του ζωολογικού κήπου της Ζυρίχης.

Με τη Negrita ήρθε σε επαφή η Μπάρμπαρα Φένερ και μετέφερε ερωτήσεις της Ούρσουλα Σάιλερ -(συνεκδότρια του περιοδικού Zeitenschrift)...

Αυτό που μας εντυπωσιάζει στις χελώνες είναι η μεγάλη ηλικία στην οποία φτάνουν. Υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό?
Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται κανείς στον εαυτό του. Πολλοί μας υποτιμούν γιατί υποτίθεται πως είμαστε πολύ αργές. Όμως εμείς γνωρίζουμε το σώμα και τις ενέργειες μας και ξέρουμε πως να χειριστούμε το σώμα μας, ώστε να παραμένει σταθερό. Η παραμικρή μας κίνηση -κοίταξε με- μας είναι απόλυτα συνειδητή με κάθε της λεπτομέρεια. Γνωρίζω τι κάνω με το σώμα μου. Αυτό μας χαρίζει τόση ηρεμία, ώστε να παραμένει το σώμα μας ίδιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτή η διαδικασία σε εμάς μοιάζει σαν να κινείστε σε slow motion μέσα στη ζωή. Έχετε διαφορετική αίσθηση του χρόνου από εμάς?
Η δική σας εμπειρία με το χρόνο είναι εντελώς άρρωστη. Είστε υπερβολικά γρήγοροι. Δεν έχετε χρόνο ούτε για να κοιτάξετε σωστά. Πάντοτε βρίσκεστε σε κίνηση έτοιμοι να προχωρήσετε παρακάτω.
(Αισθάνομαι σαν να με έπιασαν "στα πράσα"... λέει η Σάιλερ.)
Ακολουθείτε πάντα μία διεύθυνση με tempo. Όλα για σας πρέπει να γίνονται γρήγορα. Γι΄αυτό είναι ο χρόνος ένα κεντρικό ζήτημα για σας. Για 'μένα ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία. Είμαι απλή. Είμαι εδώ και η στιγμή που υπάρχω είναι σημαντική. Το "τώρα". Εάν αυτή τη στιγμή κινούμαι, τότε αυτό είναι το σημαντικότερο. Εσείς πάντα μελετάτε τι θα ακολουθήσει. Εγώ είμαι απλά εδώ.
Ήταν οι άνθρωποι πάντα έτσι ή έγιναν μόλις στο πιο πρόσφατο παρελθόν?
Είστε κυνηγοί. Φέρετε αυτή την ποιότητα, μόνο που ενισχύθηκε. Ζείτε σε ανταγωνισμό με τον ίδιο σας τον εαυτό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να "στέκεστε δίπλα"στον εαυτό σας και να μην είστε γερά ριζωμένοι.
Με την έννοια κυνηγός εννοείς, πως είμαστε ένα είδος που μόνιμα θέλει να έχει κάτι?
Ναι. Πάντα θέλετε να πετύχετε κάτι και συχνά δεν ξέρετε τι.
(Φένερ: μου το δείχνει με μία εικόνα, όπου τρέχουμε πίσω από κάτι, το οποίο όμως δεν μπορούμε να δούμε. Σαν να τρέχουμε πίσω από ένα σύννεφο και μόλις το φτάσουμε, δεν ξέρουμε τελικά τι θέλαμε.)
Μπορείτε να διδαχθείτε από εμάς για να γίνετε πιο ήρεμοι. Και αν γίνετε πιο ήσυχοι/ήρεμοι θα γίνετε και πιο συνειδητοί.
Όταν ένας άνθρωπος στέκεται μπροστά σε ένα κλουβί με χελώνες και τις παρατηρεί σκεπτόμενος την ηλικία την οποία φτάνει, σίγουρα του έρχεται η σκέψη, πως θα πρέπει να είναι μια βαρετή ύπαρξη.
Δεν έχεις ιδέα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και καλή. Η σταθερότητα είναι ελιξίριο ζωής και την εκτιμώ.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η χελώνα είναι μία έκφραση της σταθερότητας και της επιμονής?
Δεν πρέπει να την περιορίσεις στο είδος μας. Είναι μία ποιότητα την οποία μπορεί να πετύχει κάθε ύπαρξη. Εμείς , με το σώμα μας είμαστε καλά προστατευμένες και δεν χρειάζεται να την καταναλώνουμε όπως π.χ. ένα λιοντάρι. Βρίσκουμε παντού τροφή. Όσα χρειαζόμαστε είναι εδώ. Εκφράζουμε την σταθερότητα στη Γη. Όπου βρισκόμαστε, είναι σταθερά.
Οι χελώνες μπορούν να αντιληφθούν εντελώς διαφορετικούς τόνους απ' ότι ο άνθρωπος. Μπορούν να δούν και άλλα φάσματα?
Δεν βλέπουμε με τα μάτια. Αντιλαμβανόμαστε δονήσεις, ήχους και οπτικά ερεθίσματα. Δεν βλέπουμε τόσο καθαρά όσο οι άνθρωποι. Περισσότερο τα περιγράμματα και την αντίθεση φωτεινού - σκοτεινού. Βλέπουμε όμως χρώματα. Αγαπάμε τα χρώματα.
Πως αντιλαμβάνεστε τους ανθρώπους?
Είστε όπως είστε. Έρχεστε και φεύγετε...
Μας βλέπετε σαν ενεργειακά σχήματα ή σαν θολά περιγράμματα?
Σας βλέπουμε κυρίως σαν περιγράμματα και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια που φέρετε. Λατρεύω τα παιδιά που κολλάνε τη μύτη τους στο τζάμι ή το καλοκαίρι, όταν σκήβουν πάνω από τους φράχτες, επειδή θέλουν να είναι πιο κοντά μας. Είναι τόσο φωτεινά. Κατά τ' άλλα δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι άνθρωποι. Έχω μιά όμορφη ζωή, όλα όσα χρειάζομαι είναι εδώ.
Με ποιά άλλα ζώα καταλαβαίνεστε καλά?
Με τα πουλιά. Επειδή ζούμε μαζί. Τα πουλιά συμμετέχουν κατά κάποιο τρόπο στην ύπαρξη μας. Μοιραζόμαστε ακόμη και την τροφή μας.
Λέγεται πως η χελώνα υπήρχε στη Γη ακόμη και πριν την εμφάνηση των δεινοσαύρων. Έχεις πρόσβαση σε αυτή τη γνώση?
Ήμασταν πάντοτε εδώ. Θα είμαστε πάντοτε εδώ.
Έχουν οι χελώνες κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στη Γη, πέρα από το ότι χαρίζουν σταθερότητα?
Δεν σου αρκεί ε? Είναι όμως έτσι ακριβώς!
Μπορείς να πεις κάτι για τους δεινόσαυρους? Ήταν τόσο τεράστιοι? και υπήρχαν ταυτόχρονα και άνθρωποι?
Ασχολήσου με το τώρα και μην νοιάζεσαι για κάτι που ανήκει τόσο πίσω στο παρελθόν. Δεν ήταν όμως έτσι ακριβώς όπως το φαντάζεστε. Υπήρχε πάντοτε μία παράλληλη ζωή. Υπήρχαν περισσότεροι από αυτούς τους -τους δεινόσαυρους- από ότι άνθρωποι και ζούσαν σε διάφορες τοποθεσίες. Όμως πρώτα ήμασταν εμείς εδώ.
(Φένερ: Όπως μου το δείχνει πρώτα ήταν οι "δεινόσαυροι" και μετά προστέθηκε ο άνθρωπος.)
Και μετά άρχισε αυτή η βιασύνη. Οι δεινόσαυροι πολεμούσαν μεταξύ τους και αλληλοσκοτώνονταν, επειδή δεν υπήρχε αρκετός χώρος για όλους. Εμείς όμως δεν προσφέρουμε "επιφάνεια" για να μας επιτεθούν. Είμαστε απλά εδώ και είναι καλά έτσι.

(τίτλος πρωτοτύπου/πηγής: Was Tiere uns zu sagen haben- Zeitenschrift 58/59 2008)
Μετάφραση-επιμέλεια
Βίκυ Χρυσού


(Ακολουθεί η συνέντευξη με τον ελέφαντα: "Είμαστε άτομα" (individuen)!

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ