26 Ιαν 2009

Zeitgeist Movement -> Venus Project: μονόδρομος ή αδιέξοδο? (μέρος Α)


Εκτιμήσεις... & σκέψεις - μία γενική ανάλυση
της Βίκυς Χρυσού

Oι γνωστές σε αρκετούς πλέον ταινίες-ντοκυμαντέρ Zeitgeist the movie & Zeitgeist Addendum (του Peter Joseph) κατάφεραν να προκαλέσουν, να προβληματήσουν, να ταρακουνήσουν τους ευησυχασμένους και να "αφυπνήσουν" ακόμη αν θέλετε, ως ένα βαθμό, συνειδήσεις. Θα μου πείτε..., δεν είναι τα μόνα ντοκυμαντέρ που κυκλοφορούν στο διαδύκτιο που καταφέρνουν κάτι τέτοιο ή ο μόνος τρόπος αφύπνησης. Γιατί τόσος θόρυβος?


Η πρωτοτυπία των ντοκυμαντέρ αυτών -και συγκεκριμμένα της 2ης ταινίας-, είναι πως δεν έμειναν στο στάδιο ενημέρωσης-αφύπνησης (με την παρουσίαση της "άσχημης κατάστασης" και των όποιων αιτιών της), αλλά προχώρησαν στην παρουσίαση μιας λύσης-διεξόδου και στη δημιουργία ενός κινήματος που να στηρίζει αυτή τη λύση ως ιδανική...

Η λύση που προτείνουν βασίζεται στο Venus Project (Πρόγραμμα Αφροδίτη) του Jacque Fresco, το οποίο παρουσίασε περιληπτικά ο ίδιος στην ταινία Addendum.

Μολονότι ένα κύμα αμφισβήτησης και κριτικής είχε αρχίσει να σχηματίζεται από την εμφάνιση ακόμη της πρώτης ταινίας, ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν έμοιαζε συνεχώς αυξανόμενος. Η εμφάνιση όμως του "μανιφέστου" του Venus Project (του Jacque Fresco) το οποίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον κόσμο στον οποίο στοχεύει το κίνημα Zeitgeist, έβαλε ένα φρένο στην όλη πορεία. Αντί να διαφωτήσει, προκάλεσε πλήθος από νέα επιμέρους ερωτήματα, ακόμη και σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την "αξία" ή ακόμη και την επικυνδινότητα του όλου προγράμματος...

Κάτι που τελικά οδηγεί αναπόφευκτα σε εύλογα ερωτήματα, όχι τόσο για τα πραγματικά κίνητρα των δημιουργών αυτής της προσπάθειας -που δέχεται ομολογουμένως επίσης σφοδρή κριτική και κατηγορίες, αλλά θα παραβλέψω προς το παρόν θεωρώντας πως είναι πράγματι "αγαθά" τα κίνητρα- αλλά σχετικά με το δρόμο που πάει να ακολουθήσει το κίνημα και τον τελικό στόχο που έχει βάλει: το Venus Project...

Δεχόμενη πως ο Peter Joseph, δημιούργησε αυτές τις ταινίες πραγματικά για να αφυπνήσει τους ανθρώπους, πράγμα που εν μέρει κατάφερε, αναρωτιέμαι μήπως ο κόσμος στον οποίο θέλει τώρα να τους οδηγήσει με το κίνημα (τον κόσμο του Venus Project) και το "τίμημα" για εκείνο τον κόσμο, δεν αξίζουν καν την προσπάθεια...

Πιο απλά: οι ταινίες με τον τρόπο τους κατάφεραν να ιντριγκάρουν, να προβληματίσουν και ως ένα σημείο να ενθουσιάσουν πολύ κόσμο, όμως οι λύσεις που προτείνουν θεωρώ πως είναι λάθος. Όπως σχολίασε και ο Αλεξ Τζόουνς, με αφορμή τη δεύτερη ταινία:
[it] is "like rat poison. 98% good, but the 2% kills you"...

Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε πως φτάσαμε -μετά από τόσο ενθουσιασμό- ως εδώ, ξετυλίγοντας το "κουβάρι" από την αρχή...

Α) Οι ταινίες

Η πρώτη ταινία Zeitgeist the movie εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο google video τον Ιούνιο του 2007 και περιστρέφεται γύρω από 4 θεματικές ενότητες:
 • Στο πρώτο μέρος που φέρει τον τίτλο "The Greatest Story Ever Told"- "ξεσκεπάζει" τις θεοκρατικές-μονοθεϊστικές θρησκείες ως "μυθολογίες" (και "διασκευές" παλαιότερων μορφών λατρείας του "θεού ήλιου") που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες ως συστήματα χειραγώγησης και ελέγχου, -εστιάζοντας όμως κυρίως στον Χριστιανισμό. Κλείνει με τις φράσεις:
"Christianity, along with all other theistic belief systems [...] empowers those who know the truth, but use the myth to manipulate and control societies. [...] It reduces human responsibility to the effect that "God" controls everything, and in turn awful crimes can be justified in the name of Divine Pursuit. [...] The religious myth is the most powerful device ever created, and serves as the psychological soil upon which other myths can flourish."
 • Το 2ο μέρος, "All the World's a Stage", αφορά την 11η Σεπτεμβρίου και το πως αυτή χρησιμοποιήθηκε για να νομιμοποιήσει τον "πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία" (War on Terror).
 • Το 3ο μέρος, "Don't Mind the Men Behind the Curtain"- αφορά τη χρήση του πολέμου ως μηχανής κέρδους. Αναφέρεται στους μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα, (1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 2ο Π.Π. και το Βιετνάμ). Πόλεμοι στους οποίους ενεπλάκη η Αμερική με τις ευλογίες της Federal Reserve Bank (FED). Αναφέρεται επειτα στη μεγάλη κρίση του 1929 (Great Depression), η οποία σύμφωνα με το ντοκυμαντέρ, προκλήθηκε επίσης από τη FED και παρουσιάζει τέλος το ιστορικό ίδρυσης και "σταδιοδρομίας" της ίδιας της FED.
 • Στο τελευταίο μέρος κάνει αναφορά στην -σιωπιλή- προώθηση του σχεδίου μίας Παγκόσμιας Κυβέρνησης (One World government), προστάδια της οποίας αποτελούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η προωθούμενη North American Union, (που θα προκείψει από τη "συγχώνευση" Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Mexico) η African Union και η πρωοθούμενη Asian Union.
Παρά τις "εφιαλτικές διαστάσεις που ξεσκεπάζει", η ταινία τελειώνει με μια αισιόδοξη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα ανατροπής των καταπιεστικών δυνάμεων και τον τελικό θρίαμβο της επανάστασης μέσω της αφύπνησης και διαφώτισης...Η δεύτερη ταινία, Zeitgeist Addendum, έκανε την εμφάνιση της το 2008.
 • Στο 1ο μέρος ασχολείται με το πως "δημιουργείται" το χρήμα και τη δράση των τραπεζών κατά το "πρώτυπο" της FED.
 • Στο 2ο μέρος περνάει σε ένα είδος συνέντευξης με τον John Perkins, όπου ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βοήθησε τη CIA, καθώς και διάφορες εταιρίες και πολιτικούς, ώστε να υπονομεύσουν ή να διεφθείρουν ξένες κυβερνήσεις, που έβαζαν τα συμφέροντα των χωρών τους, πάνω από εκείνα των πολυεθνικών.
 • Στο 30 μέρος περιγράφει ως λύση το Πρόγραμμα Αφροδίτη (Venus Project), του Jacque Fresco, το οποίο υποστηρίζει πως με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και την εφαρμογή μίας οικονομίας που να βασίζεται στους φυσικούς πόρους, σε αντίθεση με το σημερινό μοντέλο νομισματικής οικονομίας που συντηρείται από την τεχνητή έλλειψη, είναι εφικτή μία "αειφόρος" λύση για ολόκληρη την ανθρωπότητα στη Γη.
 • Το 4ο μέρος αναφέρεται στο ότι όλα τα προβλήματα στις ΗΠΑ είναι
  "ουσιαστικά το αποτέλεσμα μιας συλλογικής άγνοιας των δύο από τις πιο βασικές ιδέες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την πραγματικότητα: τις «αναδυόμενες» και τις «συμβιωτικές» πτυχές του φυσικού νόμου." (..."fundamentally the result of a collective ignorance of two of the most basic insights humans can have about reality; the 'emergent' and 'symbiotic' aspects of natural law.")
 • Κλείνει, προτείνοντας δράσεις για «κοινωνικό μετασχηματισμό», όπως: το μποϋκοτάζ μεγάλων τραπεζών, ΜΜΕ, εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, την απόρριψη της πολιτικής δομής και τη "δημιουργία κρίσιμης μάζας."

συνεχίζεται...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΔΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ.
ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ FRESCO...

TI ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ
ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΜΕ BILL GATES...

Ανώνυμος είπε...

Η πρωτη ταινια με τις θρησκειες με αφηνει αδιαφορο, ομως η ταινια addendum λεει πολλες αληθειες ομως αποκρυβωντας τον πραγματικο στοχο αυτων που ειναι στα παρασκηνια της ταινιας, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ...αυτοι δηλαδη που εφεραν την ανθρωποτητα στοχειλος της καταστροφης. Η ταινια δημιουργει συγχυση και εκει που ενω δειχνει να κατηγορει το τραπεζικο οικονομικο συστημα του δινει αφεση αμαρτιων και τα Αιτια των Προβληματων τα κανει συμπτωματα??!!!Κατα την εκτιμηση μου τΟ κινημα και οι ταινιες ειναι μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΠΑΓΝΔΑ κατα της ανθρωποτητας

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ