22 Ιαν 2009

Χάος στις σύγχρονες κοινωνίες από ισχυρές ηλιακές καταιγίδες...

Το ξέρατε ότι μία ηλιακή καταιγίδα μπορεί να κάνει την τουαλέτα σας να σταματήσει να λειτουργεί;

Όχι δεν πρόκειται για αστείο. Αυτή είναι η είδηση-έκπληξη από τη NASA σε ανακοίνωση της σχετικά με τα συμπεράσματα μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών με τίτλο Severe Space Weather Events—Understanding Societal and Economic Impacts. Στην 132-σελίδων έκθεση τους, οι εμπειρογνώμονες, περιγράφουν με λεπτομέριες τι μπορεί να συμβεί στο σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας κόσμο μας και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία σε περίπτωση μίας "σούπερ ηλιακής καταιγίδας", ακολουθούμενης από μια ακραία γεωμαγνητική καταιγίδα.
Διαπίστωσαν ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι απρόσβλητο από τις κοσμικές καιρικές συνθήκες, ούτε ακόμη και το νερό στο μπάνιο μας...

Δεξιά: Auroras πάνω από το Μπλερ στη Νεμπράσκα, κατά τη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας το Μάιο του 2005. Photo: Mike Hollingshead / Spaceweather.com.

Το πρόβλημα αρχίζει με το ηλεκτρικό δίκτυο.
"Η Ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας της σύγχρονης τεχνολογίας από την οποία εξαρτάται το σύνολο σχεδόν των άλλων υποδομών και υπηρεσιών ,"
αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο το δύκτιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Ρεύματα εδάφους που προκαλούνται κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων μπορούν πραγματικά να λιώσουν το χαλκό των μετασχηματιστών πολλών συστημάτων διανομής ενέργειας. Επίσης οι εκτεταμένες γραμμές του δυκτίου ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργούν σαν κεραίες, και οδηγούν στην εξάπλωση του προβλήματος σε μια ευρύτερη περιοχή. Η πιο διάσημη περίπτωση διαστημικής καταιγίδας είναι αυτή του Μάρτη του 1989, όταν έξι εκατομμύρια άνθρωποι στο Κεμπέκ έμειναν για 9 ώρες δίχως ρεύμα.

Στην ίδια έκθεση ο συν-συγγραφέας John Kappenmann του Metatech Corporation μελέτησε την επίδραση που θα μπορούσε να έχει μία μεγάλη γεωμαγνητική καταιγίδα -σαν αυτή του Μαΐου 1921, κατά την οποία προκλήθηκαν υπόγεια ρεύματα δέκα φορές ισχυρότερα από αυτά στην καταιγίδα του 1989 στο Quebec-στο σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Το αποτέλεσμα της μελέτης του: περισσότεροι από 350 μετασχηματιστές θα βρεθούν σε κίνδυνο μόνιμης βλάβης και 130 εκατομμυρία ανθρώπων θα μείνουν χωρίς ρεύμα.

Η απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας θα επηρέαζε σταδιακά όλες τις υποδομές καθώς υπάρχει αλληλεξάρτηση: θα επηρέαζε "την κατανομή του νερού μέσα σε μερικές ώρες, τα ευπαθή τρόφιμα και τα φάρμακα σε 12-24 ώρες", και θα οδηγούσε επίσης σε απώλεια θέρμανσης / κλιματισμού, αποχέτευσης, προβλήματα στις τηλέφωνικές υπηρεσίες, τον ανεφοδιασμό καυσίμων κ.α.
Δίπλα: Χάρτες των ΗΠΑ με τις ευάλωτες περιοχές σε πιθανή κατάρρευση του συστήματος κυκλωμάτων.

Η ισχυρότερη γνωστή γεωμαγνητική καταιγίδα, είναι αυτή του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 1859, γνωστή με την ονομασία "Carrington Event" , -που οφείλει στο βρετανό αστρονόμο Richard Carrington. Η γεωμαγνητική δραστηριότητα τότε,
  • ηλέκτρησε τις γραμμές των τηλεγράφων που τρόμαξε/χτύπησε με ρεύμα τους τεχνικούς, ενώ παράλληλα πήραν φωτιά τα έγγραφα τους.
  • Το βόρειο σέλας είχε εξαπλωθεί τόσο νότια που έφτασε την Κούβα και τη Χαβάη.
  • Στα Βραχώδη Όρη ήταν τέτοια η λάμψη που οι κατασκηνωτές εκεί νόμισαν πως είχε ξημερώσει.
  • Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το συμβάν του 1859 ήταν κατά 50% -ή και περισσότερο- ισχυρότερο από την super-καταιγίδα του Μαΐου του 1921.
"Μια σύγχρονη επανάληψη της καταιγίδας Carrington θα προκαλέσει ... εκτεταμένες κοινωνικές και οικονομικές διαταραχές,"
προειδοποιεί η έκθεση . Οι διακοπές ρεύματος θα συνοδεύονται από διακοπές στο ραδιόφωνο και θα προκαληθούν δυσλειτουργίες στους δορυφόρους, τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση GPS, τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, και όσων συστημάτων εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτές τις λειτουργίες. Κάποια προβλήματα θα διορθωθούν από μόνα τους με το περας της καταιγίδας: οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις και το GPS θα μπορούσαν να επανέλθουν αρκετά γρήγορα. Άλλα προβλήματα θα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια: η επισκευή π.χ. ενός καμένου out multi-ton-μετασχηματιστή μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες.
Η συνολική οικονομική επίπτωση κατά το πρώτο έτος, και μόνο θα μπορούσε να φθάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από το κόστος ενός τυφώνα «Κατρίνα».

Δίπλα : Ένα πλέγμα αλληλεξαρτήσεων κάνει τη σύγχρονη οικονομία ιδιαίτερα ευαίσθητη στις ηλιακή καταιγίδες. Πηγή: Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας. [Μεγέθυνση εικόνας]

Ποια είναι η λύση; Η έκθεση καταλήγει με μια πρόσκληση για την μελέτη και κατασκευή υποδομών, που να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις γεωμαγνητικές διαταραχές, τη βελτίωση-προσαρμογή των συχνοτήτων λειτουργίας τους, καθώς και βελτιώσεις στον τομέα πρόγνωσης του "διαστημικού καιρού". Οι αξιόπιστες προβλέψεις είναι το κλειδί. Αν γνωρίζουμε πως έρχεται ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα, θα μπορούμε να λάβουμε και τα μέτρα μας, ώστε να ελαττωθούν οι πιθανές βλάβες με , την αποσύνδεση π.χ. καλωδίων, τη θωράκιση ευάλωτων ηλεκτρονικών συσκευών κ.α. Είναι καλύτερα να στερηθούμε για λίγες ώρες το ρεύμα, παρά μερικές εβδομάδες. ..

Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεσπάσει η επόμενη σούπερ ηλιακή καταιγίδα. Θα μπορούσε να είναι σε τουλάχιστον 100 χρόνια ή σε μόλις 100 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση της NASA...
...πολύ sic θα έλεγα εγώ...

σκεπτόμενη την αυξανόμενη κοσμική ακτινοβολία που βομβαρδίζει τη Γη και ολόκληρο το πλανητικό μας σύστημα...
διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τη NASA αλλά και το CERN, οδηγεί σε ψύξη του πλανήτη μας...

...Με τσουχτερό κρύο - χωρίς ρεύμα... -ή άλλες εξαρτώμενες από την ηλεκτρική ενέργεια υποδομές -βασικότερες της τουαλέτας, με την οποία αρχίζει την αναφορά της η NASA, -
το σίγουρο είναι πως θα ζωντανέψουν σκηνές περασμένων αιώνων...

εκτός και αν κάνουμε κάποιες σχετικές προεργασίες... για να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι προ εκπλήξεων...Η NASA έχει αναπτύξει ένα στόλο από διαστημικά συστήματα με σκοπό να μελετήσει τον ήλιο και τις εκρήξεις του, όπως το Παρατηρητήριο SOHO, το δίδυμο STEREO, ACE, Wind κ.ά. Οι φυσικοί της NASA κάνουν χρήση των δεδομένων από τις αποστολές αυτές, ώστε να κατανοήσουν την φυσική των ηλιακών και γεωμαγνητικών καταιγίδων.Το προσωπικό του NOAA, με τη σειρά του, με βάση αυτά τα πορίσματα κάνει Πρόγνωση του Διαστημικού Καιρού.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις συνεχείς υπενθυμίσεις ότι ΟΛΑ τα σκιάχτρα, όσο κι αν καμώνονται πως είναι "άτρωτα", έχουν ανάγκη από προνοητικούς μπας και παρατείνουν το τέλος τους.

kakos lykos είπε...

Φίλη Τοξότισσα, πάντα μας προβληματίζεις και μας βάζεις να σκεπτόμαστε με όλα όσα μας κρύβουν, και με τις αποφάσεις που παίρνουν για μας χωρίς εμάς.
Αυτές τις μέρες στον κόσμο των bloggers κυκλοφορεί, το βραβείο εκτίμησης και φιλίας Proximidade, δείχνοντας την εκτίμηση που έχω για το πρόσωπό σου και το ιστολόγιό σου, σου το προσφέρω και γω με την σειρά μου.Βρίσκεται στο blog μου και σε περιμένει.
Καλή σου μέρα.

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ