18 Δεκ 2008

Greenwashing και άλλες περιβαλλοντικές απάτες...


Η οικολογική εξαπάτηση των καταναλωτών


Ακόμη και σε παλαιότερα άρθρα μου σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τα περιβαλλοντικά θέματα, είχα επισημάνει την εκμετάλλευση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών (όταν υπάρχει βέβαια) από την πλευρά των επιχειρήσεων, των εμπόρων, των πολιτικών και των -φαινομενικά- οικολογικών οργανώσεων. (βλέπε π.χ. "Κλιματικές αλλαγές-το περιβάλλον και η προστασία του -η πλέον κερδοφόρα επιχείρηση του 21ου αιώνα")

Η μεθοδευμένη όμως εφαρμογή αυτής της εξαπάτησης απέκτησε και ειδικό όρο και χαρακτηρίζεται ως greenwashing (από τις αγγλικές λέξεις whitewash - άσπρισμα με ασβέστη, που μεταφορικά σημαίνει επιφανειακή επικάλυψη - και green=πράσινο.) Με στόχο την αύξηση των πωλήσεων λοιπόν και του πλασαρίσματος μιας καλής επιχειρηματικής εικόνας, οι επιχειρήσεις προωθούν με τη μέθοδο του greenwashing ένα παραπλανητικό και ψεύτικο οικολογικό προφίλ ή βαφτίζουν "πράσινα" και οικολογικά τα προϊόντα τους, ενώ δεν είναι.

Πολλές φαίνεται πως είναι τελικά οι επιχειρήσεις που συστηματικά παραπλανούν τους καταναλωτές με αυτή τη μέθοδο, αφού έρευνα της αμερικανικής Terra Choice - τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, έδειξε πως από τα 1.018 που "πλασάρονταν" ως οικολογικά μόνο ένα ανταποκρινόταν στους ισχυρισμούς των διαφημήσεων της εταιρίας.

Η ίδια εταιρία, εντόπισε 6 τρόπους με τους οποίους προωθείται το "πρασίνισμα" (greenwashing):

  1. προβολή ενός "οικολογικού" και απόκρυψη των μη οικολογικών χαρακτηριστικών του ίδιου προϊόντος
  2. Μη προσκόμιση πιστοποιητικών ή αποδείξεων που να δείχνουν πως πράγματι ισχύουν οι ισχυρισμοί
  3. Αόριστες και γενικευμένες αναφορές οικολογικών χαρακτηριστικών, δίχως διευκρίνηση συγκεκριμένου συστατικό -π.χ. "χωρίς χημικά" ή "απόλυτα φυσικό"
  4. Παρουσίαση της απουσίας απαγορευμένων από χρόνια συστατικών στη σύνθεση τους ως νεωτερισμό
  5. Αναφορά πιστοποίησης στην ετικέτα ενώ δεν αληθεύει και επίσης
  6. παρουσίαση καθαρά βλαβερών προϊόντων ως φιλικά προς το περιβάλλον -π.χ. "βιολογικά τσιγάρα"

Οι επιχειρήσεις δηλαδή εξαπατούν με τον πιο χυδαίο τρόπο τους πολίτες & καταναλωτές, όμως τα σκήπτρα συνεχίζουν να κατέχουν αυτοί που εσκεμμένα προώθησαν το παραμύθι της ανθρωπογενούς παγκόσμιας υπερθέρμανσης και βραβέυτηκαν μάλιστα για την υποκριτική ικανότητα τους με το αντίστοιχο Νόμπελ... (Αλ Γκορ, IPCC, και λοιποί).

Μπορεί να είναι άσχημο όταν οι πολίτες αντιδρούν με κυνισμό απέναντι σε προϊόντα και καμπάνιες προώθησης "οικολογικής" υφής, καθώς χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ειληκρίνια και την αλήθεια όσων πρεσβεύονται, όμως πρώτα θα πρέπει να καθαρίσει ο χώρος από την υποκρισία αυτών που τα πλασάρουν.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι κατά πρώτο λόγο αποτέλεσμα των ίδιων υποκριτών, που ενώ γνωρίζουν τις συνέπειες συνεχίζουν να παράγουν και να προωθούν βλαβερά για το περιβάλλον προϊόντα.

Ευτυχώς ο κόσμος ενημερώνεται και είναι πλέον πιο υποψιασμένος. Ήδη διαπιστώνω μια στροφή των πολιτών όσων αφορά την άποψη τους περι "ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών". Η αλήθεια, όση προπαγάνδα και εξαπάτηση και να σερβίρεται, πάντα λάμπει στο τέλος...


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λες "Ευτυχώς ο κόσμος ενημερώνεται και είναι πλέον πιο υποψιασμένος"... Μακάρι να ήταν έτσι. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν γνωρίζει και ούτε έχει πρόθεση να μάθει. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την ενημέρωση. Το θέμα είναι ότι κοστίζει και θέλει χρόνο. Κι αυτοί που έχουν την πρόθεση να ενημερώσουν τους καταναλωτές δεν έχουν τα χρήματα, αυτοί που έχουν τα χρήματα δεν έχουν καμμια πρόθεση να είναι οι καταναλωτές ενήμεροι.

η Τοξότισσα είπε...

Πραγματικά δεν θα διαφωνίσω με όσα λες. Υπάρχει πράγματι ακόμη μία μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας που έχουν μπερδέψει στο νου τους την περιβλλοντική συνείδηση με την προπαγάνδα που προωθείται. Το ότι είναι πλεον πιο ενημερωμένος πλέον το έγραψα ορμώμενη από δύο στοιχεία: 1ον τις απαντήσεις που δίνουν οι αναγνώστες του μπλογκ μου στον αν είναι "ανθρωπογνής" η κλιματική αλλαγή, όπου φαίνεται μέσα στο 6μηνο, πως ενώ αρχικά η ζυγαριά έγερνε πολύ χαρακτηριστικά προς το "ναι", άρχισε να διαμορφώνεται μια άλλη εικόνα πλέον και 2ον, από άλλες συζητήσεις σε φόρα και κατ' ιδίαν, όπου ενώ παλαιότερα αποτελούσα την εξαίρεση, συγκεντρώνονται πλεον περισσότεροι άνθρωποι και ορμώμενοι από στοιχία -πολλές φορές διαφορετικά από τα δικά μου- καταλήγουν και οι ίδιοι στο ότι δεν υφίστατε "ανθρωπογενής υπερθέρμανση".

Σίγουρα έχεις όμως δίκιο πως αυτοί που κατέχουν τα μέσα (χρήμα και ΜΜΕ) δεν έχουν κανένα λόγο να μας θέλουν ενήμερους... παρ' όλ' αυτά με μεγάλη μου έκπληξη είδα το πρώτο τέτοιο ντοκυμαντέρ να προβάλλεται από το ΣΚΑΙ... μολονότι μέχρι πρώτινος έκαναν σαφή προπαγάνδα υπερ του ΑΛ Γκορ και της "θεωρίας" τους...

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ