26 Δεκ 2008

Αλλοίωση της γλώσσας μας... στα μέτρα του Κίσσινγκερ


Θυμάστε την πολύ "φιλική" δήλωση του Κίσσινγκερ, που είχα δημοσιεύσει ως εισαγωγή στο θέμα "Η χειραγώγηση της συνείδησης και ο πολιτισμικός "Τιτανικός"...?
Ας σας την ξαναθυμίσω, γιατί γίνεται και πάλι άκρως επίκαιρη:

"Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε
βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να
πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε
να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να
επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην
Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης
στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ".

Φαίνεται τελικά πως δεν είναι η μόνη η κυρία Διαμαντοπούλου που έχει "καταπληκτικές ιδέες" για την αλλοίωση της γλώσσας μας... (κατόπιν πρότασης μέσα στην Μπίλντενμπεργκ αναρωτιέμαι?...)
Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά και ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με εισήγηση που υπέβαλε στον υπουργό Παιδείας της Κύπρου, Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, να ασχοληθούν εμπεριστατωμένα με το θέμα και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον "εκμοντερνισμό/ απλοποίηση" της Ελληνικής γραφής. Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως 'τροφή για σκέψη' τα εξής:

 • 1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
 • 2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
 • 3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'--->'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι','υι'--->ι','αυ'--->'αβ','ευ'--->'εβ'
 • 4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το
  'γκ'.
 • 5.. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς'και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'..

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών,αναφέρει ο ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι,κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το'ου'). Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίησητης Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή
και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας'.

Αυτή είναι η νέα δόλια ανθελληνική επίθεση, με τοπρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης γλώσσας μας!

 • Πολύ θα ήθελα να ήξερα ο κύριος Μάριος Ματσάκης δεν έχει μάθει μέχρι σήμερα πως η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται, μέσα από τη χρήση της στην καθημερινή ζωή και τη λογοτεχνία και όχι με εξωτερικές επεμβάσεις?
 • Δεν γνωρίζει πως δεν είναι δουλειά των γλωσσολόγων να κάνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις και πως δεν αφορά την "επιστημονικότητα" κανενός η δομή και η γραφή μιας γλώσσας?
 • Δεν γνωρίζει πως η λειτουργία της γλώσσας είναι η επικοινωνία και ο πλούτος της είναι που εξυπηρετεί αυτή τη λειτουργία και όχι η απλότητα και η αλά "fast food" εύκολη γραφή της?
 • Δεν έχει προσέξει πως ακόμη και στα "greeklish" οι έλληνες "διατηρούν" κατά το δυνατόν την ορθογραφία τους?
 • Δεν διανοήθηκε πως η "ενοποιητική τάση" στην Ευρωπαϊκή Ένωση -που δεν είναι λαϊκή απόφαση ούτως ή άλλως, ούτε συνειδησιακά ούτε γλωσσικά- δεν σημαίνει πολτοποίηση των λαών και των γλωσσών τους?
 • Δεν γνωρίζει πως η δυσλεξία δεν είναι "ελληνικό" φαινόμενο και ουδεμία σχέση -ούτε "βελτίωση" της κατάστασης άρα- με την "απλή" γραφή (καταστροφή της ορθογραφίας) της γλώσσας μας έχει?
 • Δεν γνωρίζει πως η ελληνική γλώσσα υπέστη ήδη τεχνητες επεμβάσεις (π.χ. καθαρεύουσα, τεχνητή δημοτική, μονοτονικό σύστημα), οι οποίες κατέστρεψαν ήδη την άμεση συνέχεια της?
 • Δεν γνωρίζει πως στη Γαλλία και την Αγγλία τα τελευταία χρόνια προωθείται η καθιέρωση της αρχαίας ελληνικής {!!!} στα σχολιά τους, ενώ στη χώρα μας έχουν καταφέρει να προκαλούν αποστροφή στους μαθητές και μόνο στο άκουσμα του μαθήματος? πέρα από το γεγονός πως σαν μάθημα έχει ήδη υποβαθμιστεί?
 • Δεν γνωρίζει πως κανείς στη Γερμανία δεν μπορεί π.χ. να σπουδάσει ιατρική εάν δεν έχει grecum?
 • Δεν γνωρίζει πως τελικά στο εξωτερικό υπάρχουν πολύ περισσότεροι λάτρεις της αρχαίας ελληνικής και γνωρίζουν απ' έξω ολόκληρα κεφάλαια δικών μας φιλοσόφων, σε σημείο που να ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ που εμείς ούτε καν καταλαβαίνουμε το κείμενο?
 • Δεν γνωρίζει πως το άθλιο εκπαιδευτικό μας σύστημα παράλληλα με την "αγγλομανία" μας -και η κυρία Διαμαντοπούλου είχε προτείνει την καθιέρωση της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους μας!!!- έχουν ήδη περιορίσει το λεξιλόγιο των παιδιών, σε σημείο που να μην μπορούν να εκφραστούν επαρκώς?
 • Και για ποιόν θα ήταν οφέλημο κάτι τέτοιο τελικά?....(πέρα από το Κίσσινγκερ...)

Αναρωτιέμαι θα τολμούσε κάποιος να κάνει ανάλογη πρόταση για εξωγενή επέμβαση τέτοιας διάστασης στη γλώσσα της χώρας του? Στην Αγγλία?, τη Γερμανία ίσως? την Ολλανδία?...

Οι "δίκοί μας" γιατί βάλθηκαν να αποτελιώσουν τον πολιτισμό μας?...

...Αλήθεια οι ευρωβουλευτές μας -και όχι μόνο- δεν έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν? ή η σοβαρότητα κρίνεται με κριτήρια ενάντια στη χώρα που τους ψήφισε?...

16 σχόλια:

ποιότητα είπε...

ευτυχώς μπόρεσα και ξαναβρήκα την ιστοσελίδα σου.
Την πρωτοσυνάντησα πριν καιρό
όταν έψαχνα για τις ακτινοβολίες.

Βίκη έχεις πολύτιμη δουλειά και πληθωρική σκέψη, σε συγχαίρω.

Σου στέλνω την ευχητήρια κάρτα μας από τον Σύλλογο Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ
και αν θέλεις ανάρτησέ την.
Κάποια στιγμή εξηγησέ μου
πώς γίνεται μια ανάρτηση κειμένου ή εικόνας

Χρόνια Πολλά
Μαρία

η Τοξότισσα είπε...

Να' σαι καλά Μαρία μου, σε ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση και για την κάρτα

Χρόνια Πολλά και σ'εσένα, στην οικογένεια σου και στα μέλη του Συλλόγου σας.

kakos lykos είπε...

Αχ βρε τοξότισσα περιμένεις σεβασμό για την Ελληνική γλώσσα από έναν άνθρωπο σαν τον Ματσάκη που θεωρεί μητρική του γλώσσα την Αγγλική;

Καλές και ευτυχισμένες γιορτές σου εύχομαι:)

Κακός λύκος ή αλλιώς keraynos ;)

η Τοξότισσα είπε...

Ούτε που τον ξέρω τον Ματσάκη, αλλά δεν θα μου κάνει εμένα τη γλώσσα μου ένα ματσάκι χάλια! :)

kakos lykos είπε...

O άνθρωπος είναι εντελώς άσχετος, αγνοεί πλήρως και την προφορά των λέξεων.
Ζητάει την κατάργηση των 'αυ'--->'αβ','ευ'--->'εβ'και αντικατάσταση με β και ξεχνάει εντελώς ότι κάποιες λέξεις ακουστικά δεν ειναι το υ=β αλλά φ.
Το αυτός, αυτή, αυτό, πως θέλει ο πανάσχετος να τα πούμε; αβτός, αβτή, αβτό... ή μάλλον με την ορθογραφία του αβτόσ, αβτί, αβτό;
Η τη λέξη ευχή; εβχί;
Ε ρε ντομάτες που του χρειάζονται.

η Τοξότισσα είπε...

σωστός! όμως η ντοματούλα τι σου φταίει για να ΄χει τέτοια κατάληξη?...κρίμα δεν είναι? :)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Τοξότισσα,
ο Ματσάκης είναι ο εξής αντικατοχικός πατριώτης που απαντά στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Σας είδα πρόσφατα στα τηλεοπτικά κανάλια να λέτε ξεκάθαρα ότι η όλη αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς Άγγλων, μας δίνει την ευχέρεια να θεωρούμε πλέον τις αγγλικές περιουσίες στόχους.
- Δεν είπα ακριβώς έτσι. Είπα ότι εφόσον οι Άγγλοι θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση μαζί μας – όχι οι πολίτες αλλά οι αρχές των αγγλικών Βάσεων- και εφόσον δεν ενδιαφέρονται ούτε για την υγεία μας ούτε για το περιβάλλον μας, τότε κάθε αγγλικό συμφέρον στην Κύπρο πρέπει να θεωρείται νόμιμος στόχος της αντίδρασης του κυπριακού λαού.
- Και αν κάποιος έβαζε μια βόμβα στο αυτοκίνητο του Άγγλου πρέσβη, για παράδειγμα, εσείς θα νιώθατε καθόλου υπεύθυνος ή ηθικός αυτουργός;
- Καθόλου, το ξεκαθάρισα προηγουμένως. Και για πρώτη φορά απευθύνω έκκληση στους Κύπριους να μην αγοράζουν αγγλικά προϊόντα, είτε αυτοκίνητα, είτε τρόφιμα, είτε ρούχα, είτε τσιγάρα. Και σε όσους δουλεύουν στις Βάσεις να αφήσουν τις δουλειές τους, γιατί πλέον είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιούνται σαν γενίτσαροι.
- Φοβάστε για τη ζωή σας; Μερικοί σας κατηγορούν ότι δράτε εκ του ασφαλούς.
- Ίσως να είμαι και τυχερός που είμαι ζωντανός και μιλώ μαζί σας σήμερα. Όταν συνελήφθηκα στη Δεκέλεια, ο μόνος μου φόβος ήταν ότι θα με σκότωναν μέσα στις φυλακές. Και όταν μίλησα αργότερα με κάποιους που ξέρω από τις Βάσεις, που γνωρίζουν πράγματα για τους Τουρκοκύπριους και την ΤΜΤ, είπαν ότι ναι, υπήρξε τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον στις φυλακές και να πεις ότι αυτοκτόνησε ή ότι προσπάθησε να διαφύγει.

Μικρός έκανα διαλόγους με φίλους στα αρχαία ελληνικά, και έμαθα να διακρίνω τη διάδοση της γλώσσας μας με τα ΑΡΧΑΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΑ αλφάβητα (ιωνικό-χαλκιδικό κ.ά, που ΓΙ΄ΑΥΤΟ τα επινόησαν οι Αρχαίοι!), από την παρεμπόδισή της με προσκόλληση σε δύσκολες ΜΗ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΕΣ γραφές, που οι Αρχαίοι Έλληνες ΔΕΝ χρησιμοποιούσαν (κάτι σαν τα βυζαντινή μουσική σημειογραφία, όπου πήραν την απλή ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ και την έκαναν δύσκολη για να μαθαίνουν μουσική γραφή μόνο οι δουλοπρεπείς).
Η γλώσσα μας ΔΕΝ κινδυνεύει από το χαλκιδικό αλφάβητο, όπως αποδεικνύει η χρήση του π.χ. στη Μ. Ελλάδα και στα elinika, που κακώς αποκαλούνται greeklish, αφού ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ είναι και το χαλκιδικό αλφάβητο.

Ανώνυμος είπε...

Η διάδοση μιας γλώσσας είναι κυρίως προφορική/μελωδική, και η γραφή έπεται. Τα ελληνικά στην αρχαιότητα, αλλά και σήμερα από τους μετανάστες μας και τους φιλέλληνες, διαδίδονται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, γιατί είναι η πλουσιότερη και μια από τις ευηχότερες γλώσσες=προφορικές παραδόσεις, με τα αστεία, τα τραγούδια, τα οράματά μας.
Τα μοναρχικά αγγλικά διαδόθηκαν με τη βία και χρησιμοποιούν το χαλκιδικό αλφάβητο (που δόλια οι μισέλληνες το ονομάζουν "λατινικό", λες και το επινόησαν οι ρωμαίοι γενοκτόνοι), αλλά όχι φωνητικά, παρά ως εικόνα, δηλαδή ιερογλυφικά=αν δεν αποστηθίσεις μια λεξοεικόνα, πολύ δύσκολα να μαντέψεις την εκφορά...
Σκεφτείτε, συμπατριώτες, τι μπορεί να συμβεί αν συνεχιστεί ο ΦΩΝΗΤΙΚΟΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ που είχαν αρχίσει οι πρόγονοί μας πολύ πριν την επιγραφή του Δισπηλιού, και μάθουν να διαβάζουν ΕΥΚΟΛΑ τις λέξεις τους ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, τα κατευθυνόμενα αγράμματα δις συνανθρώπων μας στην Ασία, και πόσες εισβολές έτσι θα αποτρέψουμε, χωρίς αλληλοσκοτωμούς!
Μάλιστα, το ότι πρέπει να συνεχίζονται οι ευεργετικές φιλειρηνικές ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ στα ελληνικά (κι ας γράφονται και με διεθνές φωνητικό αλφάβητο) είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημά μας στη δύσκολη εποχή που ζούμε, γιατί, αν σταματήσουν, η ανθρωπότητα μπορεί ποτέ να μη συνέρθει από τη βία που οι μισάνθρωποι προωθούν, όπως και να γρυλλίζουν.

kakos lykos είπε...

Χμ. Αντικατοχικός πατριώτης ε;
Γι'αυτό και ο γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε αίτηση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ματσάκη ε;

"Κατά τη συνεδρίαση ολομελείας της 13ης Οκτωβρίου 2004, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Μάριου Ματσάκη."

Οι λόγοι 2;
Ο ένας λόγος ήταν λάδωμα-εκβιασμός, και ο άλλος αρχαιοκαπηλία.

πηγή: ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2005-0268+0+DOC
+XML+V0//EL

04/11/07

"Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Λαθρεμπόριο από Ματσάκη'' ότι «ασύλληπτων διαστάσεων υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, λαθρεμπορίου αριστουργημάτων της λαϊκής μας παράδοσης και κλεπταποδοχής αντικειμένων αξίας από τις κατεχόμενες περιοχές διερευνά τους τελευταίους τρεις μήνες η Αστυνομία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΄Π». Οι αρχές, αναφέρει, «εξασφάλισαν προφορικές μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην υπόθεση εμπλέκεται άμεσα ο Μάριος Ματσάκης»."

πηγή:http://www.hri.org/news/cyprus/kypegr/2004/04-07-11.kypegr.html

Είναι όντως εντυπωσιακό, πως πάντα σε κάθε "ηρωισμό" του είναι δίπλα του και οι κάμερες. Μήπως οι "ηρωισμοί" του είναι στημένοι;Μήπως;

http://www.lifo.gr/blogs/u2334/9716

http://www.makarios.ws/cgibin/hweb?-A=1095,printer.html&-V=makarios

Σταματάω εδώ γιατί λίγο ακόμα να ψάξω θα γίνει πολύ μακρύ το σεντόνι.Μόνο το όνομα του έβαλα στο google να δω τι μέρος του λόγου είναι και βγήκαν τόσα, που να έκανα πιο λεπτομερή αναζήτηση.
Ένας καιροσκόπος είναι που θέλει συνέχεια τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Και φυσικά όχι μόνο δεν είναι Έλληνας αλλά ούτε και Φιλέλληνας.

Τώρα όσον αφορά την απλοποίηση της γλώσσας, γιατί δεν ζητάει από τον Άγγλο να κόψει μερικά γράμματα, π.χ το hello γιατί να μην το κάνει helo ή το smile ---> smil τι φοβάται; ότι το τσαγιερό θα του ρθει κατακέφαλα ε; και θα ναι και ζεματιστό το νερό.

Ανώνυμος είπε...

"Υπάρχουν ομιλητές της γλώσσας που δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν. Υπάρχουν πλήθος τρόποι γραφής. Αν είχαμε αδιάρρηκτη σύνδεση γραφής και γλώσσας θα είχαμε δυνατό μόνο ένα τρόπο γραφής".

Άμα αποδειχθεί η κατηγορία σε βάρος τού Ματσάκη, μήπως θα ενισχυθούν τα επιχειρήματα κατά της χρήσης φωνητικού αλφαβήτου στα ελληνικά και αλλού, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ έκαναν οι Αρχαίοι που επινόησαν την ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ; Ουκ εά μας καθεύδειν!
Έχεις διαβάσει τη φωνητική γραφή τού Μακρυγιάννη, ή μήπως έφταιξε κι αυτός που δε σε ρώτησε; Μήπως είσαι και πολυτονιστής;

Ίσως δεν έχεις σκεφτεί ακόμα ότι επιτιθέμενος χωρίς επιχειρήματα στην απλοποίηση της γραφής, αφενός τη διαφημίζεις, αφετέρου συνεχίζεις τη φιλολογική καθαρευουσιάνικη προσκόλληση, που είχε ποικίλα θύματα...
Άραγε, όταν ένας Έλληνας του εξωτερικού σε χαιρετά με kalimera, εσύ αηδιάζεις;;;
Επίσης, αντί να πιέσεις ΚΑΙ για την απλοποίηση ΟΛΩΝ των γραφών, ουσιαστικά ειρωνεύεσαι τα Αγγλάκια που μόνα τους γράφουν "lav u" (κοκ), και επιδιώκεις να συνεχίσουν να δυσκολεύονται άδικα όσοι θέλουν να μάθουν ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΠΡΩΤΑ και ύστερα να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά.
Η ανάγνωση είναι μια άσκηση πολύ πιο εύκολη όταν έχεις μάθει ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ, και αυτό φαίνεται από την ταχύτερη εκμάθηση ανάγνωσης ιταλικών και ισπανικών, σε σύγκριση με τα αγγλικά, γαλλικά και τα αραβοασιατικά ιερογλυφικά.
Και μιας και προσπαθείς να παρασύρεις όσους δυσκολεύονται αναμενόμενα με την αρχική όψη ενός φωνητικά γραμμένου ελληνικού κειμένου (αλλά έχουν εξοικειωθεί με τόσες λέξεις στο ΧΑΛΚΙΔΙΚΟ αλφάβητο), σε πληροφορώ ότι μόλις είδα σε βιβλίο το γράψιμο του Βηλαρά και στη διπλανή στήλη την "επίσημα" ΒΙΑΙΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙΣΑ σημερινή γραφή, αμέσως πείστηκα!
Η ελληνική γλώσσα κινδυνεύει, όχι από το διάλογο για τη γραφή της, όπως εδώ που μας φιλοξενούν, αλλά από την τρομοκρατία που ασκείτε όσοι δε θέλετε να τη γράφει ο καθένας όπως τον διευκολύνει για να τη διαδίδει και να μη σας δίνει λογαριασμό, ω, "ιδιοκτήτες των γραφών".
http://anagnosi.blogspot.com/2008/04/317-d-solomos.html

Hik είπε...

Ε, ναι αφού δε γίνεται να φτιάξουν κατευθείαν μια "Νεα Ομιλία" κατά τα πρότυπα του Big Brother (1984) γεμίζουν τη γλώσσα μας με ξένες λέξεις, καταργούν την ορθογραφία... :-P

η Τοξότισσα είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε, ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ομολογώ πως δεν είχα εμβαθύνει ιδιαίτερα στο θέμα της απλοποίησης της γραφής προς όφελος της εκμάθησης της από αλλοδαπούς.
Θα μελετίσω τη σελίδα που μας παραθέτεις και θα επανέλθω.

Ωστόσο μπορώ να πω πως συνεχίζει να με απασχολεί το θέμα της αποξένωσης μας από την αρχαία ελληνική μέσω της "απλοποιημένης" ορθογραφίας. Με τον τρόπο αυτό είναι αδύνατον να φτάσουμε στην αρχική σημασία των λέξεων και σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα εννοιολογικό...

Ωστόσο όπως είπα θα επανέλθω αφού το μελετήσω καλύτερα από την πλευρά που μας το παρουσιάζεις.

η Τοξότισσα είπε...

Κακέ μου Λύκε...

τι να πω, πως έμεινα άφωνη με όσα καταλογίζονται στον Ματσάκη?... Δεν εκπλήσομαι πλέον εύκολα...

Το κακό είναι πως για τα πάντα βρίσκουν μία καλή "θεωρητικά" δικαιολογία για να ποωθήσουν το μεγαλύτερο κακό. Πείθουν τον κάθε αφελή με τις "καλοσύνες" και παρασκηνιακά προωθούν με μεθοδευμένη στρατιγική, βήμα-βήμα, τα μεγαλύτερα έκτροπα...

Ας ψάχνουμε πραγματικά βαθιά και ας ερευνάμε με ανοιχτά τα μάτια...

Ανώνυμος είπε...

Άσχημα διαδίδεται η ελληνική γλώσσα, όταν ένας ξένος διαβάζει:
Kalim'era sas!
Yiati aposiopun 'oti o 'Omiros 'itan anDipolemikos;
Μήπως δε θα αδράξουν την ευκαιρία τόσα εκατομμύρια νέοι διεθνώς που υποφέρουν από περίπλοκες αφυψηλού γραμματικές να απλοποιήσουν τις γραφές τους και αντί για το 3πλής προφοράς u στο unusual,να γράφουν anyi'uzual;
Άλλωστε αυτό δεν κάνουν με το ai lav u;
Μήπως άλλαξε η ελληνοσερβική γλώσσα επειδή γράφεται κυρριλικά ή χαλκιδικά;
Οι γλώσσες είναι κυρίως ακουστικά βιώματα και αλλάζουν ανάλογα με τα επίπεδα ευχαρίστησης των χρηστών τους.
Όταν μεταγράφουμε τους στίχους ενός τραγουδιού μας στο χαλκιδικό, διευκολύνουμε τη διάδοσή του, ενώ όταν μισούμε το φωνητικό αλφάβητο, γινόμαστε συνένοχοι ΚΑΙ στο μουσικό αφελληνισμό.
Και μάλιστα στη χώρα που, τουλάχιστον από την εποχή του Δισπηλιού, ΕΠΙΝΟΗΣΕ τα ΦΩΝΗΤΙΚΑ αλφάβητα, που οι μεταγενέστεροι ολιγαρχικοί χρησιμοποιούν ως ιερογλυφικά... και ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ το δημόσιο έλεγχο και διάλογο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ματσάκης εκνεύρισε τον Ερντογάν
Την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ερώτηση που υπέβαλε προς τον ίδιο ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης στο πλαίσιο επίσημου δείπνου- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου ευρωβουλευτή.

Σε επίσημο δείπνο- συζήτηση στις Βρυξέλλες στις 19 Ιανουαρίου μετά από ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Ερντογάν «ανάλωσε σχεδόν όλο το χρόνο απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Ματσάκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ευρωβουλευτή.

Οπως προστίθεται, ο κ. Ματσάκης αφού αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή του ‘74 και την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, ρώτησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό αν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ αναφορικά με την ασφάλεια και ευημερία όλων των Κύπριων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκύπριων, «οπόταν θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα αποσύροντας άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί».
«Αν δεν έχει αυτή την εμπιστοσύνη, τότε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι άνευ αντικειμένου», είπε ο κ. Ματσάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι «πολύ εξοργισμένος, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Ματσάκη, ιδιαίτερα γιατί χρησιμοποίησε τον όρο ''εισβολή'' και ''κατοχή'' και δαπάνησε μεγάλο χρονικό διάστημα μιλώντας για τις γνωστές τουρκικές θέσεις αναφορικά με το ‘60, ‘63, ‘74 το Σχέδιο Ανάν κ.λπ.».

Αναφέρεται περαιτέρω ότι «σε κάποιο στάδιο φανερά εξοργισμένος αξίωσε να δοθεί ξανά το μικρόφωνο στον κ. Ματσάκη για να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με αυτά που λέει».
«Ο κ. Ματσάκης πήρε ξανά το λόγο, ενώ το ακροατήριο παρακολουθούσε αμήχανα την οργίλη αντίδραση του κ. Ερντογάν και αφού απολογήθηκε στους παρευρισκομένους που ο κ. Ερντογάν έπαιρνε τόσο χρόνο για να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του, απευθύνθηκε στον κ. Ερντογάν λέγοντας του ότι δεν του ζήτησε να μας πει την ιστορία του κυπριακού προβλήματος, αλλά να απαντήσει αν έχει ή όχι εμπιστοσύνη στην ΕΕ», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Ερντογάν συγχυσμένος και πάλιν δεν απάντησε στην ερώτηση, αλλά άρχισε να κατηγορεί την ΕΕ γιατί ενέταξε την Κύπρο στους κόλπους της και ότι οι Ε/κ ξεγέλασαν την ΕΕ κ.λπ.».
«Η αντίδραση του κ. Ερντογάν», προστίθεται στην ανακοίνωση, «προκάλεσε δυσαρέσκεια και πολύ κακές εντυπώσεις στους Ευρωπαίους πολιτικούς (μεταξύ των οποίων δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι, πολλοί ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρέσβεις), που παρευρίσκονταν στο δείπνο».

«Πολλοί σχολίασαν κατ’ ιδίαν ότι ο κ. Ερντογάν ''έπεσε στην παγίδα του Ματσάκη'' και ότι έδειξε το ''πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας'', που πόρρω απέχει από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», προστίθεται.
http://www.sigmalive.com/news/politics/115294

η Τοξότισσα είπε...

Ααααααα, μα αυτά είναι καταπληκτικά νέα! Κρίμα που δεν δείχνουν live, τέτοια επισόδεια να γελάσυμε με το "στενό μαρκάρισμα" που δέχτηκε.. ο Ερντογάν, συνέπεσε με το φεστιβάλ, εεεε με συγχωρείται με την ορκομωσία του νέου προέδρου στις ΗΠΑ...

ο οποίο παρεπιτώντως από τον Kissinger παίρνει τα μαθήματα εξωτερικής πολιτικής του...

Μπορεί να μην συμφωνώ με τις προτάσεις του Ματσάκη για την ορθογραφία της γλώσσας μας, αλλα
στην προκειμένη περιπτωση "του βγάζω το καπέλο"...

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ