4 Νοε 2008

Chemtrails & αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα"Τα μεγάλα μυστικά κρύβονται πάντα σε κοινή θέα"
Άλντους Χαξλεϋτης Βίκυς Χρυσού

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ειδικότερα τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, συνδέονται με την αύξηση των αναπνευστικών και καρδιολογικών προβλημάτων, του παιδικού άσθματος, αλλά και της αύξησης της θνησιμότητας στις... "πολιτισμένες χώρες της Δύσης"...

Όσο μικρότερο είναι μάλιστα το μέγεθος τους, τόσο πιο επικύνδινα είναι για την υγεία, καθώς καταφέρνουν να ξεπερνούν τις προστατευτικές άμυνες του οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις μετρήσεις για τα PM10, άρχισαν και στη χώρα μας να γίνονται μετρήσεις για τα ακόμη μικρότερου μεγέθους μικροσωματίδια τα λεγόμενα PM2,5 (ενώ υπάρχουν αναφορές και στα ακόμη μικρότερα PM1 και PM0,1).

Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει ανησυχία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όμως η χώρα μας, με πρώτη τη Θεσσαλονίκη, πρωταγωνιστεί δυστυχώς στα αρνητικά αυτά ρεκόρ.

Κατά καιρούς έγιναν αναφορές και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων, οι οποίες αναμφίβολα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με τα καυσαέρια που εκλύουν.
Ιδιαίτερη μάλιστα ανησυχία προκαλεί η χρήση του καυσίμου JP-8 (από τα ΝΑΤΟϊκά κυρίως αεροσκάφη), το οποίο κατηγορείται ως καρκινογόνο και έρευνες το συνδέουν με το "σύνδρομο του Κόλπου" και το Σύνδρομο πολλαπλής ευαισθησίας σε χημικά. (θα ακολουθήσει αναλυτικότερη αναφορά σε αυτή τη σχέση)

Παράλληλα εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο παρατηρούν τις επίμονες πτήσεις αεροσκαφών που αφήνουν πίσω τους λευκές ουρές πολλών χιλιομέτρων (chemtrails), οι οποίες μεταβάλουν δραματικά τον ουρανό και τις καιρικές συνθήκες.
Όπως επανειλλημένα έχουμε αναφέρει και εδώ, οι "λευκές αυτές ουρές" αποτελούνται από ένα χημικό κοκτεϊλ ουσιών με κύρια συστατικά τους τα "μικροσωματίδια αλουμινίου", άλατα βαρίου (δηλαδή βαρέα μέταλλα) και ιδιαίτερα μικροσκοπικές ίνες πολυμερών υλικών. (Παράλληλα φυσικά με τα "κλασικά καυσαέρια" που απελευθερώνουν ούτως ή άλλως...)

Επίσης έχουμε πει, πως μολονότι έχουν "σχεδιαστεί" έτσι ώστε να παραμένουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στην ψηλα΄ατμόσφαιρα, κάποια στιγμή κατακριμνύζονται στα χαμηλότερα στρώματα -όπου τα εισπνέουμε...- και το έδαφος...

Ενώ λοιπόν το φαινόμενο αυτό απασχολεί αρκετούς επιστήμονες και ανεξάρτητους ερευνητές σε όλο τον κόσμο και έχει φτάσει επανειλλημένα και στην Ελληνική Βουλή, -δίχως όμως να έχουν δοθεί ποτέ απαντήσεις- οι περισσότερες μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων συνεχίζουν να αναφέρουν ως κύριες πηγές μόλυνσης τα αυτοκίνητα, τις βιομηχανίες και τις οικοδομικές εργασίες...

Πέραν τούτου οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων είναι συνήθως ποσοτικές. Μετρούν δηλαδή την ποσότητα των σωματιδίων αυτών μέσα στον αέρα και όχι την χημική τους σύσταση. Είναι ευνόητο πως στα μικροσωματίδια μπορεί να περιλαμβάνεται "απλή" σκόνη, γύρη λουλουδιών, ή θαλασινό αλάτι, τα οποία σίγουρα δεν επιβαρύνουν στον ίδιο βαθμό την υγεία μας όπως τα διάφορα χημικά "παραπροϊόντα" καύσης ή το αλουμίνιο, το βάριο και οι συνθετικές ίνες των chemtrails...

Ο οποιοσδήποτε απλός παρατηρητής διαπιστώνει εύκολα το μέγεθος της επίδρασης που έχουν τα chemtrails. Μέσα σε λίγες ώρες είναι σε θέση να μετατρέψουν σε "λευκή σούπα" έναν καταγάλανο ουρανό και να κρύψουν τον ήλιο πίσω από "τεχνητά νέφη".
Για να είναι σε θέση να μεταβάλουν τόσο έντονα την εικόνα του ουρανού, είναι προφανές πως διασπείρουν τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, οι οποίες δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συγκριθούνμε τις ποσότητες καυσαερίων που εκλύονται από τα φουγάρα των εργοστασίων ή τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων...

Σε πρόσφατες αναφορές βέβαια ερευνών του ΑΠΘ, γίνεται λόγος για τοξικά μικροσωματίδια που εμφανίζονται στις μετρήσεις των επιστημόνων, όμως ως πηγή τους, ("αυθαίρετα" θα έλεγα) εικάζεται η κυκλοφορία, η βιομηχανία και η άγονη Γη στη γύρω περιοχή της Θεσσαλονίκης...

Μήπως επιτέλους θα έπρεπε να ακουστούν οι επιστήμονες και οι ερευνητές, που από χρόνια κρούουν των κώδωνα του κυνδίνου σχετικά με τα chemtrails, και να συμπεριλάβουν στις μετρήσεις τους οι αξιότιμοι ερευνητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη σύσταση των μικροσωματιδίων? Μήπως στις αιτίες που προκαλούν τη συσσώρευση μικροσωματιδίων θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και το προφανές? Δηλαδή τους τόνους των χημικών ουσιών και πολυμερών υλικών που διασπείρουν τα αεροσκάφη κατά τις "επιχειρήσεις chemtrails"?

Σε παλαιότερο άρθρο μου έγραφα:
«Παράπλευρες απώλειες»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως κατά διάρκεια διεξαγωγής του Προγράμματος «Ασπίδα» (προβλεπόμενη περίοδος 50ετών) ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια, δηλαδή 40 εκατομμύρια θύματα ανά έτος. Το Αμερικάνικο Κέντρο Έλεγχου Ασθενειών (USΑ Disease ControlCDC) στο Meryland υπολογίζει 3-4 δισεκατομμύρια νεκρούς, δηλαδή 60-80 Εκατομμύρια ανά έτος.
Οι δύο αυτοί Οργανισμοί Υγείας προφανώς υπολόγισαν πως τα εκατομμύρια των θυμάτων του προγράμματος ψεκασμών δεν αποτελούν παρά μονάχα «παράπλευρες απώλειες», μιας και σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, οι καταστροφές από το κλίμα θα προκαλούσαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες, αλλά και τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο.
Επίσης σχετικά με την πρόσθετη μόλυνση είχα αναφέρει:

Πρόσθετη οικολογική καταστροφή

Είναι γνωστό πως οι αεροπορικές πτήσεις συμβάλλουν κατά μεγάλο ποσοστό στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Για το λόγο αυτό επεβλήθησαν στις αεροπορικές εταιρίες από το 1999 πολύ αυστηρές οδηγίες σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων από την Διεθνή Υπηρεσία Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).
Η διεξαγωγή του Πρότζεκτ ψεκασμών δεν μοιάζει να συμβιβάζεται όμως με αυτούς τους περιορισμούς, αφού προσθέτει στην ατμόσφαιρα –πέρα από τα επικίνδυνα σωματίδια- ένα τεράστιο όγκο καυσαερίων σε καθημερινή βάση.
Υπολογίζεται πως για τους αεροψεκασμούς χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 1000 air tankers σε καθημερινή βάση. Κάθε ένα από αυτά απαιτεί 3000-5000 λίτρα καυσίμου ανά ώρα, σε μία τρίωρη πτήση τους καταναλώνουν τουλάχιστον 10.000.000 λίτρα.
Οι εκπομπές καυσαερίων όλων αυτών των αεριωθουμένων αποτελούν μία μεγάλη πρόσθετη επιβάρυνση και όχι «λύση» του Φαινόμενου του Θερμοκηπίου.
Προφανώς δεν είναι δυνατόν να θεωρείται το πρότζεκτ πιθανή «λύση» για την πρόληψη καταστροφής του κλίματος, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο πυροδοτεί μία άλλη καταστροφή.
Τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για τις επιχειρήσεις chemtrail είναι ειδικά διαμορφωμένα KC-135, KC-10 και B-737, τα οποία έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού καυσίμων εν πτήση και ανήκουν στην αμερικανική πολεμική αεροπορία και το ΝΑΤΟ. Όλα χρησιμοποιούν το γνωστό καύσιμο JP-8. Αυτό είναι ένα καύσιμο που χρησιμοποιείται για την κίνηση όχι μόνο των αεροσκαφών, αλλά και όλων των άλλων στρατιωτικών οχημάτων εδάφους. Κατηγορείται μάλιστα πως περιέχει -ανάμεσα σε άλλα άγνωστα προσθετικά- διβρομεθάνιο και Ethylendibromid (C2 H4 B2r -EDB) που προκαλούν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα έρευνες που έγιναν έδειξαν πως συνδέεται με το «σύνδρομο του Κόλπου» και το σύνδρομο «πολλαπλής ευαισθησίας σε χημικές ουσίες».Άρθρα και ειδήσεις των τελευταίων ετών, που αναφέρονται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια και το "δηλητήριο" που αναπνέουμε:

ο "Ταχυδρόμος"-1/11/2008

Νέα άνοδο των μικροσωματιδίων PM 10 τις τελευταίες δύο ημέρες στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Σταθμός Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανολόγων Βιομηχανίας) στο Πεδίο του Αρεως.
Από προχθές τα μεσάνυχτα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ως χθες το πρωί τα μικροσωματίδια κυμάνθηκαν από τα 43 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ως τα 185 μικρογραμμάρια στις 12.40 π.μ., με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 50! Σημειώνεται ότι ο προχθεσινό μέσος όρος των μικροσωματιδίων όλου του 24ώρου ήταν στα 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο μέρες λόγω της υψηλής υγρασίας που ξεπερνά τα 90%, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για την εποχή, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
Αγγελιοφόρος- 9/9/2008 Αέρα «εμπλουτισμένο» με επικίνδυνα μικροσωματίδια αναπνέουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές των ρύπων εκτιμάται πως βρίσκονται 70% πάνω από τα όρια. «Κόκκινο» χτυπάει και για τους πλέον επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία ρύπους ΡΜ 2,5, που εντοπίστηκαν ήδη σε ανησυχητικά υψηλές συγκεντρώσεις.

«Διαπιστώνουμε ότι τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματίδια είναι τα ΡΜ 2,5. Περιέχουν βαρέα μέταλλα, τοξικά στοιχεία και καρκινογόνες ουσίες, ενώ μεταφέρονται πολύ εύκολα με τον άνεμο. Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει από τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσον αφορά τις υπερβάσεις των ορίων στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Την προηγούμενη δεκαετία σημειώθηκε πτωτική τάση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη. Κατά την τρέχουσα δεκαετία, οι συγκεντρώσεις έχουν σταθεροποιηθεί και εκτιμάται ότι, κατά προσέγγιση, οι τιμές βρίσκονται 70% πάνω από τα όρια», επισήμανε στον «Α» η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά, που ερευνά τη χημική σύσταση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Τις υψηλές συγκεντρώσεις, πάνω από τα επιτρεπτά όρια, στα επικίνδυνα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 κατέγραψε -εκτός από το ΑΠΘ- και ο σταθμός μέτρησης του δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Νίκος Παπαγιαννόπουλος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα ΡΜ 2,5 διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα.

Η κ. Σαμαρά συμπλήρωσε ότι «η νέα οδηγία 2008/50/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ενσωματώνει την προηγούμενη (1999/30/ΕΚ) που αφορούσε το όριο για την ΡΜ 10, θεσμοθετεί όριο για τα πλέον επικίνδυνα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 και καθιερώνει δείκτη μέσης έκθεσης σ' αυτά. Η παρακολούθηση των επιπέδων της είναι απαραίτητη για να εντοπιστεί η πηγή τους (εκπομπές αέριων ρύπων από κεντρική θέρμανση, βιομηχανίες, δραστηριότητες σε περιοχές εκτός Ελλάδας κ.λπ.) και να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα».

 • TA NEA 25/04/2008
" Κατά προσέγγιση εκτιμάται ότι οι τιμές βρίσκονται 70% πάνω από τα όρια», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κωνσταντίνη Σαμαρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που αυτή την περίοδο ερευνά τη χημική σύσταση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων της πόλης. «Βρήκαμε ότι τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματίδια είναι τα ΡΜ2,5, καθώς περιέχουν βαρέα μέταλλα, τοξικά στοιχεία και καρκινογόνες ουσίες. Λόγω του μικρού μεγέθους τους καταλήγουν στα βαθύτερα τμήματα του αναπνευστικού, ενώ αυτά με διάμετρο από 7 έως 10 εκατομμυριοστά του μέτρου μένουν στη μύτη και δεν έχουν μεγάλο ποσοστό τοξικών. Όλα αυτά που είναι μικρότερα από 7 διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα», επισημαίνει η κ. Σαμαρά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί ευρωπαϊκά όρια για την έκθεση στα ΡΜ2,5 και ως εκ τούτου οι συγκεντρώσεις τους δεν παρακολουθούνται στην Ελλάδα."


ΣΚΑΪ 29/10/2007


01/06/07 NEWS in.grΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/01/2007- Του Γιαννη Ελαφρου

Πέντε χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο θα σώσουμε στην Αθήνα, εάν μειώσουμε τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης στα επίπεδα που βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο, και πολύ περισσότερες ζουν με υποβαθμισμένη υγεία, γιατί η Αθήνα (αλλά και η Θεσσαλονίκη) είναι από τις πρωταθλήτριες στην Ευρώπη στα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ). Αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα οξύνονται με κάθε αύξηση των συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων (...)της MAXH ΤΡΑΤΣΑ

* Για πρώτη φορά εντοπίστηκε από επιστημονική ομάδα στον αέρα της Αθήνας ο μικροσκοπικός αλλά πολύ επικίνδυνος εχθρός ΡΜ 0,1

240.000 άνθρωποι στα 25 κράτη-μέλη της EE χάνουν τη ζωή τους από τους αόρατους δολοφόνους


Είναι εξαιρετικά μικρά και ιδιαιτέρως τοξικά για τον άνθρωπο. Είναι τα πιο «φονικά» σωματίδια που έχουν ανιχνευθεί ως σήμερα στον αττικό ουρανό. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου από επιστημονική ομάδα του Τομέα Φυσικής Εφαρμογών του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέρχονται από τις μεταφορές και τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Πρόκειται για τα μικροσωματίδια ΡΜ 0,1, τα οποία από τη στιγμή που εισπνέονται διεισδύουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σε χρόνο-ρεκόρ (εξαιτίας του πολύ μικρού μεγέθους τους) στο ήπαρ, στους νεφρούς, στον θυρεοειδή αδένα και προσβάλλουν όλο το καρδιαγγειακό σύστημα. Ως σήμερα είχαν καταγραφεί μικροσωματίδια (ΡΜ) διαμέτρου από 10 ως 1 μm (μικρόμετρα ­ το μικρόμετρο είναι 100.000 φορές μικρότερο από το χιλιοστό)! Μεγάλες συγκεντρώσεις των πλέον επικίνδυνων για την υγεία σωματιδίων μικρής διαμέτρου (0,1-3 μm) παρατηρήθηκαν πάνω από το κέντρο της Αθήνας, το Θριάσιο πεδίο, λόγω της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας, και στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, κοντά στην περιοχή του Λαυρίου, η οποία επηρεάζεται από τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και τις δραστηριότητες του λιμανιού. Ακόμη, μεγάλες συγκεντρώσεις παρατηρούνται κατά μήκος του Σαρωνικού Κόλπου ­ κυρίως στον Πειραιά ­ εξαιτίας των εκπομπών των πλοίων. Τα αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα μικροσωματίδια «θερίζουν» όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε χρόνο, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι στα 25 κράτη-μέλη χάνουν τη ζωή τους από μικροσωματίδια όλων των μεγεθών.

H Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεσπίσει όρια συγκέντρωσης των ΡΜ10 αλλά όχι για τα ΡΜ2,5, τα ΡΜ1 ή τα σωματίδια μικρότερης διαμέτρου καθώς τελευταία γίνονται γνωστά τα πρώτα στοιχεία για την επικινδυνότητά τους. Τα μικροσωματίδια θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, ιδίως τα πολύ μικρά.

(...)
Τα μικροσωματίδια ΡΜ10 και ΡΜ2,5 εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όπως έχουν δείξει έρευνες. Προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στους πνεύμονες, πρόωρους θανάτους. Επίσης ενοχοποιούνται και για πρόκληση καρκίνων, αφού μεταφέρουν τοξικά βαρέα μέταλλα.

 • Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 800.000 θανάτους.

Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2006
Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να αποτρέψει 120.000 θανάτους ετησίως από αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Υπολογίζεται ότι συνολικά 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και μια αλλαγή σε καθαρότερα καύσιμα θα μπορούσε να αποκόψει αυτόν τον απολογισμό κατά 15%, σύμφωνα μ τον ΠΟΥ. Η εσωτερική ρύπανση – που προκαλείται από στερεά καύσιμα, τη θέρμανση και το μαγείρεμα - σκοτώνει άλλα 21,2 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε 2 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις πρώτες Οδηγίες Ατμοσφαιρικής Ποιότητας, βασισμένος σε μετρήσεις και τριετείς διαβουλεύσεις με περισσότερους από 80 κορυφαίους επιστήμονες.
Αιωρούμενα σωματίδιαΣύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διακύμανση των τιμών των αιρούμενων σωματιδίων έχουν τα εξής αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων:
 • ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ (PM10 > 110)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ κακή. Σημαντική αύξηση σε παρουσίαση αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων
Να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι εξωτερικές δραστηριότητες.
 • ΚΑΚΗ (PM10 > 90)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι κακή. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων. Πιθανά αναπνευστικά προβλήματα.
Θα πρέπει να περιοριστούν από όλους οι εξωτερικές δραστηριότητες και να αποφευχθούν από ευαίσθητα άτομα.
 • ΜΕΤΡΙΑ (PM10 > 65)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι μέτρια. Υπάρχει πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων.
Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες.
 • ΚΑΛΗ (PM10 > 20)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι καλή.
 • ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ (PM10 > 0)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ καλή.
(...) Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις πρώτες Οδηγίες Ατμοσφαιρικής Ποιότητας, βασισμένος σε μετρήσεις και τριετείς διαβουλεύσεις με περισσότερους από 80 κορυφαίους επιστήμονες.
Πηγή: METROPOLIS

ΣΚΑΪ 13/10/2006


 • Αιωρούμενα Μικροσωματίδια, Μετέωροι Πολιτικοί
Hμερομηνία : 14-01-06- Σωκράτης Τσιχλιάς

(...)διαβάζοντας για το θλιβερό πρωτοχρονιάτικο ρεκόρ της Αθήνας, με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια να υπερβαίνουν σε τρεις σταθμούς κάθε όριο ασφαλείας, (...). Μια συνέντευξη διαμαρτυρίας και δέσμευσης, γι' αυτό το διαρκές έγκλημα κατά της υγείας των ανθρώπων. Γι' αυτόν τον ύπουλο και αόρατο ρύπο τρίτης γενιάς που μαζί με το βενζόλιο και το όζον σκοτώνει 240.000 πολίτες κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
Που ενοχοποιείται για βρογχίτιδες και άσθμα, ιδιαίτερα στα παιδιά. (...)
Με κουλτούρα που αποθεώνει την ατομικότητα αδυνατούμε ως πολίτες και πολιτικοί να σχεδιάσουμε και να διαχειριστούμε την κοινή μας περιουσία: τα νερά, τον αέρα, το φυσικό και αισθητικό περιβάλλον.
Τα μικροσωματίδια δεν φαίνονται, οι επιπτώσεις τους δεν είναι άμεσες, κι εδώ, ακόμα μετράμε τη ζωή, μακάριοι, αυτάρεσκοι και νωχελικοί, από τετραετία σε τετραετία.
Στο «κόκκινο» η συγκέντρωση των τοξικών ρύπων σε συνδυασμό με δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το κάπνισμα και οι οικιακοί ρυπαντές (βαφές, καθαριστικά)

Τα αιωρούμενα σωματίδια (particular matter) συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων αέριων ρυπαντών, επειδή περιλαμβάνουν καρκινογόνα υλικά, όπως ο αμίαντος και ο καπνός του τσιγάρου, και επειδή σχεδόν πάντα έχουν τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τον μετασχηματισμό των αέριων ρυπαντών στην ατμόσφαιρα.

(...)Ταξινομούνται σε δύο μεγέθη: Στα λεπτά σωματίδια που είναι μικρότερα από 2,5 μικρά (περίπου 0,000254 εκατοστά) και στα διακεκριμένα σωματίδια με πραγματική αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη ή ίση προς την ονομαστική τιμή των 10 μm (ΡΜ10). Οι μετρήσεις των Ελλήνων επιστημόνων δυστυχώς αποδεικνύουν ότι ο αέρας που αναπνέουμε είναι μία αληθινή «τοξική βόμβα». «Κόκκινο» χτυπούν οι μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και του όζοντος στη Θεσσαλονίκη, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση του προϊσταμένου του τμήματος Περιβάλλοντος, διδάκτορος χημικού κ. Μάξιμου Πετρακάκη.
(...)Μιλώντας δε για όρια, τα πράγματα εμφανίζονται αρκετά ρευστά. Αυτήν τη στιγμή τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα ποιότητας αέρα των ΗΠΑ δίνουν σαν πρωτεύον (προστασία της ανθρώπινης υγείας):

- 24ωρος μέσος όρος, μία αναμενόμενη υπέρβαση τον χρόνο: 150 μg/m3

- Ετήσιος μέσος όρος, καμία επιτρεπόμενη υπέρβαση: 50 μg/m3.

Το όριο που έχει θέσει η ΕΕ για τα ΡΜ10 είναι τα 50 μg/m3 κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, με ανώτατο όριο 35 υπερβάσεων ετησίως.

Ο εκπρόσωπος της Greenpeace, σε ομιλία του, ανέφερε ότι «...επειδή το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ από 1/1/2005 δεν κρίνεται αρκετά ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, από 1/1/2010 το όριο επιβάλλεται να είναι 20 μg/m3 το 24ωρο με καμία επιτρεπόμενη υπέρβαση κατά τη διάρκεια του έτους».
(...)Μετά τα ανησυχητικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες, που αφορούν στις επιπτώσεις των ΡΜ στην υγεία και στο περιβάλλον, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα συστηματικές μετρήσεις.
Παράλληλα, μετρήσεις πραγματοποιούν και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν συνεχώς τις μεταβολές των ΡΜ10 και των ΡΜ2,5
πηγή ΕΘΝΟΣ E-Life -ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΛΑΜΠΙΝΗΣ

του Γιάννη Φώσκολου
Οι μετρήσεις δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων που συναγωνίζονται το κέντρο της Αθήνας. Αυξημένα τα ντεσιμπέλ στην περιοχή του αεροδρομίου

(...)Πρόσφατες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων, σε μια περιοχή που θεωρείται ημιαστική, αλλά γνωρίζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

«Θεωρώντας ότι οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών προέρχονται από τα αστικά κέντρα της περιοχής, από την κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους, από το αεροδρόμιο και τις παράπλευρες λειτουργίες του -όπως τα πολυκαταστήματα στον περίγυρο του αερολιμένα- το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξεκίνησε μια εκστρατεία καταγραφής των ρύπων και του θορύβου χρησιμοποιώντας τον κινητό σταθμό μέτρησης της ρύπανσης, καθώς και διάφορα φορητά όργανα καταγραφής -παθητικούς δειγματολήπτες- σε σημεία με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση όπως το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα, το Κορωπί, η Λούτσα», εξηγεί ο κ. Πετράκης.

(...)Την ίδια στιγμή, σε πολλά σημεία των μετρήσεων καταγράφηκαν υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 (οριακή τιμή 50μg/m3 - να μην υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος) ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες.

 ΣΚΑΪ-Νέα - Οικολογία - Περιβάλλον Δευτέρα, 15 Σεπτέμβριος 2008 06:53

Χιλιάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, οφείλονται σε αιωρούμενα μικροσωματίδια, που υπάρχουν σε αφθονία στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων. Σε αφθονία υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου αιωρούμενα μικροσωματίδια. Τα σωματίδια αυτά, δε φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και αποτελούν απειλή για την υγεία μας.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όσο πολλές περιοχές της πρωτεύουσα
ς παραμένουν "θάλαμοι αερίων" τα ποσοστά νοσηρότητας, ακόμη και θνησιμότητας, θα αυξάνονται.

Μάλιστα, ο καρδιολόγος Λουκιανός Ραλλίδης, τονίζει πως υπάρχει σαφή εμπλοκή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

m14-225504athens_pollutionΑυτό επιβεβαιώνεται από τις χιλιάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, όχι μόνο για καρδιαγγειακές αλλά και για αναπνευστικές παθήσεις και από τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.Όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, αν ο πληθυσμός της πρωτεύουσας εκτίθεται στα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρών του μέτρου, που καταγράφονται στο σταθμό του Ζωγράφου, δηλαδή 33mg/m3 που αποτελούν και τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις στο λεκανοπέδιο, τότε περίπου 3.500 εισαγωγές από καρδιαγγειακές παθήσεις και 1.963 από αναπνευστικές, μπορούν να αποδοθούν στη ρύπανση από αυτά.
ΑΘΗΝΑ-Οι επιστήμονες συσχετίζουν άμεσα την αύξηση θνησιμότητας από αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα ακόμη και με μια πολύ μικρή αύξηση του όζοντος


Μόλις ανέβηκε η θερμοκρασία στην Αθήνα το όζον και τα μικροσωματίδια «χτύπησαν» κόκκινο, προαναγγέλλοντας την έλευση ενός καυτού και ρυπογόνου καλοκαιριού

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Σε... σάουνα έχει μετατραπεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πόλη της Θεσσαλονίκης, ακόμη κι όταν η θερμοκρασία είναι κανονική για την εποχή και δεν έχουμε καύσωνα. Η άπνοια, η αυξημένη υγρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της πόλης και ανεβάζουν κατακόρυφα το δείκτη δυσφορίας, το αίσθημα εξάντλησης δηλαδή που συχνά μας καταβάλλει. (...)
ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΔΑΡΗ

Επιπλέον, έρευνες τόσο του καθηγητή Μετεωρολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρου Καρακώστα όσο και του υπεύθυνου του Εργαστηρίου Θερμοφυσικών Ιδιοτήτων Μάρκου Ασσαέλ δείχνουν ότι ο Βαρδάρης που φυσά και καθαρίζει την πόλη είναι απλά ένας μύθος. Οι μέρες που φυσά ο βόρειος αυτός άνεμος ανέρχονται πλέον σε 6 - 10 το χρόνο και ήδη το θέμα ερευνούν οι ειδικοί, προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.(...)

Εκτεθειμένοι στα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι οι Αθηναίοι μετά την καταστροφή της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Η απουσία του «φίλτρου» από τα δέντρα των δύο αυτών ορεινών όγκων του Λεκανοπεδίου, που χειροτερεύει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και επιβαρύνει την υγεία μας, άρχισε ήδη να φαίνεται.

Οι μετρήσεις
Ενώ πριν καεί η Πάρνηθα οι τιμές των μικροσωματιδίων συγκεντρώνονταν κυρίως σε περιοχές με αυξημένη κίνηση Ι.Χ. (όπως στο κέντρο) ή βιομηχανική δραστηριότητα (Ελευσίνα), οι σημερινές μετρήσεις δείχνουν ότι το σύνολο του Λεκανοπεδίου βρίσκεται περισσότερο στο έλεος των «φονικών» αιωρούμενων σωματιδίων.
Μπορεί οι φωτιές να έχουν σβήσει, οι συνέπειές τους όμως άρχισαν ήδη να καταγράφονται.
Στο «κόκκινο» κατέγραψε τα μικροσωματίδια (ΡΜ0.3, ΡΜ0.5, ΡΜ1) το ειδικό σύστημα τηλεπισκόπησης λέιζερ του Τομέα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη αλλά και στην Εύβοια - ευτυχώς ο αέρας που φυσούσε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο ήταν βοριάς και έτσι τα μικροσωματίδια έφυγαν προς την κεντρική Μεσόγειο.
Αναπνευστικά προβλήματα
(...)Τα μικροσωματίδια ΡΜ0.3, ΡΜ0.5, ΡΜ1 είναι εξαιρετικά μικρά και ιδιαιτέρως τοξικά για τον άνθρωπο. Είναι από τα πιο επικίνδυνα που έχουν ανιχνευθεί ως σήμερα στον αττικό ουρανό. Διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής και μετά εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους οδηγούνται γρήγορα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στο ήπαρ, στους νεφρούς, στον θυρεοειδή αδένα και προσβάλλουν όλο το καρδιαγγειακό σύστημα. «E» 8/9
 • Χάνουμε 9 μήνες ζωής από τα μικροσωματίδια
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Του Γιαννη Ελαφρου
Η Ελλάδα ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες που παρουσιάζει αύξηση στις εκπομπές ρύπων
Τα μικροσωματίδια προέρχονται από τη βιομηχανία, τον κλάδο της ενέργειας (27%), τις μεταφορές (22%) κ.λπ. Αν και μικροσκοπικά (και ακριβώς γι’ αυτό) δημιουργούν τεράστια προβλήματα υγείας, καθώς μπορούν να εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα συνήθως μετρούμε τα ΡΜ 10, τα οποία έχουν διάμετρο μέχρι 10 μικρά (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου), ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να μετρούν και τα ΡΜ 2,5, τα οποία «αναγνωρίζονται ευρέως ως η πιο σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία», σύμφωνα με την ΕΕΑ. Στην Ελλάδα, βεβαίως, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα να τα μετρούμε συστηματικά, πόσω μάλλον να τα αντιμετωπίσουμε.(...)

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21.11.07 -Του Θαναση Τσιγγανα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Aθήνα, Βουκουρέστι και Τελ Αβίβ βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των πόλεων με την υψηλότερη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια PM-10 και PM-2,5, τα οποία, όπως έδειξαν πρόσφατα προγράμματα και μελέτες σε Ευρώπη και Β. Αμερική, αποτελούν την τεκμηρίωση ότι η ρύπανση σκοτώνει.

(...)Παρουσιάζοντας χθες στη Θεσσαλονίκη τα συμπεράσματα μελετών της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, από την Ε.Ε. αλλά και από μεμονωμένους υγειονομικούς φορείς της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Γαλλίας, η καθηγήτρια Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κλέα Κατσουγιάννη, τόνισε: «Οι επιβλαβείς επιπτώσεις από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στη δημόσια υγεία είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροχρόνιες», ενώ στάθηκε στα συμπεράσματα μελέτης Clean Air For Εurope της Ε.Ε. σύμφωνα με τα οποία:

 • Για την έκθεση στα μικροσωματίδια ο μέσος χαμένος χρόνος στο προσδόκιμο επιβίωσης το 2020 στην Ευρώπη των 25 θα είναι 5,5 μήνες.
 • Το 2020 θα χαθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρωπο-έτη ζωής (για κάποιο άτομο μπορεί να είναι ένα έτος, για άλλο δύο έτη, κ.λπ.).
 • Αυτό ισοδυναμεί με 271.000 πρόωρους θανάτους, ενώ οι επιδράσεις στη νοσηρότητα περιλαμβάνουν 66.000 σοβαρές εισαγωγές σε νοσοκομεία, περίπου 23 εκατομμύρια ημέρες χρήσης αναπνευστικών φαρμάκων και 200 εκατομμύρια ανθρωποημέρες περιορισμένης δραστηριότητας.

Τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 έως τα PM 2,5 (τα μικρότερα αποκαλούνται και «περισσότερο φονικά») θεωρούνται πλέον η κυρίαρχη απειλή στην ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων. Ετσι, η Ε.Ε. έχει θέσει για τα PM10 όριο τα 50 μικρογραμμάρια/κ.μ. το 24ωρο και 40 στον ετήσιο μέσο όρο.......Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, έχει υπολογιστεί ότι ένα άτομο χάνει εξ αιτίας της έκθεσής του σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σχεδόν ένα χρόνο από το προσδόκιμο επιβίωσής του.(...)


Κατακόρυφη αύξηση πτήσεων

Η αλήθεια των αριθμών, εξάλλου, δεν σηκώνει παρερμηνείες: μέσα στο 2006 χρησιμοποίησαν αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ έως το 2010 αναμένεται να προστεθούν σε αυτούς άλλα 500 εκατομμύρια επιβάτες. Στη χώρα μας σημειώθηκε φέτος αύξηση στις υπερπτήσεις, δηλαδή στη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου κατά 13%, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημείωσαν και οι αεροπορικές μετακινήσεις εντός Ελλάδας. Η διεθνής αεροπλοΐα συγκαταλέγεται πλέον στις ταχύτερα αυξανόμενες πηγές ρύπων του θερμοκηπίου. Και φαίνεται πως δεν θα αργήσει να αποτελέσει μία από τις πιο βασικές.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες

Λονδίνο: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 66.000 γυναίκες από περίπου 36 αμερικανικές πόλεις και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυμαίνονταν μεταξύ τεσσάρων και σχεδόν 20 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Για κάθε 10 μg αύξησης καταγραφόταν 76% αύξηση των πιθανοτήτων θανάτου από καρδιακό νόσημα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Health.in.gr / 8.2.2007Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ, προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα επίπεδα αυτών των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα φαίνεται ότι σχετίζονται ισχυρά με την ανάπτυξη καρδιοπαθειών, που αποτελούν τις σημαντικότερες νόσους των δυτικών κοινωνιών.
Εχει μάλιστα βρεθεί ότι πέρα από τη βλάβη που προκαλεί η χρόνια έκθεση σε αυτά τα ρυπογόνα στοιχεία, η περιοδική άνοδός τους στην ατμόσφαιρα αυξάνει κατακόρυφα τα οξέα στεφανιαία επεισόδια, όπως είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. (...)

Hμερομηνία : 18-10-2002 -Tης Mανίνας Nτάνου
Tα αιωρούμενα μικροσωματίδια, προκαλούν στους κατοίκους των πόλεων μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα
Θλιβερή πρωτιά για Aθήνα και Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της E.E. σε 19 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Oι δύο ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν τις υψηλότερες τιμές αιωρούμενων μικροσωματιδίων –του σχετικά νέου αλλά ιδιαιτέρως επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία ρύπου– ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Eίναι πολλές οι φορές μέσα στην περασμένη τριετία που τα επίπεδα των τιμών του συγκεκριμένου ρύπου στις δύο πόλεις ξεπέρασαν έως και 2,6 φορές τα επιτρεπτά από την Kοινότητα όρια· ενώ δηλαδή τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι 48 μgr/τ.μ., σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη οι τιμές έφταναν κατά διαστήματα έως και τα 125 μgr/τ.μ.
Nοσήματα
Tο κακό είναι ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στα οποία επί πολλά χρόνια οι αρχές δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία, θεωρούνται σήμερα ιδιαίτερα επικίνδυνοι τοξικοί ρύποι (μαζί με το τροποσφαιρικό όζον), ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, παρότι η E.E. θέτει ως ανώτατο όριο συγκέντρωσης τα 48 μgr/τ.μ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια εισβάλλουν στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μακροχρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ αυξάνουν τη θνησιμότητα. Iδιαίτερα ευάλωτα σε αυτούς τους ρύπους είναι τα μικρά παιδιά.
Στη Bρετανία μάλιστα εκτιμάται πως κάθε χρόνο 8.100 πρόωροι θάνατοι οφείλονται στις μακροχρόνιες συνέπειες των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, ενώ σε αυτά αποδίδονται και περίπου 10.500 έκτακτες εισαγωγές σε νοσοκομεία της Bρετανίας κάθε χρόνο.


Pεπορτάζ - Πετρελαιοκίνηση -Kείμενο: Φαίη Xρυσοχόου

Mας αλλάξαν τα... πετρέλαια
Πόσο σημαντικό, όμως, είναι το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων; Eνδιαφέρουσα για τις
επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο
πλαίσιο του προγράμματος Apheis, με τη συμμετοχή 26 ευρωπαϊκών πόλεων, η οποία και
καταδεικνύει ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει άμεση σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη θνησιμότητα. Ο μέσος όρος των επιπέδων καπνού, με βάση τα στοιχεία που
χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, στην Αθήνα ήταν 65,9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα,
όταν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και 50 μικρογραμμάρια καπνού μπορεί να είναι θανατηφόρα. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Τμήματος
Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με συντονιστή τον καθηγητή κ. Νίκο
Σπυρέλλη, που κατά την τριετία 1999-2001 είχαν κάνει ελέγχους για αιωρούμενα
μικροσωματίδια στην Αθήνα, αποκαλύφθηκε ότι το 2000 η μέση ετήσια συγκέντρωση έφτασε τα
76,6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με ανώτατο όριο τα 48 μικρογραμμάρια. Είναι
χαρακτηριστικό ότι το όριο που θα επιβληθεί το 2005 για τα αιωρούμενα σωματίδια θα είναι
60 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

..........................................................................................................................................................

Μετά από όλα αυτά τα άρθρα (και πολλά άλλα που σίγουρα δεν εντόπισα)... ας συνοψίσουμε:


Αναφορές και ειδικές μελέτες συμφωνούν όλες τους, για την επικύνδηνη άνωδο των αιωρούμενων μικροσωματιδίων και την επιβάρυνση της υγείας μας. Επίσης αναφέρεται πως τα μεταφορικά μέσα είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες μόλυνσης του αέρα.

Όμως στις αναφορές δεν συμπεριλαμβάνονται οι αεροπορικές πτήσεις στους κύριους μολυντές, ενώ η βαρύτητα συνεχίζει να δίνεται στα Ι.Χ. και στις βιομηχανίες.

Ακόμη και η γενικότερη ρύπανση που αδιαμφισβήτητα προκαλούν οι "κλασικές" αεροπορικές πτήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται στις συγκριτικές μελέτες και τις μετρήσεις που αφορούν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Μολονότι λοιπόν οι χημικοί αεροψεκασμοί (chemtrails) σχετίζονται άμεσα τόσο με την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και τη γενικότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν έχουν γίνει ποτέ μέχρι σήμερα σχετικές αναφορές.

Θα ήταν άραγε υπερβολή να συσχετίσουμε την πρακτική των χημικών αεοψεκασμών και των ερευνών που τονίζουν την αύξηση της θνησιμότητας με τη θεωρία της σύγχρονης ευγονικής?....
(Στο ερώτημα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα)

Αναφορές chemtrails στον ημερίσιο τύπο:
Espresso, 24/9/2005 "Χημεία... και Τέρατα πάνω από τα σπίτια μας"
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 28/1/2007 "Μια θεωρία με μεγάλη ουρά" κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ