24 Οκτ 2008

Το κίνημα στο "πνεύμα της εποχής" - The Zeitgeist Movement


Μετά τις πολυσυζητημένες ταινίες με τίτλο "Zeitgeist", δημιουργήθηκε πρόσφατα και η ιστοσελίδα του σχετικού κινήματος.

Το κίνημα "Zeitgeist" βασίζεται σε ένα μοντέλο που θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο ολόκληρης της ανθρωπότητας, για δικαιοσύνη, ισότητα, ειρήνη και χαρά. Θα μπορούσε ως πρόταση τρόπου ζωής να εξαλείψει την κοινωνική αδικία και την αναλγησία, κόβοντας μια για πάντα τη ροή ενός συστήματος που εδώ και αιώνες λειτουργεί υπέρ των λίγων -"τάχα εκλεκτών"- και εναντίον του συνολικού πληθυσμού της Γης και της φύσης. Βασικός παράγοντας της ιδέας αυτής, είναι η χρήση των τεχνολογικών γνώσεων που ήδη υπάρχουν, ώστε να στηρίξουν την αυτοματοποιημένη παραγωγή αγαθών και την εκμετάλλευση φυσικών πηγών ενέργειας προωθώντας την αποδέσμευση του ανθρώπου από την σκληρή
-και απάνθρωπη πολλές φορές- παραγωγική διαδικασία, αφήνοντας χώρο και χρόνο για την αυτοπραγμάτωση.

Βλέποντας λοιπόν πως υπάρχει μια ουσιαστική πρόταση, ένας πραγματικός δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη μεταμόρφωση του τρόπου ζωής μας, θεώρησα καλό να μεταφράσω και να παραθέσω σταδιακά ολόκληρο το πληροφοριακό υλικό της σχετικής σελίδας, ώστε να ανοίξει ο σχετικός διάλογος και να προσανατολιστούμε σε ένα τελείως διαφορετικό και ευοίωνο μέλλον...


Σύντομη περιγραφή όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του:

Το Κίνημα Zeitgeist δεν είναι ένα πολιτικό κίνημα. Δεν αναγνωρίζει κράτη, κυβερνήσεις, φυλές, θρησκείες, πίστεις ή τάξεις. Η κατανόηση μας δείχνει, ότι αυτές είναι ψευδείς, ξεπερασμένες διακρίσεις, που απέχουν πολύ από θετικούς παράγοντες για την πραγματική συλλογική ανθρώπινη ανάπτυξη και δυναμικό. Βάση των παραπάνω είναι η εξουσία, η διαίρεση και η διαστρωμάτωση, δεν είναι η ενότητα και η ισότητα, που είναι ο στόχος μας. Ενώ είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα πάντα στη ζωή είναι μια φυσική εξέλιξη, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ως πραγματικότητα, πως το ανθρώπινο είδος έχει την ικανότητα να επιβραδύνει δραστικά και να παραλύει την πρόοδο, μέσω κοινωνικών δομών που είναι ξεπερασμένες, δογματικές και επομένως βρίσκονται σε ασυμφωνία με την ίδια τη φύση. Ο κόσμος που βλέπετε σήμερα, γεμάτος με πόλεμο, διαφθορά, ελιτισμό, ρύπανση, φτώχεια, επιδημικές ασθένειες, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανισότητα και εγκλήμα είναι το αποτέλεσμα αυτής της παράλυσης.

Η κίνηση αυτή θέλει να ευαισθητοποίησει, σχετικά με μια ρευστή εξελικτική πρόοδο, τόσο προσωπική, όσο και κοινωνική, τεχνολογική και πνευματική. Αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε μία φυσική πορεία προς την ενοποίηση, η οποία προέρχεται από μια κοινή παραδοχή των θεμελιωδών και σχεδόν εμπειρικών αντιλήψεων σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η φύση και πως εμείς ως άνθρωποι ταιριάζουμε μέσα/ είμαστε κομμάτι αυτής της συμπαντικής εξέλιξης που ονομάζουμε ΖΩΗ.

Ενώ το μονοπάτι αυτό υπάρχει, εμποδίζεται δυστυχώς και δεν αναγνωρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι εξακολουθούν να διαιωνίζουν ξεπερασμένους και επομένως εκφυλιστικούς τρόπους συμπεριφοράς και συμβίωσης. Είναι αυτή η πνευματικά-νοητικά άστοχη τάση που το Κίνημα «πνεύμα της εποχής» (Zeitgeist Movement) ελπίζει να ξεπεράσει μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής δράσης.

Ο στόχος είναι να αναθεωρήσει την κοινωνία του κόσμου μας σε όλα τα επίπεδα, σε συμφωνία με τις γνώσεις που υπάρχουν ήδη σήμερα . Όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με κοινωνικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που πολλοί έχουν εκπαιδευτεί να θεωρούν ως αδύνατες ή ενάντια στην "ανθρώπινη φύση", αλλά και για να προωθήσει τα μέσα για την υπέρβαση αυτών των στοιχείων της κοινωνίας που διαιωνίζουν τέτοια παρωχημένα συστήματα.

Μία σημαντική σύνδεση, από την οποία απορρέουν πολλές από τις ιδέες αυτού του κινήματος προέρχονται από μια οργάνωση που ονομάζεται "the Venus Project" που λειτουργεί υπό τον κοινωνικό λειτουργό και βιομηχανικό σχεδιαστή, Jacque Fresco. Εργάστηκε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του για να δημιουργήσει τα αναγκαία εργαλεία που θα συνδράμουν στο σχεδιασμό ενός κόσμου που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τη διαφθορά. Οι σημειώσεις του δεν είναι ριζοσπαστικές ή πολύπλοκες. Δεν επιβάλλουν μια υποκειμενική ερμηνεία στο σχηματισμό τους. Στο μοντέλο αυτό, η κοινωνία δημιουργείται ως καθρέφτης της φύσης, με τις προκαθορισμένες εγγενείς μεταβλητές.


Το ίδιο το κίνημα δεν είναι μια κεντρική δομή.
Δεν είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε, αλλά να οργανώσουμε και να εκπαιδεύσουμε.


Περισσότερες πληροφορίες έρχονται σύντομα ...

(Πιθανότατα να δημιουργήσω το συντομότερο αυτόνομο μπλογκ ή σελίδα , η οποία να αφορά αποκλειστικά το "Κίνημα στο Πνεύμα της Εποχής")


2 σχόλια:

η Τοξότισσα είπε...

Η σελίδα της ελληνικής έκδοσης του Zeitgeist περιμένει τη συμμετοχή σας στη διεύθηνση http://eraspiritmovement.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Εκτιμηση μου ειναι οτι το ιδιο κινημα το zeitgeistmovement, ενω κατηγορει μεσω της ταινιας addendum την Παγκοσμια Διακυβερνηση...αυτην την προωθει...καταργηση συνορων...εθνοτητων..κτλπ...Πισω απο το κινημα ειναι το ιδιο κατεσυημενο (ΤΡΑΠΕΖΕΣ..Ορισμενες Κυβερνησεις και κατα την εκτιμηση μου οι Σιωνιστες)...μας κανανε το Reverse Psyhology...οπως εγινε και με τον Ομπαμα....
http://www.youtube.com/watch?v=dM7L4SDGdqU

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ