21 Οκτ 2008

Το κλειδί, για να πάψει η εκμετάλλευση των λαών

Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε επώνυμα στις 31.01.2007 ανάμεσα σε άλλους στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, τον Κο Νίκο Ευαγγελάτο, και τον Κο Χαρδαβέλα (ήταν και ο μόνος που με πήρε στο τηλέφωνο), όπως και σε περιοδικά…

Μιας και δεν έγιναν ποτέ ουσιαστικές αλλαγές εδώ και δεκαετίες μοιάζει πάντα τόσο επίκαιρη...Αγαπητοί κύριοι,


αποφάσισα να σας στείλω αυτή την επιστολή, για να περιγράψω τις ενστάσεις μου στα δημόσια πράγματα της χώρας μας, αγανακτισμένη με την αποχαύνωση, στην οποία μοιάζει να έχουν περιέλθει οι περισσότεροι.
Η σαπίλα σε όλους τους τομείς της ζωής μας είναι εμφανής. Μιλάμε για παιδεία? Για δικαιοσύνη? Για υγεία? Για Οικονομία? Για σωστή ενημέρωση? Για διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια?
Όλο το κρατικό οικοδόμημα μοιάζει να είναι διάτρητο.

Κι εμείς? Εμείς οι απλοί πολίτες τι κάνουμε? Αναζητάμε μονίμως τους «υπεύθυνους» -στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στη χειρότερη αρκούμαστε στο «δε βαριέσαι» - ενώ ταυτόχρονα ξεχνάμε, πως εμείς οι ίδιοι είμαστε τουλάχιστον συνυπεύθυνοι σε όλα αυτά.Μία κυβέρνηση αντικατοπτρίζει το ποιόν του λαού της.
Εμείς οι ίδιοι είμαστε που εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας στη «δημοκρατία» μας –αν μπορούμε πλέον να μιλάμε για δημοκρατία....-και λίγο πολύ όλοι αυτοί είναι ο «καθρέπτης» μας.

(Εδώ σήμερα θα συμπλήρωνα πως συμβαίνει και το αντίστροφο: το σύστημα εξουσίας επί δεκαετίες και αιώνες εθίζει το λαό με τέτοιες συνθήκες, ακριβώς για να μπορεί να έχει τον έλεγχο των πολλών προς όφελος των λίγων στην κορυφή της πυραμίδας...)


Με εκνευρίζουν αφάνταστα πολύ οι διάφορες δημοσκοπήσεις με τα γαλάζια και πράσινα προγνωστικά των επόμενων εκλογών, λες κι εμείς και η χώρα μας είμαστε το τσιφλίκι τους, γιατί τελικά τα προγνωστικά μοιάζει να έχυν γίνει αυτοσκοπός των κομμάτων στην κούρσα για την εξουσία.

Και ο ίδιος ο λαός μοιάζει να πάσχει από απίστευτη αμνησία και να συγχωρά την αδράνεια και τα λάθη των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, όταν δεν τους «τιμωρεί» και τους ξαναψηφίζει. Η διαφθορά έχει γίνει μάλλον το εθνικό μας σπόρ, αφού δε δείχνουμε την απαραίτητη ευαισθησία για να αλλάξουν τα πράγματα.

Ένα βιβλίο που διάβαζα τελευταία, με τίτλο «Το κλειδί, για να πάψει η εκμετάλλευση των λαών» του Γερμανού Huessner, μου έδωσε το ερέθισμα για αυτά που περιγράφω παρακάτω:Το «κλειδί» λοιπόν, σύμφωνα με τον Huessner, είναι...Η ΨΗΦΟΣ μας!

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό βέβαια, αλλά θα με ικανοποιούσε ιδιαίτερα η εφαρμογή μιας σειράς προτάσεων που κάνει ο παραπάνω συγγραφέας στο βιβλίο του:

 • Να υποχρεώνεται ο κάθε υποψήφιος βουλευτής –προεκλογικά- να υπογράψει και να καταθέσει ένορκα μία Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία να λέει ξεκάθαρα, πως δεν είναι μέλος καμίας μυστικής οργάνωσης, ούτε έχει, αλλά ούτε και θα συνάψει στο μέλλον καμία σχέση με τέτοιες οργανώσεις, όπως π.χ. τη Λέσχη Μπίλντενμπεργκ, τη Λέσχη Ροκφέλερ, την τριμερή επιτροπή, το Club της Ρώμης, το Συμβούλιο των 33 (ή άλλες παρόμοιες που να δρουν στη χώρα μας) ούτε και εργάζεται για λογαριασμό καμίας λέσχης, στοάς, ή άλλου οικονομικού συμφέροντος.
 • Ο υποψήφιος επίσης με όρκο θα εξηγεί, πως δεν συμμετέχει σε μυστικές συναντήσεις με τέτοιου είδους κοινότητες-οργανώσεις ή με παρακλάδια τους, ούτε δέχτηκε «κανόνες» που δεσμεύτηκε να ακολουθήσει, ούτε προτίθεται να το κάνει μελλοντικά.
 • Επίσης ο υποψήφιος δεσμεύεται με όρκο να υπηρετήσει συνειδητά το καλό –και μόνο αυτό- του λαού και της χώρας, με όλες του τις δυνάμεις.
 • Το κόμμα (αν συνεχίσουμε με αυτή τη μορφή πολιτεύματος ψευδο-δημοκρατίας, γιατί ακόμη καλύτερα θα ήταν να υπάρχει ένα μόνο κοινό ψηφοδέλτιο... και ισχυροποίηση των Δήμων...) θα δηλώνει ρητά, πως δεν έχει κανενός είδους οικονομικά «δωράκια» από ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα –ας βολεύονται με τα κρατικά «επίσημα» κοστολόγια που μας χρεώνουν έτσι κι αλλιώς.
(θα μπορούσε να περιέχει και πολλά άλλα σημεία, αλλά δεν θέλω να μακρυγορήσω ιδιαίτερα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν ριζικές-ουσιαστικές αλλαγές και να ξεκινήσει σχετικός διάλογος.)

 • Εάν αρνηθεί το κόμμα ή οι υποψήφιοι να δηλώσουν επίσημα τα παραπάνω, πολύ απλά στις επόμενες εκλογές ΔΕΝ τους χαρίζουμε την ψήφο μας.

Δεν βρίσκουμε κανένα κατάλληλο κόμμα ή υποψήφιο?

 • Πηγαίνουμε παρ’ όλ’ αυτά στο εκλογικό κέντρο και ρίχνουμε ΑΚΥΡΟ (όχι λευκό), ίσως με την ανάλογη επισήμανση πως δεν βρήκαμε κανένα κατάλληλο κόμμα να μας εκπροσωπήσει.
Αυτό θα αποτελούσε μία δραστική απόσυρση της δύναμης που δίνουμε στα κόμματα. Μία ειρηνική και ήρεμη επανάσταση δίχως ίχνος βίας! (Γιατί ακόμη και ότι καταπολεμάμε αποκτά δύναμη).

[Ποιος θα προωθούσε αυτές τις απαιτήσεις στα κόμματα? Μία πολύ καλή και γρήγορη λύση θα ήταν τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργαζομένων και υπαλλήλων και άλλοι τέτοιοι φορείς και οργανισμοί ή σύλλογοι.]

Το επόμενο βήμα θα ήταν η απαγκίστρωση του λαού από τα πλοκάμια των δανείων και των τραπεζών.
Ο Henry Ford είχε πει κάποτε:
«Εάν κάποτε ο λαός καταφέρει να κατανοήσει την τραπεζική λειτουργία και δομή, θα έχουμε επανάσταση μέσα σε μία νύχτα».

Εξ’ άλλου είναι γνωστό πως κάποτε απαγορευόταν ο τοκισμός μεταξύ χριστιανών. Το ίδιο ισχύει ακόμη και σήμερα ανάμεσα σε Εβραίους, μόνο που δεν ισχύει για τους αλλόθρησκους τους...
Αντίθετα σήμερα γίναμε όλοι λίγο πολύ θύματα ενός παράλογου πλουτισμού των τραπεζών, οι οποίες πουλούν αέρα κοπανιστό και θησαυρίζουν με τους τόκους και τα επιτόκια των επιτοκίων -με την εύνοια και την αδιαφορία της πολιτείας.
(Και όχι μόνο, σήμερα 2008, η "πολιτεία" προθυμοποιείται ακόμη και να ενισχύσει τους νόμιμους τοκογλύφους" μας... Ενώ "όλως τυχαίως" ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για την παιδεία (βασικότατος παράγων για την ύπαρξη πραγματικής Δημοκρατίας) και την υγεία...)

Ακόμη θα ήταν θεωρώ απαραίτητη η άρση του βουλευτικού ασύλου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να έχει να φοβηθεί ένας βουλευτής, όταν κάνει σωστά τη δουλειά του. Αφού τους πληρώνουμε έχουμε την απαίτηση να πράττουν έργο. Και έχουμε επίσης κάθε δικαίωμα να τους ελέγχουμε για τυχόν παραστρατήματα τους. Όπως φυσικά και εμείς οι ίδιοι ελεγχόμαστε με βάση τους νόμους και το σύνταγμα. Εμείς λογοδοτούμε στη δικαιοσύνη και μας επιβάλλονται κυρώσεις για την κάθε πιθανή μας παράβαση. Γιατί οι βουλευτές μας να «χαίρουν» ασύλου? Γιατί να υπάρχει «δημοκρατία και δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων»?

Επίσης καλό θα ήταν να συγκροτηθεί ένα υπέρ-κομματικό όργανο ελέγχου και να καταργηθεί τελείως το «δημόσιο-υπαλληλίκι», ώστε να μην αποτελεί τρόπο δωροδοκίας για ψήφο.

(Στο φινάλε, εάν δεν μπορούμε αλλιώς, ας πληρώσουμε κάποια ικανά άτομα, με σχέση εργασίας, να μας κυβερνήσουν, πράττοντας έργο και όχι παίζοντας κουκλοθέατρο!)

Τέλος θεωρώ, πως θα έπρεπε να γίνεται τακτικότερα χρήση των δημοψηφισμάτων, μία τακτική που στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται καθόλου.

Γιατί όλα τα κόμματα, άλλα πρεσβεύουν στις προεκλογικές εκστρατείες τους –που μοιάζει να είναι και η μόνη περίοδος που θυμούνται το λαό- και άλλα κάνουν πράξη στη θητεία τους. Οπότε καλό θα ήταν –τουλάχιστον για σοβαρά ζητήματα και ιδιαίτερα όταν αφορά τροποποιήσεις του συντάγματος- να μας ξαναρωτάνε.

(Ένα σύνταγμα είναι αποδεκτό από το λαό, όταν το έχει επικυρώσει με την ψήφο του –δεν θυμάμαι να μας ρώτησαν όταν έκαναν τις αλλαγές και μειώσεις των ελευθεριών μας πριν λίγα χρόνια...)

Και επιστρέφω στην ψήφο μας. Είναι η μόνη μας δύναμη, την οποία πολύ γρήγορα χάνουμε, ρίχνοντας τη στην κάλπη, σαν ψηφοδέλτιο. Όχι τυχαία, στα γερμανικά η ψήφος λέγεται “Stimme”. Η ίδια λέξη σημαίνει και «φωνή». Είναι η φωνή μας, που παύει να ακούγεται αμέσως μετά από τις εκλογές. Είναι η δύναμη μας, που εκμηδενίζεται και καταπατάται καθώς καλούμαστε να ανεχόμαστε όλα τα έκτροπα και τη σαπίλα στην καθημερινή μας ζωή. (Και μάλιστα είμαστε, με βάση της επιλογής που κάναμε με την ψήφο μας,...συνένοχοι στα έκτροπα, μας αρέσει δεν μας αρέσει...)


 • Αν μάθουμε να είμαστε πιο αυστηροί στην κρίση μας και ψηφίζουμε, μόνο αυτούς που πραγματικά μας αντιπροσωπεύουν.
 • Αν δεν ξεχνάμε τις παραλήψεις και τα λάθη των κυβερνόντων.
 • Αν πάψουμε να κοιτάμε το μικρόκοσμο μας και το πιθανό «ρουσφέτι» ή τη «θεσούλα» που μας έταξαν.
 • Αν πηγαίνουμε όλοι στις κάλπες και αποφασίζουμε στο σύνολο μας, με 100% απαρτία, (ώστε να μη δεχόμαστε την όποια μειοψηφία να παίρνει το χρίσμα, επειδή καπηλεύεται τα λευκά ψηφοδέλτια ή την μη συμμετοχή μας στις κάλπες).
 • Και ρίξουμε ένα «άκυρο» ψηφοδέλτιο, εάν δε θεωρούμε κανέναν defacto ικανό, για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα.
Θα «ακυρώναμε» την ψήφο μας, όλοι όσοι είμαστε δυσαρεστημένοι –και θεωρώ πως είμαστε πάρα πολλοί-, θα αποσύραμε τη δύναμη και την συνενοχή μας.

Δεν θα ήταν αυτό ένα πραγματικό χαστούκι στην πολιτική?

Τι λέτε αν κινούμασταν με αυτό τον τρόπο δεν θα αποσύραμε τη δύναμη που παρέχουμε στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματα? Δεν θα τους δείχναμε πως ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν αλλαγές? ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσουν σε θετικά βήματα και ΠΡΕΠΕΙ να προστατέψουν τους πολίτες, τα δικαιώματα τους και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ?


********

3 σχόλια:

AATON είπε...

Αγαπητή μου φίλη Βίκυ,
θέλεις να δείς αληθινό Έλληνα, αληθινό πατριώτη, να κυβερνάει την πατρίδα μας;
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει.
Δρακόντειοι Νόμοι και αλλαγή Συντάγματος.

Να λένε πως, για να γίνει κάποιος Υπουργός, Προθυπουργός και λοιπά, θα πρέπει:

1. Να έχει σεβαστή ακίνητη και κινητή περιουσία (νηστικοί απαγορεύονται) Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΥΠΟΘΗΚΗ και σε περίπτωση ΕΠΙΟΡΚΙΑΣ θα ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ και ο εν λόγω πολιτικός θα ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΙΣΟΒΙΑ.
2. Να απαγορεύεται σε συγγενείς τους 1ου, 2ου και 3ου βαθμού, καθώς και σε συγγενείς των συζύγων τους, να πολιτεύονται για 40 χρόνια, απο την ημέρα αποχώρησής τους απο την πολιτική.

Εάν θα δείς μετά απο τέτοιο Σύνταγμα και τέτοιους όρους, κάποιον να λέει ΝΑΙ! εγώ θέλω και επιμένω να γίνω πολιτικός της ψωροκώστενας, να είσαι σίγουρη πως έχεις μπροστά σου έναν μεγάλο Έλληνα πατριώτη..

η Τοξότισσα είπε...

Φίλε μου Νίκο,
υπάρχει και άλλη λύση: ΚΑΜΙΑ Κυβέρνηση.

Αυτό βέβαια απαιτεί μεγάλη δουλειά και πλήρη αλλαγή κοινωνικού μοντέλου.

Καιρός είναι μετά από τόσους αιώνες "πυραμιδοειδούς" εξουσίας να πάμε σε κάτι πιο δίκαιο και ανθρώπινο.

Ρίξε μια ματιά στο νέο μου μπλογκ http://eraspiritmovement.blogspot.com/

ή πήγαινε απευθείας στο zeitgeistmovement...

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις ανθρώπινης συμβίωσης.

Σε καλώ επίσης να συνδράμεις στο σχετικό φόρουμ, που μόλις σήμερα σχεδίασα για να ανοίξουμε το διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα http://eraspiritmovement.forumcircle.com/

Δεν έχω καμία αμφιβολία, πως είσαι πατριώτης... αλλά ας πάμε ένα βήμα πιο πέρα απο τη χωριστικότητα: όλοι μαζί! Όλοι οι λαοί μία κοινωνία!

Να' σαι πάντα καλά

η Τοξότισσα είπε...

Κοίτα να δεις...
χθες κάποιος φίλος μου έστειλε γιατί λέει διάβασε τις ανησυχίες μου στο περιοδικό Strange που κυκλοφορεί...

Εξεπλάγην κατ' αρχην γιατί δεν ήξερα τι μπορεί να είχε δημοσιευτεί εκεί...

Πήγα λοιπόν και πήρα το εν λόγο περιοδικό και τι να δω? την επιστολή αυτή, την οποία δημοσίευσα εδώ στο μπλογκ. Απ' όσο θυμάμαι την είχαν ξαναδημοσιεύσει παραλείποντας το πολιτικό μέρος, πράγμα που έκαναν τώρα.

Κάλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν.

(Στο περιβαλλοντικό κομμάτι βέβαια έχουν προστεθεί πολλά από τότε, αλλά το πολιτικό παραμένει επίκαιρο ειδικά με την εξέλιξη που είχαμε φέτος με το τραπεζικο και την οικονομική "δήθεν" κρίση...)

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ