21 Ιουν 2008

Reiki - Η δύναμη της συμπαντικής ενέργειας

Reiki

Η θεραπευτική Δύναμη της Συμπαντικής Ενέργειας

της Βίκυς Χρυσού
Το Ρείκι είναι ένα μαγικό μονοπάτι που ανοίγει τόσες πολλές διαδρομές θεραπείας, αυτοθεραπείας και αυτογνωσίας που θα μπορούσαν να γραφούν –και έχουν γραφτεί ήδη- τόμοι ολόκληροι. Είναι ένα μονοπάτι που όπως και η ίδια η αυτογνωσία δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι ευεργεσία και ικανοποίηση προσφοράς στον εαυτό, αλλά και στον συνάνθρωπο. Είναι αγνό κατάλευκο φως, που λούζει τα συσσωρευμένα μπλοκαρίσματα του νου, της ψυχής, του πνεύματος και τελικά και του ίδιου του σώματος. Είναι αγνή πρόθεση αλλά και σκοπός. Μα πάνω απ’ όλα το Ρέικι είναι Αγάπη.

Μολονότι έχουν γραφτεί πολλά για το Ρέικι, θα προσπαθήσω στα όρια λίγων σελίδων να ζωγραφίσω στη φαντασία σας μία σύντομη, άλλα όσο το δυνατόν πιο πλήρη διαδρομή, με τις πιο ζωηρές πινελιές. Κυρίως όμως θα προσπαθήσω να σας μεταδώσω το μήνυμα του Ρέικι όπως αυτό βρίσκεται μέσα στην καρδιά και την ψυχή όλων όσων ασχολούνται με αυτό.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.


Τι θα πει Ρέικι?

Η λέξη Ρέικι[1] είναι ιαπωνική και αποτελείται από δύο συνθετικά: τη λέξη “Ρέϊ”, και την λέξη “Κι”. Στην Ιαπωνία το γράμμα-σύμβολο “ Ρέϊ ” σημαίνει: ιερό, πνεύμα, μυστικό, δωρεά, πνεύμα της φύσης ή αόρατο πνεύμα, ενώ “Κι” σημαίνει: ενέργεια, φύση, ταλέντο και αίσθημα. Έχει καθιερωθεί όμως το Ρέϊ να μεταφράζεται ως «συμπαντική ενέργεια» και το Κι, ως «ατομική ζωτική ενέργεια».

Το Ρέϊ μπορούμε να πούμε πως είναι το Θεϊκό στοιχείο, η Πηγή των πάντων, η Πηγή της Ζωής, η κινητήριος δύναμη του σύμπαντος.

Το δε Κι είναι το αντίστοιχο του κινέζικου «τσι[2]» και της Ινδικής «πράνα», όροι που επίσης χαρακτηρίζουν τη ζωτική ενέργεια που διαπερνά τα πάντα και δίνει ζωή. Στην Ευρώπη έγινε γνωστή ως élan vital. Ο Βίλχελμ Ράϊχ την ονόμαζε «οργόνη», ενώ ρώσοι ερευνητές την αποκαλούν «βιοπλασματική Ενέργεια». Είναι το πέμπτο στοιχείο της Φύσης, ο αιθέρας. Όλες αυτές οι διαφορετικές ονομασίες αναφέρονται στη ζωτική ενέργεια και κατά κάποιο τρόπο ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Ζώα, φυτά και άνθρωποι βρίσκονται στη ζωή χάρη στη ζωτική δύναμη του Κι.

Τα διάφορα όργανα του σώματος, τα κύτταρα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας έχουν όλα το δικό τους Κι. Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων Κι στον άνθρωπο γίνεται εμφανής με υγεία, δύναμη, ευεξία, αισιοδοξία, χαρά, ψυχική και συναισθηματική ισορροπία. Όταν τα επίπεδα του Κι είναι χαμηλά, τότε το άτομο είναι αδύναμο και ευάλωτο σε ασθένειες σωματικής ή ψυχολογικής φύσης.

Το Ρέικι είναι η άυλη και αόρατη, καθαρή ενέργεια ζωής που έρχεται από το σύμπαν και ενδυναμώνει τον οργανισμό. Με το Ρέικι η ζωτική ενέργεια του ατόμου (Κι) αναπληρώνεται, εμπλουτίζεται, εξυψώνεται και εναρμονίζεται τελικά με τη συμπαντική ενέργεια (Ρέι).

Το Ρέικι δεν περιορίζεται στους ζωντανούς οργανισμούς. Είναι μία ενέργεια, η οποία διαπερνά πραγματικά τα πάντα. Διαπερνά και τις μορφές ύπαρξης που τυπικά δεν έχουν ζωή. Διαπερνά και την «ύλη». Για το Ρέικι όλα είναι ζωντανά και αξίζουν το σεβασμό μας, ακόμη και οι πέτρες που πατάμε. Αυτή η οπτική γωνιά ήταν ανέκαθεν οικεία στη φιλοσοφία της Κίνας και του Θιβέτ. Τα τελευταία χρόνια την προσεγγίζει και η μοντέρνα επιστήμη, η οποία λέει, πως η ύλη είναι μία μορφή πολύ γρήγορα κινούμενων ενεργειακών σωματιδίων. Ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε «υλικό», στην ουσία δεν είναι παρά μονάχα ενέργεια και κατά προέκταση… ζωντανό και ικανό να δεχτεί ενέργεια. Το ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτά τα κινούμενα σωματίδια ενέργειας της ύλης,


οφείλετε στην περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα μας.

Στην πραγματικότητα ζούμε μέσα σε μια θάλασσα από ενέργεια, μόνο που έχουμε χάσει το κλειδί της κατανόησης της και επιπλέον έχουμε ξεχάσει την θετική επίδραση που έχει αυτή η συμπαντική ενέργεια, για την πνευματική και σωματική υγεία μας.


Τι δεν είναι το Ρέικι

Το Ρέικι είναι απλή καθαρή ενέργεια. Δεν έχει καμία σχέση με θρησκεία, φιλοσοφία, αστρολογία, ψυχολογία, New Age, Channeling ή προσωπική πνευματική ανάπτυξη και θεραπεία. Εμείς είμαστε που το τοποθετούμε μέσα σε τέτοιου είδους πλαίσια.

Ανάλογα με τον τρόπο που το βλέπει αυτός που το εξασκεί, μπορεί να παρουσιάζεται ως μία τεχνική μασάζ (στα πλαίσια του “bodywork”), ως μία τεχνική διαλογισμού ή ως μία θεραπευτική μέθοδος, η οποία συνδέεται συχνά με το κύμα New Age. Όλες αυτές οι ετικέτες μοιάζουν όμως αστείες, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τη συμπαντική ενέργεια σε μεμονωμένες εφαρμογές της. Όπως συνηθίζει να λέει μία αγαπημένη Δασκάλατου Ρέικι: το Ρέικι είναι ένα «θεϊκό δώρο» και την αξία του την καταλαβαίνει κανείς μόνο αν σκίσει το περιτύλιγμα και κοιτάξει μέσα στο πακέτο[3].


Τι είναι η θεραπευτική τεχνική Ρέικι?

«Η ευλογία της σύνδεσης με το Ρέικι είναι πολλαπλή και πανέμορφη. Το Ρέικι είναι μία ιαματική συμπαντική ενέργεια, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για χαλάρωση, για ευεξία, αλλά και για υποστήριξη της αυτοθεραπείας σε όλα τα επίπεδα του ανθρώπινου Είναι μας, με την απλή απόθεση των χεριών…»

Einar Stier


Το Ρέικι είναι μία ευχάριστη, εναλλακτική, ολιστική θεραπευτική τεχνική, κατά την οποία το Κι, η ζωτική ενέργεια του ατόμου, εναρμονίζεται με τη συμπαντική ενέργεια Ρεϊ.

Πέρα από τη ζωτική ενέργεια που παίρνει ο άνθρωπος από τον ήλιο, τη φύση, το φαγητό και τον ύπνο, μπορεί να πάρει μεγάλη ποσότητα ενέργειας και από ενεργειακές τεχνικές[4], ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το Ρέικι.

Στη συγκεκριμένη τεχνική, η συμπαντική ενέργεια διοχετεύεται από τα χέρια του θεραπευτή[5] στο θεραπευόμενο, με απαλό άγγιγμα ή από απόσταση.

Πρόκειται για μία απλή, ασφαλή, ευχάριστη και ιδιαίτερα χαλαρωτική μέθοδο, κατά την οποία αναζωογονείται τέλεια ο οργανισμός με ένα απλό, απαλό άγγιγμα των χεριών.

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο δράσης του Ρέικι, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, πως αυτό δρα στο υλικό σώμα μας, με μια διαδικασία αντίστροφη από αυτή της κλασικής ιατρικής. Είναι μία ήπια μορφή ενέργειας που δρα κατ’ αρχήν στο ενεργειακό επίπεδο του ανθρώπου και δευτερογενώς στο σώμα του, γι’ αυτό και δεν επηρεάζει άλλες πρακτικές, εναλλακτικές θεραπείες, ή ιατρικές και φαρμακευτικές αγωγές.

Για τις ενεργειακές θεραπείες ισχύει γενικότερα η παραδοχή πως οποιαδήποτε ασθένεια βαρύνει το σώμα μας, οφείλεται σε ένα βαθύτερο αίτιο που βρίσκεται στην ψυχή ή το πνεύμα μας. Έτσι θεραπεύοντας την ψυχή και το πνεύμα μας (ή αλλιώς τα ενεργειακά μας σώματα[6]), καταλήγουμε τελικά να θεραπεύουμε και τον υλικό μας φορέα, το σώμα μας.

Επίσης είναι βασικό να πούμε, πως το Ρέικι δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική αγωγή και δεν κάνει διάγνωση. Για όποιον έχει ενεργά ασχοληθεί με τις θεραπείες αυτής της μορφής είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι σημειώνονται αποτελέσματα ακόμη και σε περιπτώσεις που η κλασική ιατρική χαρακτηρίζει ανίατες ή μη αναστρέψιμες. Αλλά δεν θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί πανάκεια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι επιτήδειοι «θεραπευτές».

Αντίθετα με ότι πιστεύεται ή διαδίδεται το Ρέικι δεν αποσκοπεί κατά πρώτο λόγο στην ίαση του σώματος. Θεραπεύεται πράγματι και αυτό, αλλά χωρίς να είναι αυτός ο βασικός στόχος του. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η θεραπεία του σώματος είναι μία δευτερογενής επίδραση του.[7]

Πως φτάνει η συμπαντική ενέργεια στα χέρια του «θεραπευτή»;

Πως μπορεί κανείς να συντονιστεί με αυτή?

Εύλογα μπορεί να σκεφτεί κανείς: αφού το Ρέικι είναι μία συμπαντική ενέργεια όπως η ενέργεια που παίρνουμε από τον ήλιο, γιατί δεν μπορούμε να την απορροφήσουμε αυτόματα, δίχως να μεσολαβεί κάποιος;

Κατά βάση μπορούμε και είναι γενετήσιο ταλέντο όλων μας. Όταν χτυπήσουμε ενστικτωδώς ακουμπάμε τα χέρια μας στο σημείο που πονάει. Η μητέρα ησυχάζει το βρέφος στην αγκαλιά της. Η διαφορά είναι, πως σε τέτοιες περιπτώσεις κάνουμε χρήση της δικής μας βιομαγνητικής ενέργειας και δίνουμε από τα δικά μας αποθέματα. Αυτό που λείπει, ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε και να διοχετεύσουμε παρακάτω τη συμπαντική ενέργεια, είναι ένας κατάλληλος «μετασχηματιστής» που να μας επιτρέπει να συντονιστούμε με τη συχνότητα της[8].

Ο συντονισμός γίνεται στις λεγόμενες «μυήσεις», όπου ο Δάσκαλος του Ρέικι αναλαμβάνει να συντονίσει το μαθητή με την Πηγή της συμπαντικής ενέργειας και να ανοίξει τα ενεργειακά κανάλια του για τη ροή της. Η «μύηση» είναι μια απλή και δυνατή μέθοδος, έχει άμεσο αποτέλεσμα και δεν εξαρτάται από την πίστη του μαθητή σε αυτή. Χωρίς αυτή δεν λειτουργεί το Ρέικι.

Από τη στιγμή του συντονισμού, η συμπαντική ενέργεια εισέρχεται στο σώμα μέσα από το «τσάκρα» -ενεργειακό κέντρο- της κεφαλής, περνά από το τσάκρα της καρδιάς και εξέρχεται, κυρίως[9] από τα χέρια. Συγκεκριμένα από το τσάκρα που βρίσκεται στο κέντρο της παλάμης και τις άκρες των δακτύλων.

Αμέσως μετά το συντονισμό είναι κανείς σε θέση να διοχετεύσει τη συμπαντική ενέργεια τόσο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος του, όσο και στο σώμα κάποιου τρίτου. Έτσι το άτομο δεν δίνει τη δική του ενέργεια και δεν κουράζεται, όταν κάνει μια θεραπεία.

Η ενέργεια είναι εκεί εφ’ όρου ζωής, ακόμη και αν δεν κάνουμε ποτέ χρήση της.

Πως μπορεί να δεχτεί κανείς Ρεϊκι?

Συνεδρία Ρέικι

Φυσικά για να δεχτεί κανείς Ρεϊκι, δεν είναι απαραίτητο να είναι ο ίδιος συντονισμένος με την ενέργεια. Μπορεί κάλλιστα ο κάθε ένας μας, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φυσικής κατάστασης, να απολαύσει μία θεραπευτική συνεδρία Ρεϊκι.

Κατά τη διάρκεια της ο πρακτικός του Ρεϊκι, αγγίζει απαλά με τα χέρια του διάφορα σημεία του σώματος που χρειάζονται ενέργεια, πάνω από τα ρούχα[10]. Το άτομο που δέχεται την ενέργεια παραμένει συνήθως άνετα ξαπλωμένο και χαλαρό σε κάποιο κρεβάτι ή ακόμη και στο πάτωμα, χωρίς να αποκλείεται όμως η καθιστή ή όρθια θέση.

Πριν την έναρξη της συνεδρίας είναι απαραίτητη η απομάκρυνση όλων των μεταλλικών αντικειμένων –π.χ. κέρματα, κοσμήματα, μεταλλικές ζώνες- τόσο από αυτόν που δέχεται όσο και από αυτόν που «δίνει» Ρεϊκι.

Ο «θεραπευτής» καλύπτει με τις παλάμες του όλο το σώμα του «θεραπευόμενου». Ξεκινώντας από το κεφάλι, συνεχίζει στο λαιμό, το θώρακα, την κοιλιά, τη λεκάνη, τα γόνατα, τις πατούσες και την πλάτη. Σε κάθε σημείο αφήνει τα χέρια του για τουλάχιστον τρία λεπτά. Αν κάπου υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη από ενέργεια –πράγμα που αισθάνεται ο έμπειρος θεραπευτής- τα αφήνει περισσότερο. Συνολικά μία συνεδρία μπορεί να διαρκεί από 40 λεπτά έως και μιάμιση ώρα.

Στη Δύση έχει καθιερωθεί ως κανόνας μία συγκεκριμένη σειρά από θέσεις των χεριών. Οι θέσεις αυτές, 12 περίπου, καλύπτουν τα 7 βασικά τσάκρας και κατά προέκταση όλο το σύστημα των ενδοκρινών αδένων και των βασικών εσωτερικών οργάνων. Η σειρά εφαρμογής διευκολύνει την εκμάθηση της μεθόδου ώστε με μία σύντομη εισαγωγή ο κάθε ένας να μπορεί να την εφαρμόσει στο εαυτό του αλλά και σε άλλους. Οι κανόνες βέβαια οφείλουν να έχουν βοηθητικό και όχι περιοριστικό ρόλο, όπως αναφέρει και ο Φράνκ Αργιάβα Πέττερ.[11] Οι έρευνες του έδειξαν μάλιστα, πως ο Ουσούι προτιμούσε τον κάθε θεραπευτή απελευθερωμένο από κανόνες ώστε να εφαρμόζει το Ρεϊκι με βάση το ένστικτο και την διαίσθηση του.

Έτσι αρκετοί θεραπευτές ξεκινούν τη συνεδρία με ένα «σκανάρισμα» του σώματος και αφήνουν τα χέρια τους όπου εντοπίζουν ανάγκη ενέργειας. Ακολουθούν δηλαδή το «ένστικτο των χεριών» τους και τη σειρά των θέσεων που αυτά υποδεικνύουν.

Μερικοί μάλιστα αισθάνονται στο δικό τους σώμα, το είδος, την ένταση και το σημείο του πόνου του θεραπευόμενου και έτσι μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους άμεσα στο σημείο που καλεί για ενέργεια. Το σώμα του «δέκτη» είναι αυτό που δίνει το μήνυμα σχετικά με το που απαιτείται η ενέργεια.

Κατά την συνεδρία, τόσο αυτός που δίνει, όσο και το άτομο που δέχεται Ρέικι, μπορεί να αισθανθούν την ενέργεια σαν κρύο ή ζέστη στο σημείο που ακουμπούν τα χέρια. Μπορεί επίσης να τη νιώσουν σαν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα ή ακόμη και σαν ενεργειακά κύματα που τους διαπερνούν. Μπορεί όμως και να μην αισθάνονται τίποτε άλλο πέρα από τη βαθιά χαλάρωση και γαλήνη που αυτή επιφέρει. -Πολλοί θεραπευόμενοι μιλούν για μια αίσθηση σαν να πλέουν μέσα σε μία βάρκα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.-

Άσχετα από την ύπαρξη αίσθησης ή όχι, η ενέργεια είναι παρούσα και ακολουθώντας τη δική της «ευφυΐα» πηγαίνει όπου υπάρχει ανάγκη. Η συχνότητα της ενέργειας Ρέικι αλληλεπιδρά τόσο με την ενέργεια του σώματος όσο και με την ενέργεια των συναισθημάτων και των σκέψεων, παρέχοντας έτσι μία πολυδιάστατη θεραπεία.

Είναι βασικό να διευκρινίσουμε τον τρόπο με τον οποίο καταλήγει η ενέργεια στο δέκτη και το ρόλο του «θεραπευτή». Καταρχήν δεν είναι ο θεραπευτής που «δίνει» την ενέργεια, ούτε και δίνει ενέργεια από τα δικά του αποθέματα όπως συμβαίνει στις εφαρμογές «βιοενέργειας» ή μαγνητικής θεραπείας. Ο «θεραπευτής» στο Ρέικι είναι απλά το κανάλι. Η ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα του θεραπευτή σαν κανάλι, ώστε να περάσει στο σώμα του «θεραπευόμενου». Στην ουσία το σώμα του θεραπευόμενου είναι αυτό που τραβάει την ενέργεια από τα χέρια του θεραπευτή. Ο θεραπευτής στο Ρεϊκι είναι, όπως συνηθίζεται να λέγεται, σαν το λάστιχο του ποτίσματος που βοηθάει ώστε να φτάσει το νερό εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Επίσης η ενέργεια αυτή έχει τη δική της ευφυΐα, δεν κατευθύνεται και δεν επηρεάζεται από το θεραπευτή. Είναι ανεξάρτητη από τη βούληση, την πίστη, τις πεποιθήσεις ή την διάθεση του. Γι’ αυτό και είναι πάντα απόλυτα «καθαρή».

Επιπλέον ο θεραπευτής δεν παίρνει καμία ενέργεια από τον θεραπευόμενο -ούτε αρνητική, όπως π.χ. μία ασθένεια. Δεν υπάρχει δηλαδή ανταλλαγή ενεργειών. Η ασταμάτητη ενέργεια του Ρεϊκι ρέει πρώτα μέσα στον θεραπευτή –γι’ αυτό και όχι μόνο δεν κινδυνεύει κατά τη συνεδρία, αλλά και μετά από αυτή είναι πάντα πλήρης και γεμάτος- στη συνέχεια περνάει στο θεραπευόμενο και το πλεόνασμα της γειώνεται. Έτσι το Ρεϊκι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κακό, ακόμη και αν εφαρμόζεται παράλληλα με άλλες θεραπείες ή φαρμακευτικές αγωγές. Όχι απλά δεν έχει καμία παρενέργεια, αλλά αντίθετα, μειώνει ή εξαφανίζει της παρενέργειες όλων των άλλων θεραπειών.

Η διαδικασία της τεχνικής είναι τόσο απλή που χωράει και μόνο στη φράση της Δασκάλας Τακάτα: «Hands on, Reiki on, hands off, Reiki off Δηλαδή δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από το να αφήσει ο θεραπευτής τα χέρια του πάνω στο σώμα και η ενέργεια κυλά από μόνη της. Με το που θα απομακρύνει τα χέρια του σταματά και η ροή.

-Σημαντικό κατά τη συνεδρία είναι να μην σταυρώνει κανείς τα χέρια ή τα πόδια του, ώστε να μην μετατρέπεται σε «κλειστό κύκλωμα» και μπλοκάρεται η ροή της ενέργειας.-

Πολλοί θεραπευτές προσφέρουν συνεδρίες όπου το Ρέικι συνδυάζεται με άλλες εναλλακτικές ή ενεργειακές θεραπείες, όπως την κρυσταλλοθεραπεία την αρωματοθεραπεία και την Aura Soma. Μάλιστα ενεργειακοί θεραπευτές που κάνουν χρήση βιοενέργειας, πράνα ή προσευχής, μαθαίνοντας Ρέικι παρατηρούν μία απίστευτη βελτίωση στις θεραπείες τους.

Ρέικι: Ενέργεια Αγάπης

ή γιατί να μάθει κανείς να το εφαρμόζει


Η ενέργεια του Ρεϊκι εμπλέκει ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων και γι’ αυτό, πέρα από τη θεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλούς άλλους τομείς. Με το Ρεϊκι μπορούμε να φορτίσουμε για παράδειγμα μπαταρίες ή να επισκευάσουμε μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό –όσο «τραβηγμένο» και αν ακούγεται. Μπορούμε να καθαρίσουμε κρυστάλλους ή να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ενός φυτού ή να ανακουφίσουμε κάποιο ζωάκι. Επιπλέον μπορούμε να «φορτίσουμε» με ρεϊκι το φαγητό που τρώμε ή το νερό που πίνουμε. Τέλος, με τα σύμβολα του Ρέικι είναι δυνατή η αποστολή ενέργειας πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου. Μπορούμε δηλαδή να στείλουμε Ρέικι ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου ή σε καταστάσεις και γεγονότα -στο παρόν, το παρελθόν ή το μέλλον- ώστε να βελτιώσουμε ή να ελαφρύνουμε συναισθηματικά και νοητικά το φορτίο τους.

Βασικότερο προτέρημα του Ρεϊκι, σε σχέση με άλλες θεραπευτικές τεχνικές, είναι η δυνατότητα εφαρμογής του ως μέσο αυτοθεραπείας. Αυτή είναι ταυτόχρονα και η μαγεία του καθώς μας μαθαίνει να αγαπάμε τον εαυτό μας. Συχνά λέμε πως όποιος δεν αγαπάει τον εαυτό του δεν μπορεί να αγαπήσει και τους άλλους, αλλά ξεχνάμε γρήγορα αυτή την αλήθεια, καθώς μας έχουν μάθει πως η αγάπη είναι κάτι που θα πρέπει να μας προσφέρουν οι άλλοι.

Το Ρέικι προσφέρει ένα απλό και όμορφο τρόπο να δίνουμε αγάπη στον ίδιο μας τον Εαυτό. Με την απλή τοποθέτηση των χεριών πάνω στο σώμα μας, -αφού έχουμε συντονιστεί- αφήνουμε τη συμπαντική ενέργεια να έρθει και να γεμίσει με αγάπη την καρδιά και την ψυχή μας. Με αυτό τον τρόπο πλησιάζουμε πιο κοντά στο θεϊκό πυρήνα του εαυτού μας και το Ρέικι γίνεται ένας χρήσιμος βοηθός για όσους έχουν επιλέξει να εργαστούν συνειδητά και να βελτιώσουν τον εσωτερικό-πνευματικό τους κόσμο.

Ταυτόχρονα μας οδηγεί στο μονοπάτι της ανιδιοτέλειας -ιδιαίτερα όταν η εφαρμογή του σε άλλους γίνεται από καθαρή και ανιδιοτελή αγάπη και δεν μπαίνουν στη μέση οικονομικά κίνητρα[12]. Φέρνει επίσης διαφορετικό νόημα στη ζωή μας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιο συνάνθρωπο μας σε μια δύσκολη στιγμή του.

Το Ρέικι, όπως λέει η αγαπημένη μου Δασκάλα, Χριστίνα Λιναρδάκη, «ανακαλεί τον ερμητικό νόμο της ανταποδοτικότητας. Ιδίως όταν η υπηρεσία είναι ανιδιοτελής, βλέπουμε να συμβαίνουν μαγικά πράγματα στη ζωή μας. Η αμοιβή μας έρχεται κατ’ ευθείαν από το σύμπαν. Αρχίζουμε να λαμβάνουμε απαντήσεις στα αγωνιώδη μας ερωτήματα, να προσελκύουμε αγάπη και ευημερία, να επιτυγχάνουμε στους στόχους μας, να αποκτούμε κατεύθυνση στη ζωή μας. Τι πιο όμορφο από το να αισθάνεται κανείς αγαπημένος, άξιος και χρήσιμος? Αυτή είναι η πραγματική ευλογία του Ρέικι.»


Ποια είναι η ιστορία και το φιλοσοφικό υπόβαθρο του Ρέικι?


Κάποιοι υποστηρίζουν, πως το Ρέικι δόθηκε για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα στην αρχαία Ατλαντίδα και ότι πολλές από τις πληροφορίες που έρχονται στο προσκήνιο στις μέρες μας είναι «Ατλαντιδικής» φύσης. Επίσης υποστηρίζουν πως το σύστημα αυτό είναι επίσης μια πύλη για τη Σοφία και τη γνώση της Ατλαντίδας, της συνειδητότητας που υπήρχε στην Ατλαντίδα και της Ενότητας με όλα τα πλάσματα.

Πιθανόν τα παραπάνω να είναι μαρτυρίες channeling, πιθανόν να είναι αποκύημα ζωηρής φαντασίας ή ίσως και αλήθεια, χωρίς όμως αποδείξεις για την ιστορικότητα τους.

Εμπνευστής του θεραπευτικού συστήματος Ρέικι, για το σύγχρονο κόσμο τουλάχιστον, θεωρείται ο ιάπωνας Mikao Usui.

Πριν περάσουμε στη σύγχρονη ιστορία του Ρέικι, αξίζει να δούμε σύντομα το φιλοσοφικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο χτίστηκε.

Είναι αλήθεια πως η διδασκαλία του Ρέικι δεν συνοδεύεται από κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία και η πρακτική του δεν έχει λατρευτικούς ή θρησκευτικούς περιορισμούς. Ο κάθε ένας, μπορεί να πάρει τη μύηση και να εφαρμόζει το Ρέικι καθημερινά, ανεξάρτητα από τις όποιες θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Από τεχνικής απόψεως όμως δεν παύει να είναι μία βουδιστική εκδοχή Τσι Γκόνγκ επηρεασμένη από το σιντοϊσμό.

Το κινέζικης προέλευσης Τσι Γκόνγκ, σε γενικές γραμμές, διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσα από πέντε ρεύματα, τα οποία πηγάζουν από τον ταοϊσμό, τον βουδισμό ή τον κονφουκιανισμό. Ανάλογα με το στιλ τους, χωρίζονται σε ενεργητικά, ενεργητικά-παθητικά και παθητικά, ή Γιάνγκ, Γιν, και Γιν-Γιάνγκ[13] κατά την κινέζικη ορολογία.

Το πιο γνωστό ρεύμα Τσι Γκόνγκ σε όλο τον κόσμο, αποτελούν οι πολεμικές τέχνες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ως ασκήσεις για μοναχούς, ενώ το αμέσως επόμενο, αφορά τις ασκήσεις αποκατάστασης της υγείας και της μακροζωίας. Αυτές οι δύο κατηγορίες είναι γιανγκ-ενεργητικές μορφές Τσι Γκόνγκ. Στην Γιν-παθητική μορφή ανήκει το κονφουκιανσιστικό Τσι Γκόνγκ, το οποίο έχει ως στόχο την ηρεμία του πνεύματος, ενώ το ταοϊστικό Τσι Γκογκ εμπεριέχει και τα δύο στιλ (Γιν-Γιανγκ), καθώς περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής, μασάζ και οραματισμούς με στόχο την τέλεια ισορροπία ψυχής και σώματος.

Το βουδιστικό Τσι Γκόνγκ είναι παθητικής μορφής (Γιν) και έχει ως βασικό στόχο την διεύρυνση της συνείδησης, ενώ η σωματική ισορροπία είναι δευτερεύουσας σημασίας. Σε ορισμένες ασκήσεις θιβετανικού-βουδισμού είναι εφικτή η άσκηση του σώματος με απλό οραματισμό, όπου ο ασκούμενος δεν κινείται καθόλου!

Ο Φράνκ Αργιάβα λέει χαρακτηριστικά, πως το Ρέικι είναι «Τσι Γκόγκ για τεμπέληδες», γιατί η ενέργεια δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας άσκησης, αλλά με μία απλή διαδικασία μύησης.

Έχοντας πίσω του την μεγάλη βουδιστική και στιντοϊστική παράδοση της Ιαπωνίας[14], δημιούργησε ο Μικάο Ουσούι το θεραπευτικό σύστημα Ρέικι[15] στα τέλη του 19ου αιώνα, στο Κυότο της Ιαπωνίας. Το 1921 άνοιξε μία κλινική στο κεντρικό Τόκιο και άρχισε να διδάσκει και να κάνει θεραπείες. Το 1922 ίδρυσε την κοινότητα Usui Reiki Ryoho Gakkai[16], η οποία συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα. Το 1923 χτύπησε καταστροφικός σεισμός το Τόκιο και ο Ουσούι με την ομάδα του ασχολήθηκαν με τη θεραπεία χιλιάδων θυμάτων. Το 1925 άνοιξε μία δεύτερη κλινική στην περιοχή Nakano. Ο Ουσούι ταξίδευε σε όλη σχεδόν την Ιαπωνία για να διδάξει και να θεραπεύσει. Περισσότερα από 2000 άτομα έμαθαν Ρέικι από τον ίδιο. Τη δεκαετία του ’40 υπήρχαν 40 σχολές και πολλές κλινικές Ρέικι στην Ιαπωνία.

Στη Δύση, και αρχικά στις ΗΠΑ, λέγεται πως έφερε το Ρέικι ο Chujiro Hayashi το 1936 και στη συνέχεια το διέδωσε η μαθήτρια του Hawayo Takata, η οποία ζούσε στη Χαβάη. Μετά το θάνατο της το Ρέικι, στη δύση, χωρίστηκε σε δύο ομάδες: στη “Reiki Alliance”, την οποία ίδρυσε η εγγονή της Τακάτα, Phyllis Furumoto και στην “Radiance Technique” της Barbara Ray. Από τη γραμμή της Reiki Alliance, προέκυψαν πολλά παρακλάδια του Ρέικι, όπως και το Osho-Ρέικι.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90, η ιστορία του Ρέικι διδασκόταν όπως την είχε διηγηθεί η Δασκάλα Χαβάγιο Τακάτα, σύμφωνα με την οποία ο Μικάο Ουσούι ήταν καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Doshisha. Μη μπορώντας να απαντήσει στην ερώτηση φοιτητή του, σχετικά με τον τρόπο που θεράπευε ο Χριστός, παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο και έθεσε ως στόχο της ζωής του να βρει την απάντηση. Η ιστορία συνεχίζεται σαν μία παραμυθένια διήγηση με έντονα μυθικό περιτύλιγμα, για να καταλήξει, πως ο Usui Sensei (ο δάσκαλος Ουσούι) αφού ταλαιπωρήθηκε για πολλά χρόνια ανέβηκε στο βουνό Κουράμα για νηστεία και διαλογισμό 21 ημερών, όπου τον χτύπησε ένα λαμπερό φως στο μέτωπο και έτσι ανακάλυψε την ενέργεια. Άλλες πάλι διηγήσεις μιλούν για τον χριστιανό Ουσούι, και του προσδίδουν υπεράνθρωπα και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, προφανώς για να είναι το Ρέικι πιο ελκυστικό αλλά και πιο κοντά στα «χριστιανικά πρότυπα» της Δύσης.

Από τα τέλη του ’90, με τις έρευνες του γερμανού Δάσκαλου Ρέικι, Frank Arjava Petter, και την ανακάλυψη του τάφου του Ουσούι στο βουδιστικό ναό Saihoji, στα προάστια του Τόκιο, όπου υπάρχει και επιγραφή[17] με την ιστορία του, αποκαταστάθηκε η παραμυθένια με την αυθεντική ιστορία και έχει ως εξής: Ο Μικάο Ουσούι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1865, στο χωριό Yago της περιοχής Yamagata στην περιφέρεια Gifu της νότιας Ιαπωνίας. Ήταν ένας πολυμαθής και πολυταξιδεμένος άνθρωπος. Σύζυγος του ήταν η Σαντάκο Σουζούκι και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Διετέλεσε γραμματέας του Σινπέι Γκότο, του επικεφαλή του υπουργείου υγείας, γνώρισε πολλές σημαντικές προσωπικότητες, ενώ υπήρξε και επιχειρηματίας. Είχε γνώσεις ψυχολογίας, φαρμακευτικής και θεολογίας όλων των θρησκειών. Λέγεται πως σε μικρή ηλικία μελέτησε το Κίκο[18], το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, συγκέντρωση του Κι και θεραπεία με τα χέρια, στο βουδιστικό ναό Τεντάι, στο ιερό βουνό Κουράμα[19]. Εκεί συνήθιζε επίσης να διαλογίζεται, και τον Μάρτιο του 1922 μετά από νηστεία και διαλογισμό 21 ημερών, έζησε μία εμπειρία satori (φώτισης), κατά την οποία ένιωσε και την ενέργεια την οποία ονόμασε Ρέικι. Κατάλαβε τον τρόπο χρήσης και μετάδοσης της, ώστε να μπορεί να δίνει ενέργεια χωρίς να εξαντλείται η δική και χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώνει Κι πριν από θεραπείες και τη συνδύασε με τα σύμβολα[20] που είχε βρει στις ινδουιστικές σούτρες.

-Σύμφωνα με τον Αργιάβα, το Ρέικι είναι ο σπόρος που χάρη στο μέντιουμ[21] Dr. Ουσούι[22], πέρασε ξανά στην ανθρωπότητα μέσα από τη συλλογική συνείδηση ή αλλιώς από το μορφογενετικό πεδίο της ανθρωπότητας.-

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας του έδωσε το βραβείο Kun San To για την προσφορά του. Ο Ουσούι πέθανε στις 9 Μαρτίου 1926, σε ηλικία 62 χρόνων από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια σεμιναρίου Ρέικι στη Φουκουγιάμα.

Οι αρχές-αξίες του Ρέικι

Κύριος στόχος του Ρέικι, πέρα από τις θεραπείες ασθενειών, είναι η ενδυνάμωση των φυσικών ταλέντων, η ισορροπία του πνεύματος, η υγεία του σώματος και κατά προέκταση η κατάκτηση χαράς και ευτυχίας. Όλη η σοφία και φιλοσοφία που συνοδεύει το Ρέικι συμπυκνώνεται στις πέντε βουδιστικές αρχές του αυτοκράτορα Meiji, που βοηθούν στην κατανόηση του πώς φτάνει κανείς στην Ευτυχία:


 • Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις.
 • Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς.
 • (Μόνο για σήμερα) να είσαι ευγνώμων.
 • Εργάσου με τιμιότητα
 • Να είσαι ευγενικός με τους συνανθρώπους σου

και σε κάθε έμβιο όν.

 • Μέτρα τις ευλογίες σου


Η επανάληψη των παραπάνω αξιών και η ενσωμάτωση τους στην καθημερινότητα αποτελεί ένα επιπλέον οδηγό για όσους επιλέγουν να κάνουν το Ρέικι τρόπο ζωής τους. Η έμφαση στο σήμερα έχει ως σκοπό να στρέψει την προσοχή στο εδώ και τώρα, ώστε να πάψει η αγωνία και η ανάλωση με το παρελθόν και το μέλλον.

«Συστήματα» Ρέικι

Σήμερα, πέρα από το παραδοσιακό Usui Ρέικι, διδάσκονται πολλά και διαφορετικά συστήματα και προκαλούν συχνά σύγχυση και απορία. Kundalini Reiki, Χρυσό Ρέικι, Sekhem-Seichim-SKHM Reiki, Karuna-Ki Reiki, Angelic Reiki, Αρχαγγελικό Ρέικι, Lightarian Ρέικι, Ρέικι Ανώτερου Εαυτού κ.α. Το Ρέικι –σαν σύστημα- είναι ζωντανό και εξελίσσεται. Μέσα στην πορεία του βρέθηκαν άνθρωποι που αντιλήφθηκαν πιο λεπτοφυής δονήσεις ενέργειας που τις «βάπτισαν» με διαφορετικό όνομα. Νέα σύμβολα προστέθηκαν ή νέοι συντονισμοί για την «ενδυνάμωση» και τον «εξαγνισμό» της ενέργειας, αλλά πάντα προϋπόθεση είναι η μύηση στο παραδοσιακό Usui Reiki γιατί στην πραγματικότητα η ενέργεια Ρέικι είναι μία και μοναδική.

[Εννοείται πως θα πρέπει να υπάρχει σύνεση στην επιλογή «διαφορετικών» μορφών Ρέικι καθώς ούτε εδώ δε λείπουν οι επιτήδειοι, που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για πνευματική εξέλιξη.]

Το Ρέικι τέλος συνδυάζεται πολλές φορές με άλλες εναλλακτικές ή ενεργειακές θεραπείες, όπως την κρυσταλλοθεραπεία την αρωματοθεραπεία και την Aura Soma κ.α..

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, πως για τον κάθε «ζωγράφο» το ίδιο θέμα Ρέικι, είναι ένας εντελώς διαφορετικός πίνακας, με άλλα χρώματα, άλλο στιλ και άλλα μοτίβα. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για μία ακόμη πινελιά διότι όσο εμείς εξελισσόμαστε μέσα από το Ρέικι, τόσο και εκείνο εξελίσσεται μαζί μας. Η τελευταία πινελιά ίσως να μη μπει ποτέ.

Το Ρέικι είναι ένα εσωτερικό μονοπάτι χαράς και αγάπης στο χάρτη της πνευματικής αναζήτησης. Το μονοπάτι που επιλέγει στην πνευματική πορεία του ο κάθε άνθρωπος δεν περνά απαραίτητα από τη γειτονιά του Ρέικι. Τα βήματα είναι μοναχικά. Κάποιοι επιλέγουν το Ρέικι για το δρόμο τους. Κάποιοι άλλοι όχι. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Κοινό σημείο όλων των πνευματικών δρόμων είναι η αγάπη. Και κάπου εκεί πολύ κοντά της είναι και το τέρμα της διαδρομής, όπου όλοι μας θα συναντηθούμε. Όλοι όσοι πήραμε το δρόμο για κει, το δρόμο για την Πηγή, το Φως... το ΈΝΑ.


Βιβλιογραφία/Πηγές

 • Από τους Δασκάλους μου Γιώργο Μυλωνά, Διονυσία Κλαρινετατζή, Χριστίνα Λιναρδάκη
 • Das Reiki Feuer “(Η φωτιά του Ρέικι)-Frank Arjava Petter, Εκδόσεις Windpferd
 • Original Reiki Handbuch des Dr. Mikao Usui“* – Dr. Mikao Usui & Frank Arjava Petter, Εκδόσεις Windpferd
 • “Το βιβλίο του Ρέικι 1”- Geom-Γιώργος Μυλωνάς
 • “Η ασθένεια ως γλώσσα της Ψυχής”, Ρούντιγκερ Ντάλκε, εκδόσεις πύρινος Κόσμος
 • www.lichtsegen.de του Einar Stier
 • http://www.all-love.com
 • http://www.reiki-seichem.com του Patrick Zeigler
 • www.reikicenter.gr
 • www.reiki.gr
 • Το αυθεντικό εγχειρίδιο του Δρα Μικάο Ουσούι”- Dr. Mikao Usui- Frank Arjava Petter, Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

 • “Ρέικι η κληρονομιά του Δρα Ουσούι”-Frank Arjava Petter, Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


[1] στο ιαπωνικό αλφάβητο, δεν υπάρχει γράμμα που να αντιπροσωπεύει το γράμμα «Ρο», γι’αυτό και στην Ιαπωνία προφέρεται σαν Leyki. Ο Franz Arjava Peter πιστεύει πως προέρχεται από σιντοϊστικό μάντρα προστασίας και άρα και μόνο η προφορά της λέξη «Ρέικι» αποτελεί σύμβολο προστασίας.

[2] τσι-γκοόνκ, ταϊ-τσι κτλ.)

[3] Βάσω Νικολοπούλου – Δασκάλα του Ρέικι

[4] άλλες ενεργειακές τεχνικές: βιοενέργεια, πρανοθεραπεία, κρυσταλλοθεραπεία, προσευχή, μάντρας κ.α.

[5] οι όροι «Θεραπευτής» και «θεραπεία», αναφέρονται με την ευρεία έννοια τους και όχι με την έννοια της κλασικής ιατρικής

[6] Τα ενεργειακά σώματα του ανθρώπου, προχωρώντας από «χοντροειδή» σε λεπτότερες μορφές ενέργειας, είναι τα εξής επτά: υλικό, αιθερικό, αστρικό, νοητικό, πνευματικό, κοσμικό και «νιρβάνα».

[7] Ο ίδιος ο Ουσούι είχε παρατηρήσει πως ορισμένα άτομα, σωματικά θεραπευμένα, μετά από κάποιο διάστημα επανέρχονταν με ίδια ή παραπλήσια συμπτώματα. Κατανόησε πως είναι απαραίτητη η ίαση σε βαθύτερο, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο, ώστε να επέρχεται πλήρης και ουσιαστική ίαση και στο υλικό σώμα.

[8] Κατά μία διδασκαλία γεννιόμαστε συνδεμένοι με αυτή τη συμπαντική ενέργεια. Τα μικρά παιδιά είναι ακόμη καλά συντονισμένα μαζί της. Ο τρόπος ζωής μας όμως, μας απομακρύνει σταδιακά και τελικά μας ξεκόβει από αυτή.

[9] Σημειώνω τη λέξη «κυρίως», γιατί μέσα από την εμπειρία ανακαλύπτει κανείς πως μπορεί να εξέρχεται από όλα τα τσάκρας του σώματος, ακόμη και από την ανάσα ή τη σκέψη και βασικό στοιχείο γι’ αυτό αποτελεί η πρόθεση.

[10] Συνήθως τα χέρια ακουμπάνε απαλά στο σώμα του ατόμου που δέχεται την ενέργεια. Αν, όμως για οποιοδήποτε λόγο δεν αισθάνεται άνετα, τότε μπορεί να γίνει και από μικρή απόσταση.

[11] Γερμανός Δάσκαλος του Ρέικι, μαθητής του Όσσο, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Ρέικι και ερευνητής της ιστορίας του. Έζησε και δίδαξε στην Ιαπωνία για πολλά χρόνια (βλ. και βιβλιογραφία)

[12] Συνήθως υπάρχει κάποια χρέωση, πιθανόν επειδή έχουμε μάθει να εκτιμάμε σε χρήμα την αξία των πραγμάτων.

[13] Γιν είναι η παθητική, θηλυκή πλευρά ενώ Γιανγκ είναι η ενεργητική, αρσενική όψη

[14] Στην Ιαπωνία είναι σχεδόν αδυνατός ο διαχωρισμός μεταξύ βουδιστικών και σιντοϊστικών επιρροών.

[15] Usui-Reiki-System ή αλλιώς Usui Shiki Ryoho

[16]«Κοινότητα Θεραπείας Ουσούι Ρέικι»

[17] Την πέτρινη επιγραφή στον τάφο του, που περιγράφει έργο του, έχουν βάλει οι μαθητές του.

[18] ιαπωνικό αντίστοιχο του Τσι-Γκονγκ

[19] κοντά στο Κιότο

[20] Τα σύμβολα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος Ρέικι και μεταδίδονται από το Δάσκαλο στο μαθητή στο 2ο και 3ο βαθμό της διδασκαλίας του.

[21] εννοεί την κατάσταση κατά τη διάρκεια του διαλογισμού του

[22] Ο Ουσούι δεν ήταν γιατρός, με τη στενή έννοια του όρου, τον αποκαλούν όμως Dr. Ουσούι, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στην θεραπεία του σώματος και της ψυχής τόσο των μαθητών όσο και των ασθενών του.

Συγγραφή: Απρίλιος 2007

Το παρόν εκδόθηκε στο συλλογικό έργο "Αναζητώντας τη χαμένη Δύναμη", με τον τίτλο "Reiki: η Ενεργειακή Δύναμη της Θεραπείας", εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ 2007

5 σχόλια:

vatic είπε...

ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΩΝΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ?ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ?ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΑΓΧΟΣ?ΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΣΥΓΟΥΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΤΙΧΙΑ?

η Τοξότισσα είπε...

Χμ, δεν είναι τόσο εύκολο να απαντήσει κανείς σύντομα σε αυτό...

Ωστόσο μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως όταν πάψεις να ταυτίζεσαι με οποιοδήποτε συναίσθημα σου και όταν αποδεχτείς πως εμείς οι ίδιοι είμαστε δημιουργοί της πραγματικότητας μας -με τις σκέψεις μας- τότε θα δεις πως αυτό που σήμερα σε θυμώνει, σε αγχώνει, σε στενοχωρεί... αύριο θα σε κάνει να γελάς (πιθανόν) και τόσε ίσως αντιληφθείς, πως η γαλήνη, αλλά και η τρικυμία είναι μέσα μας και εμείς είμαστε που αποφασίζουμε που θα στείλουμε την ενέργεια μας και πως τίποτε έξω από εμάς δεν καθορίζει την πραγματικότητα μας...

Σίγουρα δεν αλλάζουμε στάση από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά σίγουρα είναι ευφικτό: να είμαστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι! (τους περιορισμούς και τα όρια εμείς τα βάζουμε)

kostis είπε...

Καλημέρα Βίκυ!
Πρόσφατα άρχισα να δουλέυω με τις ενέργειες αφού πήρα το ερέθισμα από ένα φιλικό ζευγάρι που φιλοξένισα μερικές μέρες.Από τότε έχω γίνει άλλος άνθρωπος.Βρήκα απαντήσεις σε ερωτήματα που με βασάνιζαν από καιρό.Είμαι βέβαια σε εμβρυακό στάδιο αλλά με έχει συνεπάρει.Τώρα διαβάζω το βιβλίο του Μαικλ Μπράφορντ "Η θεραπευτική δύναμη της βιοενέργειας".Ελπίζω να καταφέρω να βοηθήσω πρώτα την οικογένεια μου και να βελτιώσω στην συνέχεια τον ευατό μου.Είμαι πιστεύω στην αρχή ενός μεγάλου και συναρπαστικού ταξιδιού!!!
Kωστής

η Τοξότισσα είπε...

Χαίρομαι για σένα Κωστή, αν θέλεις βοήθεια ή έχεις απορίες όπου μπορώ ευχαρίστως να σε βοηθήσω, ειδικά όσον αφορά το Ρεϊκι, το οποία σε αντίθεση με την κλασική εφαρμογή "βιοενέργειας" δεν ενέχει τόσους κινδύνους.

Θα σου πρότεινα να βοηθήσεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά την οικογένεια και τους φίλους σου.

Πρέπει πρώτα να γνωρίσεις τη δική σου ενέργεια πριν αρχίσεις να την μεταδίδεις ή να την "μπερδεύεις" με αυτή των άλλων...

Και πιο γενικά, αν δεν αγαπήσεις πρώτα τον εαυτό σου δεν θα μπορείς να αγαπήσεις κανέναν άλλο...

Καλή συνέχεια στο δρόμο που διάλεξες -από την εμπειρία μου θα πω με σιγουριά πως θα είναι συναρπαστικό.

η Τοξότισσα είπε...

Ξέχασα να σου πω, αλά ίσως το γνωρίζεις ήδη, στο άλλο μου μπλόγκ το REIKILOVE αναφέρομαι σε τέτοια θέματα αποκλειστικά -αν και τελευταία το παραμέλησα λιγάκι...

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ