26 Ιουν 2008

ΓΕΩΡΓΙΑ –Ελπίδα για το φυτικό βασίλειο.

Γεωργία

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως αυτό που οι σύγχρονες, ανεπτυγμένες κοινωνίες ονομάζουν «ανάπτυξη» -τεχνολογική ή οικονομική- είναι ταυτόχρονα οι συμπληγάδες πέτρες που τείνουν να τσακίσουν τη δυνατότητα φιλοξενίας ζωής στον πλανήτη μας. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, επιπόλαια και πολλές φορές με κίνητρο το κέρδος.
Η Γη όμως δε γνωρίζει την «τεμαχισμένη» ανθρώπινη λογική. Δεν υπάρχουν τα ανθρώπινα σύνορα στην κυκλοφορία του αέρα, των ποταμών ή των θαλασσών της. Δεν συμμερίζεται ως «λύση» τη μεταφορά των απορριμμάτων και αποβλήτων μας από τον ένα τόπο στον άλλο… Είναι μία βιόσφαιρα και ως τέτοια αντιδρά: ως ενιαίο σύνολο. Κι αφού εμείς οι άνθρωποι και ιδιαίτερα ως καταναλωτές επηρεάζουμε με τις επιλογές μας τις καταστάσεις, τη ζωή και το περιβάλλον ακόμη και σε πολύ μακρινές χώρες, θεωρώ πως είναι καιρός να δούμε μερικές πραγματικά βιώσιμες λύσεις που προτείνονται. Λύσεις που αναγάγουν και την ανθρωπότητα ως ένα ενιαίο σύνολο. Λύσεις που στηρίζονται σε αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης που έχουμε ξεχάσει…

ΓΕΩΡΓΙΑ –

Ελπίδα για το φυτικό βασίλειο.
Συνέντευξη με τον Gottfried Halter, πρωτοπόρο της Φυσικής Γεωργίας-καλλιέργειας.
Της Karin Fuchs-Haeseli
(μετάφραση Βίκυ Χρυσού)
Οι πραγματικές φυσικές επιστήμες, είναι αυτές που κερδίζουν γνώση από τη φύση. Διότι η φύση κατά τη δράση της και μέσα από τις πολυποίκιλες μορφές της, αποκαλύπτει τους ενεργούς νόμους: τους νόμους της φύσης. Είναι απλοί νόμοι, όπως αυτός της σποράς και της σοδειάς, που αποτελούν βασικούς κανόνες της λειτουργίας της ζωής και αντανακλούν τη θεϊκή τάξη.
Η παρατήρηση και ο θαυμασμός της Φύσης αποτελεί βασικό καθήκον κάθε σωστού φυσικού επιστήμονα. Κανονικά θα έπρεπε ο καθ’ ένας από εμάς να είναι ένας τέτοιος «φυσικός επιστήμονας», φοιτητής στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γης, του οποίου τις αίθουσες μπορούν να επισκέπτονται όλοι και μάλιστα δωρεάν: τη Φύση.
Τα λιβάδια, τα χωράφια, οι θάμνοι, τα λουλούδια, οι χείμαρροι και τα μελίσσια, το ουράνιο τόξο, η αστραπή και ο κεραυνός διηγούνται όλα τους τη θεϊκή τάξη μιας μόνιμης ζωντάνιας, η οποία είναι για εμάς τους ανθρώπους βασική.
Ευλογημένοι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται έξω στη φύση και που η συμβολή τους στο Συνολικό Καλό πραγματοποιείται κοντά της. Διότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαρκώς μπροστά στα μάτια τους το ορατό παράδειγμα, αρκεί να μην έχουν ξεχάσει να παρατηρούν. Αυτοί είναι που έχουν τη δυνατότητα να μάθουν απευθείας από τη φύση, αρκεί να επιτρέψουν τη διδασκαλία τους από αυτή. Αυτοί θα έπρεπε να είναι εκείνοι που γνωρίζουν, μέσα από την πρακτική εμπειρία, τους περισσότερα από κάθε άλλον σχετικά με τους νόμους της Φύσης. Και καθήκον αυτών των ανθρώπων είναι να μας φέρουν και πάλι κοντά σε αυτή τη γνώση –μέσω του ζωντανού παραδείγματος μιας συνεργασίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Φύση, που να χαρακτηρίζεται από σεβασμό, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.
Οι γεωργοί ανήκουν σε αυτή την ομάδα ανθρώπων. Δυστυχώς όμως δεν συνειδητοποιούν πως έχουν να προσφέρουν στην κοινωνία κάτι ανεκτίμητο. Δεν είναι μόνο που παράγουν υγιή και φυσικά τρόφιμα για τους συνανθρώπους τους -παράλληλα με την φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος-, έχουν επιπλέον το καθήκον να δώσουν και πάλι ελπίδα στο βασίλειο της Φύσης. Διότι η φύση είναι ζωντανή και κάθε ένας ζωντανός οργανισμός, κάθε ορυκτό, φυτό και ζώο, διαθέτει ψυχή. Και αυτά τα αμέτρητα στοιχειώδη, όπως και να ονομάζονται, επιθυμούν να συνεργαστεί και πάλι μαζί τους ο άνθρωπος συνειδητά και με σεβασμό.
Η αποστολή του The World Foundation for Natural Science (Παγκόσμιο Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών) είναι η επαναφορά της Θεϊκής τάξης σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Στον αγροτικό τομέα αυτό σημαίνει την εγκαθίδρυση μίας απόλυτα φυσικής γεωργίας. Η φυσική γεωργία ξεπερνά κατά πολύ την βιολογική γεωργία. Όταν συνεργάζεται κανείς με τη φύση με αγάπη, όταν αρχίζει να τιμά την εργασία ενός και μόνο σπόρου σιταριού, η βιολογική γεωργία αποτελεί κάτι το αυτονόητο. Ο γεωργός, ο οποίος αφιερώνεται στη φυσική γεωργία, δεν έχει ανάγκη από κανένα ανθρώπινο πλάνο κανονισμών για να αποκτήσει μια «βιολογική» ετικέτα. Τηρεί οικειοθελώς τους νόμους της Φύσης, οι οποίοι του είναι ιεροί. Και αυτό που είναι σε θέση να αποφέρει η φύση, με τη βοήθεια του, ξεπερνά ποιοτικά κάθε βιολογικά παραγόμενο τρόφιμο.
Ο Gottfried Halter διευθύνει τον γεωργικό τομέα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών. Η συναναστροφή του με τη Φύση, τα φυτά και τα ζώα εντυπωσιάζει. Και όταν με τον σεμνό τρόπο του διηγείται για τους ορατούς και αόρατους «συνεργάτες» του, ο κάθε ακροατής συνειδητοποιεί, πως έχει αρχίσει μία νέα εποχή για την γεωργία.
Διότι όπως ακριβώς στη νεαρή βελανιδιά υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη η μορφή μίας τεράστιας βελανιδιάς, έτσι και μέσα στον κάθε έναν από εμάς υπάρχει έτοιμο το σχέδιο για μία φυσική γεωργία, η οποία λειτουργεί έχοντας ως βάση μια φιλόστοργη συνεργασία με τη Φύση και την αρμονία με τους κανόνες της. Η ίδια η Φύση θα βοηθήσει αποφασιστικά ώστε να επανέλθει η θεϊκή τάξη σε αυτό τον πανέμορφο πλανήτη.
Κύριε Halter, αυτοπροσδιορίζεσται ως πρωτοπόρος της Φυσικής Γεωργίας. Πως θα είναι η γεωργία στην Ελβετία μετά από 50 χρόνια;
Σε 50 χρόνια θα κοιτάζουμε πίσω σε κάποιες επώδυνες εμπειρίες του παρελθόντος, μέσω των οποίων αναγνωρίσαμε, πως η αγροτική πολιτική του «αναπτύξου ή εξαφανίσου» απέτυχε.
Το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού θα έχει και πάλι αυξηθεί σημαντικά. Θα είναι οικογένειες αγροτών επί το έργο, οι οποίες θα βλέπουν ως ιερό τους καθήκον την παραγωγή φυσικών και υγιεινών τροφίμων σε συνεργασία με τα όντα της φύσης. Είδη διατροφής, που θα αξίζει και πάλι να χαρακτηρίζονται έτσι, -Lebensmittel=μέσα διατήρησης της ζωής- και θα διαθέτουν τις απαραίτητες ενέργειες και ουσίες, τις οποίες τόσο χρειαζόμαστε, για να είμαστε υγιείς στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.
Σε 50 χρόνια, η περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά θα έχει και πάλι αυξηθεί και θα φτάσει στο σημείο που βρισκόταν το 1950, όταν ακόμη ήταν αρκετά δύο ροδάκινα για να καλύψουν την ημερήσια ανάγκη μιας γυναίκας σε βιταμίνη Α. Σήμερα, για την ίδια ποσότητα βιταμίνης, θα έπρεπε να καταναλώσει περίπου πενήντα ροδάκινα.
Τα αγροκτήματα θα έχουν και πάλι ένα συνετό μέγεθος. Θα είναι περιποιημένα και οι αγροτικές οικογένειες θα είναι καλά. Οι καλλιέργειες θα περιλαμβάνουν άφθονα δέντρα, θαμνώδης σχηματισμούς αλλά και πόες καθρεπτίζοντας τον εσωτερικό και εξωτερικό πλούτο των αγροτικών πληθυσμών.
Ο γεωργός θα έχει αναγνωρίσει πλέον πως η φύση δεν είναι ένας εχθρός, ο οποίος πρέπει να καταπολεμηθεί. Άντ’ αυτού θα κατανοεί τη φύση ως σύμμαχο του. Θα την αντιμετωπίζει με αγάπη, ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και σεβασμό και θα έχει κατανοήσει, πως δίχως τη δύναμη του Θεού πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να παραχθεί ούτε ένα μηδαμινό τρόφιμο. Με αυτή τη δύναμη θα έχει συνδεθεί και θα έχει γίνει συνειδητό μέρος της Δημιουργίας καθώς θα βοηθά τη φύση να παράγει ζωή. Η συμπεριφορά του θα αναγνωρίζεται ιδιαίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, τον οποίο βοηθά να τραφεί και οι άνθρωποι θα είναι και πάλι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα καλό αντίτιμο για την ζωτικής σημασίας υπηρεσία του.
Διότι θα θυμούνται ακόμη την εποχή, κατά την οποία η γεωργική οικονομία σημαδεμένη από την πλεονεξία, οδήγησε τις μάζες στην πείνα.
Δεν νομίζεται, πως με βάση τις σημερινές συνθήκες, αυτή η εικόνα παραείναι αισιόδοξη;
Όχι! Ακριβώς επειδή σήμερα η «συμβατική» γεωργία έχει οδηγηθεί σε λάθος κατεύθυνση, επειδή έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από κάθε τι το φυσικό, θα είναι μια μέρα απαραίτητη μία ριζική αλλαγή στη σκέψη. Βλέπετε υπάρχει μια πάρα πολύ απλή εξίσωση: υγιεινά τρόφιμα = υγιές σώμα. Τα υγιεινά τρόφιμα και η υγεία του πληθυσμού βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Δεν είναι η ιατρική που μας διατηρεί υγιείς. Είναι η φύση, η οποία με τα τέσσερα στοιχεία της προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για τη ζωή μας σε αυτό τον πλανήτη. Και όλα αυτά τα στοιχεία αλληλοϋποστηρίζονται για να μας τροφοδοτούν: Είναι η γη και όλη η τροφή που παράγει, με τα βασικά συστατικά της, τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι το νερό, το οποίο κάνει γόνιμη τη γη και που δίχως αυτό δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ούτε τρεις μέρες. Είναι ο αέρας, που μας τροφοδοτεί με το απαραίτητο οξυγόνο, -το οποίο δεν μπορεί να παραχθεί δίχως τα δέντρα- και που δίχως αυτό δεν θα επιζούσαμε περισσότερο από τρία λεπτά. Και που επιπλέον τροφοδοτεί την φωτιά στην καρδιά μας με το απαραίτητο για τη ζωή πράνα. Και τέλος είναι η φωτιά του ήλιου, που δίχως αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα ζωής στον πλανήτη μας και κανένα φυτό δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Όμως τρία από αυτά τα στοιχεία, τη γη, το νερό και τον αέρα, τα έχουμε ήδη δηλητηριάσει. Ως εκ τούτου έγινε ιδιαίτερα δύσκολο πλέον για τη φύση να μας τροφοδοτεί έστω και με τα βασικά. Η βλάβη, την οποία προκαλέσαμε –και η γεωργία έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτό- είναι ορατή παντού. Είναι τελικά θέμα χρόνου να κατανοήσουμε πως κάτι πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Πως θέλετε να βοηθήσετε στην πρόοδο της φυσικής γεωργίας;
Κάθε αλλαγή ξεκινά με τη συνείδηση. Γι’ αυτό στο The World Foundation for Natural Science εργαζόμαστε κυρίως μέσω του παραδείγματος και της ενημέρωσης. Έτσι προσφέρουμε τακτικά σεμινάρια και ομιλίες, ώστε να μεταδώσουμε και πάλι στους ανθρώπους αυτούς τους απλούς κανόνες της φυσικής γεωργίας. Αυτός ο τρόπος γεωργικής καλλιέργειας δεν είναι περίπλοκος, είναι απλά φυσικός, προσανατολισμένος στη φύση.
Στο κτήμα μας προσφέρουμε στους ανθρώπους επανειλημμένα την ευκαιρία να έρθουν και πάλι σε επαφή με τη φύση και την ουσία της, να εργαστούν μαζί της, να τη συναντήσουν με παιδική περιέργεια, να τη θαυμάσουν και να αφεθούν να τους διδάξει. Μοιραζόμαστε επίσης τις εμπειρίες μας και όσα μέχρι στιγμής μάθαμε από τη φύση. Καθημερινά μαθαίνουμε και εμείς κάτι καινούργιο ακόμη. Ερχόμαστε επίσης σε επαφή με άλλους αγρότες, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να αλλάξουμε μαζί, βήμα-βήμα, τις γεωργικές διαδικασίες. Δίχως εξωτερική πίεση, αλλά απλά ανάλογα με το βαθμό αύξησης της συνειδητοποίησης του αγρότη και της διαρκώς διευρυνόμενης αγάπης του για τη φύση. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη και θα οδηγήσει τα βήματα του στη σωστή κατεύθυνση.
Πιστεύεται πραγματικά, πως θα τα καταφέρουμε να επιτύχουμε το ιδανικό που μας περιγράψατε;
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος. Και προτρέπω κάθε άνθρωπο να βοηθήσει στη διάδοση αυτής της φυσικής καλλιέργειας μέσα από την αγάπη του για τη φύση και μέσω των καταναλωτικών συνηθειών του. Τους αγρότες τους προτρέπω να αρχίσουν από σήμερα με την αλλαγή. Δεν είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι η έλλειψη αγάπης για πράγματα τα οποία προσφέρονται στη διάθεσή μας από τη φύση, δηλαδή από το Θεό. Ας ανοίξουμε λοιπόν την καρδιά μας και ας αγαπήσουμε τη φυσική γεωργία στην εκδήλωση της. Ας δημιουργήσουμε σήμερα τις απαραίτητες προϋποθέσεις-αιτίες, ώστε να πετύχουμε αύριο το αναγκαίο για εμάς αποτέλεσμα.
Για επικοινωνία με τον Gottfried Halter και το WFNS-τομέα γεωργίας:
Διεύθυνση:
The World Foundation for Natural Sciense
Lettenstrasse 8, CH-6343 Rotkreuz

3 σχόλια:

libero είπε...

Δεν θα διαφωνήσω με τον κύριο…

Η επιστήμη απομακρύνθηκε από τον αρχικό σκοπό της και υποκλίθηκε στο κέρδος.
Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίος και ο διαχωρισμός της “Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής” το 1981 σε 2 ξεχωριστές σχολές. http://web.auth.gr/agro/sxoli.htmΤο μόνο που με ξινίζει είναι τοποθετήσεις διάφορων ταμπελών για το ίδιο πράγμα.
Όχι κόκορας, πετεινός.

Το λέω αυτό γιατί δεν βρίσκω ουσιώδη διαφορά, ανάμεσα στην βιολογική και φυσική γεωργία, έκτος από επιπρόσθετες φιλοσοφίες, άλλη συσκευασία δηλαδή.
Θα πρέπει να βρούμε την αιτία που μας κάνει να θέλουμε να ξεχωρίσουμε από το σύνολο, αλλά και να “θεοποιούμε” το νέο, το μακρινό, το άγνωστο και να την τιθασέψουμε.

η Τοξότισσα είπε...

Αν θέλεις δες και τα λινκ στα άρθρα-κείμενα που παραθέτω δεξιά πάνω. Ειδικά αυτό με τα 10 σημεία θα σου λύσει τις απορίες.

Είναι πράγματι διαφορετικά πράγματα η φυσική από τη βιολογική γεωργία... θα το διαπιστώσεις πιστεύω κι εσύ.

Δεν πρόκειται για διαφορετικό περιτύλιγμα, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Στην Ελλάδα μάλιστα απ' όσο γνωρίζω έγινε πρόταση στην κυβέρνιση για αναδάσωση των βουνών μας με αυτή τη μέθοδο και στην προκειμένη περίπτωση έμπαινε και χορηγός κάποιος τομέας της αεροπορίας..

libero είπε...

Toxotis το προηγούμενο μήνυμα το έγραψα αφού διάβασα τις 10 ερωτήσεις και το από κάτω link.

Θα ‘θελα πάντως να διαβάσω τα 2 βιβλία του άμα τα βρω.

:)

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ