18 Ιουν 2008

Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία

Συχνότητες


εικ. 1: Ιονίζουσες και τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες (από την ιστοσελίδα του Προγράμματος ΕΡΜΗΣ του ΑΠΘ)


Εισαγωγή

Οι συχνότητες και ιδιαίτερα οι συχνότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όσο περίεργος ή εξωτικός και να ακούγεται ο όρος, δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Αντίθετα μάλιστα είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια τη ζωή. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως κυριολεκτικά «κολυμπάμε» συνεχώς μέσα σε μία θάλασσα συχνοτήτων.

Πέρα από τις φυσικές συχνότητες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας[1], που εκπέμπει π.χ. η ίδια η Γη και ο ήλιος και στις οποίες είναι προσαρμοσμένοι όλοι οι οργανισμοί που ζουν πάνω στον πλανήτη, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες τεχνητές συχνότητες: όταν επιλέγουμε τον ραδιοφωνικό σταθμό της αρεσκείας μας, επιλέγουμε συχνότητες. Με συχνότητες φτάνει το σήμα της αγαπημένης μας τηλεοπτικής εκπομπής στην οθόνη του δέκτη μας. Με συχνότητες ζεσταίνουμε το φαγητό μας στο φούρνο μικροκυμάτων. Συχνότητες χρησιμοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία, στο ασύρματο πληκτρολόγιο του Η/Υ, στο bluetooth, τα ραντάρ, τις ακτινογραφίες, στη λειτουργία οικιακών και ιατρικών συσκευών, στα τηλεπικοινωνιακά συστημάτα της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των ασθενοφόρων.

Ακόμη και ο εγκέφαλος μας λειτουργεί με κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες. Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη από συχνότητες και δεν θα ήταν άστοχο να πούμε πως ζούμε στην εποχή των συχνοτήτων.

Ταυτόχρονα όμως εμπλέκονται οι συχνότητες σε πολλά επίκαιρα θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως επιστημονικές έρευνες, στρατιωτικά πειράματα, mind control, HAARP, κλιματολογικές μεταβολές, ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού, στρατιωτικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας κ.α.

Η εκπομπή όλων αυτών των συχνοτήτων, φυσικών και τεχνητών, δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον άνθρωπο. Ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως και όλοι οι άλλοι έμβιοι οργανισμοί, πέρα από τη χρήση ορισμένων συχνοτήτων στη λειτουργία του εγκεφάλου του, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει, να «αποθηκεύει» αλλά και να εκπέμπει διάφορες συχνότητες. Γίνεται έτσι άμεσα αντιληπτό πως η διαδικασία εκπομπής και λήψης συχνοτήτων είναι αμφίδρομη. Και είναι αμφίδρομη, όχι μόνο ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο, αλλά και ανάμεσα σε διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές που έχουν σαν αποδέκτη τη φύση ή τον άνθρωπο, προκαλώντας μία σειρά από αντιδράσεις. Η τεχνολογία συχνοτήτων με δυνατότητα επιρροής του ανθρώπου και της φύσης υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες και συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία. Οι ίδιες τεχνολογικές εφαρμογές συχνοτήτων όμως που χρησιμοποιεί π.χ. η ιατρική για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, μετατρέπονται στα χέρια του στρατού σε θανάσιμα και καταστρεπτικά όπλα.

Στα πλαίσια τέτοιων εφαρμογών, ο στρατός εκμεταλλεύεται ακόμη και τη φύση, τη Γη και την ατμόσφαιρα, μετατρέποντας τον φιλόξενο πλανήτη σε όπλο ενάντια στον άνθρωπο και σε κάθε μορφή ζωής.

Γίνεται λοιπόν σαφές, πως παρόλο που οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές των συχνοτήτων έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, δεν είναι όλες τους ακίνδυνες ούτε και προορίζονται όλες τους για το καλό της ανθρωπότητας. Αυτό δε που τις μετατρέπει από ευεργετικές σε βλαβερές ή καταστρεπτικές είναι μόνο η ποιότητα και ο τρόπος εφαρμογής τους.

Έτσι καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα, όταν «ακούει» για τεχνολογίες συχνοτήτων, η μόνη πραγματική βοήθεια που μπορεί να έχει, είναι η ενημέρωση και η Γνώση.

Η κατανόηση της φύσης, του τρόπου λειτουργίας και των εφαρμογών των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων είναι περισσότερο από απαραίτητη, τόσο για τον διαχωρισμό των διαφόρων ειδών κυμάτων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όσο και για τη λήψη μέτρων προστασίας από τις επιδράσεις τους.


Τι είναι λοιπόν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και ποιες είναι οι περιβόητες «ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες»;

Σε όλους μας είναι βέβαια γνωστά τα κύματα που ταξιδεύουν στην επιφάνεια της θάλασσας ή τα σεισμικά κύματα, αλλά δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε πως φαίνεται ή πως ταξιδεύει ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Η Φυσική με τον όρο κύμα χαρακτηρίζει μία περιοδική «ταλάντωση» που μεταδίδεται μέσα στο χώρο και τον χρόνο. Η μετάδοση αυτή, η μεταφορά δηλαδή της ταλάντωσης γίνεται ως παλμική κίνηση από μόριο σε μόριο και στην ουσία πρόκειται για μεταφορά ενέργειας. Για να γίνει πιο κατανοητός ο όρος της φυσικής για το κύμα φτάνει να φέρουμε στο μυαλό μας τον τρόπο που αντιδρά το νερό όταν ρίξουμε ένα βότσαλο. Μία σειρά από «δαχτυλίδια» νερού σχηματίζονται και ανοίγουν ρυθμικά γύρω από το σημείο όπου έπεσε το βότσαλο. Το βότσαλο πέφτοντας διεγείρει τα μόρια του νερού, με τα οποία έρχεται σε επαφή και η ταλάντωση που προκαλεί μεταδίδεται από το ένα μόριο νερού στο άλλο, δημιουργώντας κύματα που απλώνονται στην επιφάνεια του νερού.

Όλα τα είδη κυμάτων έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μεταφέρουν ενέργεια.

Τρεις παράγοντες είναι απαραίτητοι για τα κύματα:

-μία αρχική πηγή-αιτία «διέγερσης»

-ένα μέσο μέσα στο οποίο να μπορεί να «ταξιδέψει» η διέγερση στο χώρο και το χρόνο και

-μία «πληροφορία», η οποία μεταφέρεται με τη βοήθεια του κύματος.

Τα κύματα περιγράφονται από δύο μεγέθη: τη συχνότητα και το μήκος κύματος.

Με τον όρο Συχνότητα, περιγράφουμε γενικά τον αριθμό των επαναλήψεων ενός γεγονότος στη μονάδα του χρόνου και στη φυσική συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην περιοδικότητα, τον ρυθμό της επανάληψης του φαινομένου. Η συχνότητα μετριέται σε Herz ή σε κύκλους, όπου το ένα Hz ή κύκλος, ισοδυναμεί με μία ταλάντωση ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συχνότητες (πίνακας 1) ενώ πολύ λίγες από αυτές είναι ορατές. Συγκεκριμένα μόνο η συχνότητα του «ορατού» φωτός, γίνεται αντιληπτή από την ανθρώπινη όραση, ενώ οι χαμηλότερες ή υψηλότερες συχνότητες παραμένουν αόρατες. (εικ. 1). Όλες τους όμως παρουσιάζουν το εξής βασικό χαρακτηριστικό: όσο πιο χαμηλές είναι τόσο πιο μεγάλο είναι το μήκος κύματος τους.

Το μήκος κύματος μετράει την κίνηση στο χώρο και συγκεκριμένα αφορά το μήκος μίας ολοκληρωμένης ταλάντωσης, η οποία μετριέται σε μέτρα. Πολλαπλασιάζοντας αυτά τα δύο μεγέθη, μήκος και συχνότητα, μπορούμε να βρούμε την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται ένα κύμα.

Όταν μιλάμε για ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι φανερό, πως αναφερόμαστε σε μία ποιότητα κυμάτων η οποία σχετίζεται με τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά πεδία. Σύμφωνα με τον Maxwell, όταν ρέει ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούνται μαγνητικά πεδία. Έχοντας υπ’ όψη πως το «ηλεκτρικό ρεύμα» περιγράφει ένα ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο μεταβάλλεται χρονικά, συμπεραίνουμε, πως ένα χρονικά μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο προκαλεί ένα μαγνητικό πεδίο. Σύμφωνα με το νόμο επαγωγής του Faraday, συμβαίνει και το αντίθετο. Δηλαδή και ένα χρονικά μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο.

Όταν ένα αρχικό ηλεκτρικό πεδίο διαταραχθεί, αρχίζει να μεταδίδεται στο χώρο με μία εναλλαγή μεταξύ ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων. Έτσι φτάνουμε σε μία μορφή κύματος το οποίο ονομάζουμε ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Η διαταραχή διαδίδεται στο χώρο με πεπερασμένη ταχύτητα και παρουσιάζει ιδιότητες όμοιες με αυτές του «μηχανικού» κύματος. Δηλαδή μεταφέρει ενέργεια και περιγράφεται με τη συχνότητα (σε HZ) και το μήκος κύματος (σε m).

Η μορφή ενέργειας που εκπέμπεται από κάποια πηγή και διαδίδεται στο χώρο με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα με οριακά μεγάλη ταχύτητα χαρακτηρίζεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η ακτινοβολία αυτή επιδρά πάνω στον άνθρωπο κατά τρόπο πολύπλοκο, άλλοτε ευεργετικά και άλλοτε βλαβερά, ανάλογα με το είδος, την έντασή και την ενέργεια που μεταφέρει. Τη διακρίνουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την ιονίζουσα και την μη ιονίζουσα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας:

Ιονίζουσα είναι η ακτινοβολία που έχει συχνότητα υψηλότερη από το ορατό φως, μικρότερο όμως μήκος κύματος και μεταφέρει πολύ υψηλή ενέργεια. Τέτοιες είναι: η κοσμική ακτινοβολία, οι ακτίνες Χ και οι ακτινοβολίες α, β και γ ραδιενεργού διάσπασης. Η πολύ υψηλή ενέργεια που μεταφέρουν είναι ικανή να εισχωρεί στην ύλη, να προκαλεί ιονισμό των ατόμων της, να διασπά βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλεί βιολογικές βλάβες σε ζώντες οργανισμούς και συγκεκριμένα στο DNA των κυττάρων.

Η έκθεση σε πολύ μεγάλες δόσεις, όπως μετά από πυρηνικά ή ραδιολογικά ατυχήματα, μπορεί να προκαλέσει άμεση καταστροφή των κυττάρων και των οργάνων του σώματος και να επιφέρει ακόμη και το θάνατο. Η έκθεση σε μικρότερες δόσεις προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση καρκίνου ή μεταφέρονται ως κληρονομικές ανωμαλίες στους απογόνους.

Οι Μη ιονίζουσες ακτινοβολίες μεταφέρουν σχετικά μικρή ενέργεια, η οποία δεν προκαλεί ιονισμό, προκαλεί όμως ηλεκτρικές, χημικές και θερμικές επιδράσεις στα κύτταρα, άλλοτε επιβλαβείς και άλλοτε ευεργετικές. Τέτοιες ακτινοβολίες είναι αυτές που εκπέμπονται από πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, τα ραδιοκύματα και μικροκύματα που εκπέμπονται από κεραίες επικοινωνιών (π.χ. ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, κινητής τηλεφωνίας, συστήματα ραντάρ κ.ά), η υπέρυθρη ακτινοβολία και το ορατό φως.

Οι βιολογικές επιδράσεις τους στον άνθρωπο εξαρτώνται από την ένταση και τη συχνότητά τους. Έτσι, τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά πεδία επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα, επάγοντας πεδία και ρεύματα στο εσωτερικό του, ενώ τα ραδιοκύματα και τα μικροκύματα θερμαίνοντας τα κύτταρα και τους ιστούς.


Πίνακας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος των συχνοτήτων.

(σημ.: τα όρια δεν ταυτίζονται σε όλες τις πηγές)

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

1027 Hz

ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ

Κοσμική ακτινοβολία γάμα3x1018 – 3x1021 Hz

Πυρηνική ακτινοβολία γάμα


1,5x1017- 5x1019 Hz

Ακτίνες Röntgen

–ακτινογραφία- ακτινοβολίας γάμα


7,5x1014- 3x1017 Hz

Υπεριώδης ακτινοβολία


3,75x1014- 7,5x1014 Hz

Ορατό φως


6x1011- 3.75x1014 Hz

Υπέρυθρη ακτινοβολία


300 MHz – 300 GHz

(ασύρματος: 450 MHz-2Ghz)

Ραντάρ, Μικροκύματα, Κινητή τηλεφωνία


174-860 MHz

Τηλεόραση


3kHz – 100 MHz

Ραδιοφωνικά κύματα


0-1 kHz

π.χ.: εναλλασσόμενο ρεύμα στα 50Hz

Κύματα ELF


Πίνακας 1: το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα των συχνοτήτων

[1] Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από κύματα που στην πλειονότητά τους είναι αόρατα. Από την ακτινοβολία αυτή, μόνο ένα μικρό τμήμα της μπορεί να εντοπισθεί από το ανθρώπινο μάτι και αποτελεί το ορατό φως που παράγει τα διάφορα χρώματα του ουράνιου τόξου.


Συγγραφή: Απρίλιος 2007

Το παρόν συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό έργο "ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ" εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαφημίσεις


Αν νιώθεις πως είσαι Άνθρωπος,

Αν κατάλαβες πως ΕΣΥ είσαι αυτός

που αποφασίζει την πραγματικότητα....

Σε προσκαλώ στην κοινωνία

των Συνειδητών Συν-Δημιουργών

Στόχος μας να αγκαλιάσουμε όλο τον πλανήτη στη νέα Αρμονική Πραγματικότητα!


Olymbia MaTerra HelleNica

μέσα απο την ΕΝθύμηση, τη ΣΥΝθεση και την ΠΑΙΔΕΙΑ